Thursday, March 28, 2024
HomeEDITORIALΠώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία σας

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία σας

Όχι μόνο τη δική σας υγεία, αλλά και την υγεία των παιδιών και των εγγονιών σας; Μπορεί να σκεφτείτε να κάνετε αλλαγές για να μετριάσετε την απειλή;

Σχετικά λίγοι Αμερικανοί συσχετίζουν την κλιματική αλλαγή με πιθανές βλάβες στην υγεία τους, και οι περισσότεροι έχουν σκεφτεί ελάχιστα αυτήν την πιθανότητα. Παρόλο που διάβαζα πλήθος κειμένων σχετικά με ιατρικά ζητήματα, όπως και οι περισσότεροι Αμερικανοί, δεν ήξερα πόσοι κίνδυνοι για την υγεία μπορούν να συνοδεύσουν την κλιματική αλλαγή. Μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία έδειξαν ότι «οι άνθρωποι έχουν ισχυρή τάση να βλέπουν την κλιματική αλλαγή λιγότερο απειλητική για την υγεία τους και για την υγεία της οικογένειάς τους, από ότι για την υγεία των άλλων», σύμφωνα με την Julia Hathaway και τον Edward W. Maibach του Κέντρου για την Επικοινωνία για την Κλιματική Αλλαγή του Πανεπιστημίου George Mason.

Δύο πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες με έβαλαν στη θέση μου. Ο ένας εκ των δύο, εμπειρογνωμόνων στον τομέα της δημόσιας υγείας, ζήτησε τη δημιουργία εντός του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας ενός «Εθνικού Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας» για την καλύτερη ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας, των δημοσίων υπαλλήλων και των απλών πολιτών σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των επικείμενων απειλών για την ανθρώπινη υγεία από περαιτέρω αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι ειδικοί, ο Dr. Howard Frumkin και ο Dr. Richard J. Jackson, και οι δύο πρώην διευθυντές του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προειδοποίησαν ότι οι πρόσφατες καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών πυρκαγιών και μίας σεζόν με ρεκόρ σε τυφώνες, απέδειξαν ότι η αποτυχία μας να λάβουμε σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή οδηγεί σε άσκοπα βάσανα, αλλά και θάνατο.

Η δεύτερη έκθεση εμφανίστηκε μόλις άρχισα να ερευνώ τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν την πρότασή τους: Ένα πλήρες άρθρο στους The New York Times στις 29 Νοεμβρίου με τον τίτλο: «Ο καπνός της άγριας φωτιάς στην Καλιφόρνια δηλητηριάζει τα παιδιά». Περιέγραψε τις βλάβες στους πνεύμονες μαζί με τις διά βίου απειλές για την υγεία των νέων που αναγκάζονταν να αναπνέουν αέρα γεμάτο από καπνό από τις πυρκαγιές που άρχισαν να μαίνονται τον Αύγουστο και συνέχισαν να μολύνουν τον αέρα όλο το φθινόπωρο.

Τα παιδιά δεν είναι τα μόνα που κινδυνεύουν. Όποιος πάσχει από άσθμα μπορεί να βιώσει απειλητικές για τη ζωή του επιθέσεις όταν τα επίπεδα ρύπανσης ανεβαίνουν. Αυξάνονται οι κίνδυνοι καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Και μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Neurology σε περισσότερους από 18.000 Αμερικανούς, με γνωστική εξασθένηση βρήκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

«Ενώ η κλιματική αλλαγή μπορεί να βλάψει την υγεία κάποιου, ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν πολύ πιο αυξημένο κίνδυνο, όπως τα μικρά παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες, οι εργαζόμενοι στην ύπαιθρο, καθώς και τα άτομα με λιγότερους οικονομικούς πόρους», όπως έγραψαν στις τρέχουσες περιβαλλοντικές εκθέσεις υγείας οι Dr. Hathaway και Maibach

Δυστυχώς, είπε ο Δρ. Τζάκσον, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, «τα ανθρώπινα όντα ανταποκρίνονται μόνο σε αυτό που αποτελεί απειλή για αυτούς αυτή τη στιγμή. Οι Καλιφορνέζοι γνωρίζουν τώρα πολύ καλύτερα – Οι πυρκαγιές αύξησαν την προσοχή των ανθρώπων». Η σεζόν των πυρκαγιών ξεκινά τώρα πολύ νωρίτερα και τελειώνει αργότερα ως αποτέλεσμα ενός θερμού κλίματος, σύμφωνα με δημοσίευση διεθνούς ερευνητικής ομάδας στο The New England Journal of Medicine, τον Νοέμβριο.

Ο Δρ. Frumkin, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, είπε: «Πολλοί άνθρωποι που δεν θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως ένα σημαντικό πρόβλημα για τον εαυτό τους, το παίρνουν στα σοβαρά όταν συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για ζήτημα υγείας. Τα κύματα θερμότητας, για παράδειγμα, όχι μόνο σκοτώνουν ανθρώπους, αλλά μειώνουν επίσης την ικανότητα εργασίας, την ποιότητα του ύπνου και την σχολική επίδοση στα παιδιά».

«Το μεταβαλλόμενο κλίμα μας θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Δρ Τζάκσον. Άτομα όλων των ηλικιών θα αναπτύξουν αναπνευστικές αλλεργίες και όσοι έχουν ήδη αλλεργίες μπορούν να περιμένουν να επιδεινωθούν, καθώς τα φυτά και τα δέντρα ανταποκρίνονται σε ένα θερμότερο κλίμα και απελευθερώνουν τις αλλεργιογόνες ουσίες τους σε περισσότερα μέρη και για μεγαλύτερες περιόδους.

Λοιμώδεις ασθένειες που μεταφέρονται από κουνούπια και άλλους φορείς αυξάνονται επίσης σε ένα θερμαινόμενο κλίμα. Ακόμη και οι μικρές αυξήσεις της θερμοκρασίας σε εύκρατες ζώνες αυξάνουν τις πιθανότητες επιδημιών, της εγκεφαλίτιδας και άλλων λοιμώξεων, της νόσου του Δυτικού Νείλου, που προκαλείται από τα κουνούπια, του δάγκειου πυρετού, ακόμη και της ελονοσίας.

Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού, καθώς ευδοκιμούν οργανισμοί που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και μικροβιακή μόλυνση του πόσιμου νερού.

Οι ακραίες πλημμύρες και οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες όπως η λεπτοσπίρωση. Απλά το να περπατάς στα λιμνάζοντα νερά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτής της βακτηριακής λοίμωξης του αίματος κατά 15 φορές.

Πρόκειται απλά για ένα μικρό κομμάτι των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Είναι εκτεταμένα και απαιτούν κοινωνικές και ατομικές προσπάθειες για την ελαχιστοποίησή τους.

Ναι, η κοινωνία αλλάζει, αν και αργά. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επανήλθε στη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού. Η General Motors, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα αφιερωθεί σε ηλεκτρικά οχήματα και άλλες πρωτοβουλίες πράσινης ενέργειας, και η Ford, η Volkswagen και άλλοι κάνουν το ίδιο.

Να μην νιώσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τη διαφορά. Επιτρέψτε μου να προτείνω ορισμένα βήματα που πολλοί από εμάς μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ένα υγιέστερο μέλλον για όλους.

Υποθέτω ότι έχετε ήδη αλλάξει τους λαμπτήρες σας σε πιο αποδοτικά LED. Έχετε όμως ελέγξει την πηγή της ηλεκτρικής σας ενέργειας για να διαπιστώσετε αν βασίζεται κυρίως σε μη ρυπογόνες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Μπορείτε να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες όπου ζείτε; Εάν έχετε τη δυνατότητα, αντικαταστήστε τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές με νέες αποδοτικές. Και μην σπαταλάτε ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό.

Αντιμετωπίστε τώρα το ζήτημα της μετακίνησης. Οδηγήστε λιγότερο και κάντε περισσότερη σωματική άσκηση. Όπου είναι δυνατόν, μετακινηθείτε κάνοντας ποδηλασία, περπάτημα ή με σκούτερ, τα οποία μπορούν επίσης να βελτιώσουν άμεσα την υγεία σας. Ή απλά πάρτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εάν πρέπει να οδηγήσετε, σκεφτείτε να πάρετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο μπορεί να εξοικονομήσει το κόστος καυσίμων και να προστατεύσει το περιβάλλον.

Τι γίνεται με τη διατροφή, που μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας άμεσα και έμμεσα; Η μείωση ή η διακοπή κατανάλωσης κόκκινου κρέατος για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, και μία διατροφή στηριζόμενη αντ ‘αυτού σε φυτικά τρόφιμα, είναι η τέλεια αρχή για έναν υγιέστερο πλανήτη και για τους ανθρώπους του.

Μειώστε τα απορρίμματα. Επί του παρόντος, ο Δρ Τζάκσον είπε ότι το 30% των τροφίμων μας το πετάμε. Αγοράστε μόνο ό, τι χρειάζεστε και χρησιμοποιήστε το πριν χαλάσει. Υποστηρίξτε οργανισμούς που διανέμουν αδιάθετα τρόφιμα από καταστήματα και αχρησιμοποίητα τρόφιμα από εστιατόρια σε όσους έχουν ανάγκη. Επαναχρησιμοποιήστε ή ανακυκλώστε υλικά αντί να πετάξετε ό, τι δεν θέλετε πλέον ούτε χρειάζεστε.


Η Jane E. Brody είναι αρθρογράφος για θέματα Προσωπικής Υγείας, θέση που κατείχε από το 1976. Έχει γράψει περισσότερα από δώδεκα βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των best seller «Το βιβλίο διατροφής της Jane E. Brody» και το «Βιβλίο των καλών τροφίμων της Jane E. Brody»

[Δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]

RELATED ARTICLES

Most Popular