Thursday, March 28, 2024
HomeΚΟΣΜΟΣΤο προσχέδιο συμφωνίας της COP26

Το προσχέδιο συμφωνίας της COP26

Η Βρετανία, η οποία φιλοξενεί την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26 στην Γλασκώβη, έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα προσχέδιο πολιτικής απόφασης, η διαπραγμάτευση του οποίου θα γίνει αυτές τις ημέρες και στο οποίο οι χώρες καλούνται να επανεξετάσουν και να ενισχύσουν τα εθνικά σχέδιά τους για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών ως το τέλος του 2022.

Στο πρώτο προσχέδιο “της κεντρικής απόφασης της COP” ζητείται από τις χώρες να “επανεξετάσουν και να ενισχύσουν τους στόχους για το 2030 στις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους, όπως είναι απαραίτητο για να ευθυγραμμιστούν ως το τέλος του 2022 με τον στόχο για την θερμοκρασία της Συμφωνίας του Παρισιού”.

Στο προσχέδιο υπενθυμίζεται επίσης στις χώρες ότι βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού μπορούν να υποβάλουν νέες, πιο φιλόδοξες κλιματικές δεσμεύσεις οποιαδήποτε στιγμή και για πρώτη φορά καλούνται οι χώρες να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα και τις επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα.

Η απόφαση που θα ληφθεί επισφραγίζοντας την COP26 που διεξάγεται στη Γλασκώβη, προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον για το τι μπορεί να δεσμεύσει τις χώρες να κάνουν ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στους σημερινούς στόχους τους για το κλίμα και την πιο φιλόδοξη δράση που οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι απαιτείται να αναληφθεί για να αποτραπεί μια καταστροφική άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Διπλωμάτες από τις σχεδόν 200 χώρες που εκπροσωπούνται στην COP26 θα κάτσουν κάτω από σήμερα να διαπραγματευτούν το τελικό κείμενο που όλοι θα είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν όταν ολοκληρωθεί η σύνοδος το σαββατοκύριακο.

Πιο φτωχά και πιο ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές κράτη έχουν απευθύνει έκκληση οι χώρες να περιορίσουν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η ώθηση για πιο τακτικές αναθεωρήσεις των σχεδίων των χωρών για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών θεωρείται απαραίτητη, καθώς οι σημερινές δεσμεύσεις τους για το 2030 θα οδηγήσουν σε μια άνοδο κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Στο προσχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν από τις 08:00 ώρα Ελλάδας, ζητείται επίσης από τις χώρες “να επιταχύνουν την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα”, μια αξίωση των ακτιβιστών που αγωνίζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και “παροτρύνει” τις ανεπτυγμένες χώρες “να αυξήσουν σταδιακά επειγόντως” την οικονομική τους υποστήριξη για τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν για να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

RELATED ARTICLES

Most Popular