Monday, December 6, 2021
HomeΚΟΣΜΟΣΔραματική αύξηση - ρεκόρ των αερίων του θερμοκηπίου

Δραματική αύξηση – ρεκόρ των αερίων του θερμοκηπίου

Η συγκέντρωση αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατέρριψε νέο ρεκόρ το 2020, ανακοίνωσε σήμερα η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος είναι μακράν του να φθάσει τους στόχους για μείωση των αυξανόμενων θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έφθασαν τα 413,2 μέρη ανά εκατομμύριο το 2020, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του μέσου ποσοστού της τελευταίας δεκαετίας, παρά μια προσωρινή μείωση των εκπομπών στη διάρκεια των λοκοντάουν λόγω της COVID-19.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας, Πετέρι Τάαλας, δήλωσε πως ο τρέχων ρυθμός αύξησης των αερίων που εγκλωβίζουν τη θερμότητα θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας “πολύ πιο πάνω” από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 για αύξηση 1,5 βαθμού Κελσίου αυτόν τον αιώνα σε σχέση με τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής.

“Έχουμε ξεφύγει μακράν”, είπε. “Πρέπει να αναθεωρήσουμε τα βιομηχανικά, ενεργειακά και μεταφορικά συστήματά μας και όλο τον τρόπο ζωής”, είπε, απευθύνοντας έκκληση για “δραματική αύξηση” των δεσμεύσεων στη διάσκεψη COP26 που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου.

Εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες θα συναντηθούν στη Γλασκώβη, στη Σκωτία με σκοπό να ενισχύσουν τη δράση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η ετήσια έκθεση της εδρεύουσας στη Γενεύη υπηρεσίας του ΟΗΕ μετρά τη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υποξειδίου του αζώτου, των αερίων που (υπερ)θερμαίνουν τον πλανήτη και προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες και οι έντονες βροχοπτώσεις.

Η έκθεση επιβεβαιώνει, όπως αναμενόταν, πως η οικονομική επιβράδυνση λόγω της COVID-19 “δεν είχε οποιαδήποτε ευδιάκριτη επίδραση στα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου και στα ποσοστά μεγέθυνσής τους”.

Στην έκθεση προστίθεται πως οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν πως τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, του αερίου που συμβάλλει περισσότερο στην υπερθέρμανση, συνέχισαν να αυξάνονται το 2021.

Ακόμη κι αν υπάρξει τώρα μεγάλη μείωση των εκπομπών, οι επιστήμονες για το κλίμα λένε πως η τάση υπερθέρμανσης θα παραμείνει ακέραιη επειδή οι παλιότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραμένουν στην ατμόσφαιρα για δεκαετίες.

Η έκθεση του WMO μεταφέρει επίσης ανησυχίες για την ικανότητα των ωκεανών και του εδάφους να απορροφήσουν περίπου τις μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λέγοντας πως η απορρόφηση των ωκεανών μπορεί να μειωθεί λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας και άλλων παραγόντων.

Αυτές οι “καταβόθρες” ενεργούν ως εμπόδια και αποτρέπουν το ενδεχόμενο πιο δραματικών αυξήσεων της θερμοκρασίας.

Το 2020 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ασία

Το 2020 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ασία, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου COP26 για το κλίμα.

Στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του κλίματος στην Ασία ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επεσήμανε ότι όλη η περιοχή αυτή επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή.

«Οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή στην Ασία προκάλεσαν το 2020 την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων και κόστισαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια», επεσήμανε ο WMO σε ανακοίνωσή του.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη απειλείται. Αυξάνονται η ανασφάλεια στους τομείς του επισιτισμού και του νερού, οι υγειονομικοί κίνδυνοι και η επιδείνωση του περιβάλλοντος», υπογράμμισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Στην έκθεσή του ο WMO αναφέρθηκε επίσης στις ετήσιες οικονομικές απώλειες που συνδέονται με τους κλιματικούς κινδύνους. Αυτές εκτιμάται ότι φτάνουν τα 238 δισεκ. δολάρια στην Κίνα, τα 87 δισεκ. δολάρια στην Ινδία, τα 83 δισεκ. δολάρια στην Ιαπωνία και τα 24 δισεκ. δολάρια στη Νότια Κορέα.

«Οι μετεωρολογικοί και κλιματικοί κίνδυνοι, κυρίως οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και οι ξηρασίες, έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε πολλές χώρες της περιοχής», τόνισε ο Πέτερι Τάαλας γενικός γραμματέας του WMO.

Το 2020 οι πλημμύρες και οι καταιγίδες επηρέασαν περίπου 50 εκατ. ανθρώπους και προκάλεσαν περισσότερους από 5.000 θανάτους.

Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί είναι μικρότεροι από τον ετήσιο μέσο όρο των δύο προηγούμενων δεκαετιών (158 εκατ. πληγέντες και περίπου 15.500 θάνατοι), γεγονός που «μαρτυρά την επιτυχία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης που διαθέτουν πολλές χώρες της Ασίας», σημείωσε ο WMO.

Το 2020 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ασία, με τη μέση θερμοκρασία να ξεπερνά κατά 1,39 βαθμό Κελσίου τον μέσο όρο που είχε καταγραφεί την περίοδο 1981-2010.

Στα τέλη Ιουνίου 2020 καταγράφηκε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου στο Βερχογιάνσκ, στη βορειοανατολική Σιβηρία της Ρωσίας. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί βόρεια του αρκτικού κύκλου.

Το 2020 οι μέσες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των υδάτων έφτασαν επίπεδα ρεκόρ στον Ινδικό, τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό ωκεανό. Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των υδάτων στους ωκεανούς και τις θάλασσες στην Ασία αυξάνουν με πιο γρήγορο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά τους παγετώνες που βρίσκονται στην Ασία, το λιώσιμό τους επιταχύνεται και ο WMO προβλέπει ότι «η μάζα τους θα μειωθεί κατά 20 με 40% ως το 2050, γεγονός που θα επηρεάσει τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης περίπου 750 εκατομμυρίων ανθρώπων».

RELATED ARTICLES

Most Popular