Saturday, April 20, 2024
HomeEDITORIALΗ «δεξιά παρένθεση» του ΣΥΡΙΖΑ

Η «δεξιά παρένθεση» του ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσκόπηση της εφημερίδας «Αυγή» είναι προφανές ότι καλεί σε συσπείρωση τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Προετοιμάζει το έδαφος για την έναρξη μίας προεκλογικής περιόδου. Την επόμενη ημέρα κατατέθηκε στη βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο στην ουσία, με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια, προβλέπει ότι η οικονομία θα επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τρία χρόνια, αφού πρώτα επιβληθούν νέοι φόροι ύψους 2,5 δις, τα οποία θα προστεθούν στα ήδη 9 που έχουν ήδη επιβληθεί.

Αφού η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Ελληνικό, θεσμοθέτησε το υπερταμείο και την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, αφού εξάντλησε τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, εξασθένισε τις εξαγωγές και την κατανάλωση, αφού έκοψε τις συντάξεις εκατομμυρίων συνταξιούχων, απομακρύνοντας κατόπιν με δακρυγόνα τους εκπροσώπους τους από το Μαξίμου, και αφού ματαίωσε τις προσδοκίες των ίδιων των ψηφοφόρων της, θα αναζητήσει διέξοδο. Προετοιμάζεται ήδη για τη μεγάλη φυγή, προκειμένου να περισώσει οτιδήποτε, αν σώζεται, απ΄ το πολιτικό της κεφάλαιο, προσβλέποντας σε μία «δεξιά παρένθεση».

Είναι προφανές ότι κάποιος θα αναγκαστεί να εφαρμόσει τις εν΄ λόγω πολιτικές, που η ίδια έχει ορίσει ως νόμους του κράτους. Η κυβέρνηση φαίνεται τελείως απρόθυμη να το πράξει, αποδεικνύοντας ότι αυτοσκοπός της ήταν η παράταση της παραμονής της στην εξουσία με κάθε μέσο. Με τα έσοδα του δημοσίου να παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση, αλλά και τα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες να αυξάνουν, ο «κόφτης», τον οποίο πάλι η ίδια νομοθέτησε, είναι πολύ πιθανόν να τεθεί σε ισχύ μετά τον χειμώνα, που αναμένεται βαρύς και βρώμικος. Όχι μόνο εξαιτίας του φαινομένου της αιθαλομίχλης, το οποίο θα ενταθεί εξαιτίας της αύξησης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά πολύ περισσότερο, γιατί το τελευταίο –ίσως το μόνο- χαρτί που θα συνεχίσει να παίζει ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτό της μάχης ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Μία μάχη, η οποία, προς το παρόν, φαίνεται ότι περιορίζεται στο επιχείρημα-ρητρικό ερώτημα: «οι άλλοι καλύτεροι ήταν;».

Με λίγα λόγια, στους σχεδιασμούς του Μαξίμου δεν είναι απλά η αποχώρηση απ΄ την εξουσία, αλλά πολύ περισσότερο η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα καταστήσουν την κυβερνητική θητεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βραχύβια, ελπίζοντας σε μία «δεξιά παρένθεση».

RELATED ARTICLES

Most Popular