Thursday, March 28, 2024
HomeEDITORIALΧρόνια που χάθηκαν στη σκόνη

Χρόνια που χάθηκαν στη σκόνη

Τα κέντρα μεταναστών παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά. Γκέτο. Εξαθλίωση, πείνα. Διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία. Βιαιοπραγίες. Ο υπουργός παιδείας συγκρούεται με την εκκλησία την ώρα που παιδιά κάνουν μάθημα κάτω από τα δέντρα, και σε κοντέινερ. Τα νοσοκομεία με τραγικές ελλείψεις. Η δημόσια διοίκηση υπολειτουργεί. Φόροι, φόροι και πάλι φόροι. Χωρίς εισοδήματα. Με κομμένους μισθούς. Με κομμένες συντάξεις. Με έναν στους τρεις άνεργο. Χωρίς ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα. Πλειστηριασμοί. Φτώχεια. Γκρίζες σκιές στη δικαιοσύνη. Κλειστές τράπεζες. Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και πεθαμένα συνθήματα. Ματαίωση και εθνική κατάθλιψη. Οργή.

Ταυτόχρονα, θεσμοθετούνται το μεγαλύτερο σε έκταση πακέτο αποκρατικοποιήσεων, νέα μέτρα και η διάθεση προς αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Από μία αριστερή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πείσει για την «αριστεροσύνη» της και το ηθικό της πλεονέκτημα. Μάλλον τον εαυτό της, αφού ιστορικά της στελέχη την έχουν κατατάξει στην ίδια μοίρα με δικτατορικά καθεστώτα. Αμφιβόλου προέλευσης εκατομμύρια, αμφιβόλου ποιότητας επιχειρηματίες. Κανάλια. Περούκες. Βοσκοτόπια. Διάθεση για έλεγχο και επιβολή.

Η ελάφρυνση του χρέους είναι μείζον ζήτημα, αλλά δεν είναι πανάκεια υπό αυτές τις συνθήκες και σίγουρα δεν αφορά άμεσα τους πολίτες που υποφέρουν. Η ατζέντα της κυβέρνησης είναι τελείως άσχετη και ασύνδετη με τις πραγματικές ανάγκες, τα άγχη και τους φόβους της κοινωνίας και της αγοράς. Ασύνδετη με την καθημερινότητα. Ασύνδετη με τη συλλογική συνείδηση.

Είναι προφανές ότι το μόνο που της απομένει να κάνει είναι να αναζητήσει μία διέξοδο, έχοντας απολέσει τα λαϊκά της ερείσματα. Να περισώσει τα ποσοστά της, τα οποία καταρρέουν, έτσι ώστε να αποφύγει μία συντριπτική ήττα, η οποία μπορεί να τη στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να χαρίσει ακόμα και αυτοδυναμία στη ΝΔ. Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να είναι η αφορμή. Αλλά όχι η αιτία.

Οι πρόωρες εκλογές είναι θέμα χρόνου. Η εθνική ανάκαμψη είναι θέμα πολλών χρόνων. Χρόνων που χάθηκαν σε αέναες διαπραγματεύσεις, δημοψηφίσματα, εκλογές, υποσχέσεις, διχαστική ρητορική και σκισίματα μνημονίων. Χρόνια που χάθηκαν στη σκόνη.

RELATED ARTICLES

Most Popular