Εκτύπωση

Γιούνκερ: Κίνδυνοι περικοπών σε ΚΑΠ και Συνοχή

on . Posted in ΑΓΡΟΤΙΚΑ

agrotika junckercapsynohi800

Την πρόθεσή τους ότι θα προσθέσουν περισσότερα κονδύλια στον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020 εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε ότι τα κονδύλια για τους αγρότες και τη συνοχή θα συνεχίσουν να μειώνονται.

«Ναι, θα πρέπει να κάνουμε περικοπές στη συνοχή και τις γεωργικές δαπάνες», δήλωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ μετά τη Σύνοδο κορυφής.

«Δεν συμφωνώ με αυτή την ιδέα, αλλά είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Επιπλέον, οι ηγέτες συζήτησαν κυρίως για τις προτεραιότητές τους για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο και το μέγεθος των κοινών οικονομικών τους μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα θεσμικά όργανα συμφώνησαν ότι η Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού νέες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της άμυνας, της μετανάστευσης και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Το Brexit θα αφήσει τρύπα ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό και οι νέες προτεραιότητες θα μπορούσαν να προσθέσουν 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες δαπάνες, προέβλεψε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Για την Ισπανία και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών κρατών μελών, οι πρόσθετες συνεισφορές αποσκοπούν στην προστασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των δαπανών για τη συνοχή.

Ωστόσο, παρά τα πρόσθετα κονδύλια, οι γεωργικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία θα υποστούν περικοπές, καθώς αντιπροσωπεύουν το 70% των σημερινών δαπανών της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Η ομάδα καθαρών συνεισφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Δανίας, αντιτάχθηκε στην αύξηση του προϋπολογισμού, γεγονός που θα καθιστούσε τις περικοπές πιο δραστικές.

«Εκσυγχρονισμός» του προϋπολογισμού

Σε ομιλία του προς τους δημοσιογράφους, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ζήτησε «διεύρυνση κονδυλίων» για τις νέες προτεραιότητες με «εκσυγχρονισμό» του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

«Συμφωνήσαμε πολύ εύκολα για τον αριθμό των προτεραιοτήτων που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

«Συνεπώς, θα πρέπει να συνδυάσουμε μια νέα προσέγγιση στις υπάρχουσες πολιτικές με νέες πολιτικές». Εντούτοις, «αν θέλουμε να έχουμε μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ, οι χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να πληρώσουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ότι σήμερα οι δαπάνες της ΕΕ αντιπροσωπεύουν το 1% του ΑΕΠ της Ένωσης, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να αυξηθεί το όριο αυτό στο 1,3%.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Juha Sipilä, τάχθηκε υπέρ μιας περιορισμένης αύξησης του προϋπολογισμού, προτείνοντας ως πιθανό συμβιβασμό την αύξηση των δαπανών έως και 1,1%.

Πάντως, ο πρόεδρος Γιούνκερ προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) μέχρι τον Ιούνιο του 2019, τότε «θα υπάρξουν συνέπειες».

Επιπλέον, οι ηγέτες συζήτησαν την πιθανότητα να προστεθούν ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ. Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πρότειναν ότι η αλληλεγγύη προς τους μετανάστες ή ο σεβασμός της νομοθεσίας της ΕΕ θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση, για να επωφελούνται τα κράτη μέλη από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η νέα αυτή προϋπόθεση θεωρείται από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες ως μέσο, για να αναγκάσει την Πολωνία να αναστρέψει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τουσκ δήλωσε ότι εξεπλάγην από αυτή την προϋπόθεση, καθώς κανένας ηγέτης δεν την αμφισβήτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Τέλος, εξήγησε ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, ήταν «έτοιμος να την υποστηρίξει».

Πηγή euractiv.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015