Wednesday, April 24, 2024
HomeEDITORIALΗ Ελλάδα να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στον αγώνα κατά της κλιματικής...

Η Ελλάδα να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης

του Ηλία Παλιαλέξη:

Παρατεταμένοι καύσωνες και εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές, σε Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, αλλά και σε περιοχές που κανείς δε θα το περίμενε, όπως στη Σιβηρία, τη Βόρεια Ευρώπη και τον Καναδά. Καταστροφικές πλημμύρες σε Γερμανία, Κίνα και Ινδία. Δραματικοί οι ρυθμοί του λιωσίματος των πάγων στους Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.

Η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων του πλανήτη δεν αποτελούν μία απειλή του μέλλοντος, αλλά μία καθημερινή πραγματικότητα.

Όπως προειδοποιούν  οι διακεκριμένοι Ακαδημαϊκοί Ζερεφός και Συνολάκης σε συνέντευξη που μου παραχώρησαν για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: Αυτό που ζούμε ίσως είναι η νέα κανονικότητα μέχρι το τέλος του αιώνα. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για να υπάρξουμε σε αυτόν τον πλανήτη, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε χαοτικές συμπεριφορές, αγωνία και θλίψη από τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων, εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, εάν δεν πάρουμε μέτρα μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Επιπλέον, στη χώρα μας, το οικονομικό κόστος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής σε περίπτωση μη προσαρμογής αναμένεται να φθάσει τα 700 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα. Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι σχεδιασμοί πρέπει να διατρέχονται οριζόντια και κάθετα από τις νέες προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Ξεκάθαρα, είναι ευθύνη της πολιτείας να χαράξει εκείνες τις στρατηγικές, που όχι μόνο θα βοηθήσουν τη χώρα να προσαρμοστεί σε μία νέα σκληρή πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον, θα κινηθεί προς τη λογική της βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας, για όλους, αξιοποιώντας στο έπακρο τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας εποχής.

Το ζητούμενο δεν είναι απλά η βούληση, αλλά κυρίως η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία μπορούμε να κινηθούμε. Η ΕΕ έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση να τεθεί επικεφαλής στην πλανητική προσπάθεια για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας σε πολύ κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, βάζοντας σε εφαρμογή το νέο Green Deal.

Σε αυτόν τον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης, είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Μπορεί.

RELATED ARTICLES

Most Popular