Εκτύπωση

Ελληνικές εταιρείες αεροδιαστημικής τεχνολογίας φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν σε διεθνές επίπεδο

on . Posted in ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

aerospaceindustry greece800

Αξιοποιώντας το εργαλείο των clusters, ελληνικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και οργανισμοί, καινοτομούν, κοιτάζουν προς στο μέλλον και αντιστέκονται στην κρίση, καταφέρνοντας τελικά να παράξουν έργο, φιλοδοξώντας να πρωταγωνιστήσουν σε ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς, διεθνώς.

Πώς ακριβώς, όμως, θα περιγράφαμε ένα cluster; Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Αντώνης Γιαννόπουλος διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνίας του Corallia «η ανάπτυξη και διαχείριση συνεργατικών σχηματισμών (cluster) λαμβάνει χώρα σε επιχειρηματικές και γεωγραφικές περιοχές, όπου μπορούν να καθιερωθούν βιώσιμα οικοσυστήματα καινοτομίας, έντασης γνώσης, υψηλής τεχνολογίας με διεθνές αποτύπωμα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα-υλοποιούμε, δηλαδή, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και ενεργειών επιχειρηματικής ανάπτυξης και αναβάθμισης των
αλυσίδων αξίας της Ελλάδας».

Το μοντέλο των ολοκληρωμένων οικοσυστημάτων των clusters έχει ήδη εφαρμοστεί σε διαφορετικούς κλάδους, παγκοσμίως. Από την πλευρά του, το Corallia είναι «συνυφασμένο με την ιστορία της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, από την ίδρυσή του, το 2005, μέχρι σήμερα, αποτελώντας τον πρώτο οργανισμό που αναπτύσσει και διαχειρίζεται clusters υψηλής τεχνολογίας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαννόπουλος.

Ποιος θα περίμενε, όμως, στην Ελλάδα να υπάρχει ένας πρωτοποριακό τέτοιο οικοσύστημα που δραστηριοποιείται στον τομέα της αεροδιαστημικής και, μάλιστα, διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση του στη διεθνή αγορά διαστημικών εφαρμογών και τεχνολογιών;

Επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα, καθώς και άλλους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους υπό το συντονισμό του Corallia και έχουν αναπτύξει το πρώτο και μοναδικό τέτοιο οικοσύστημα καινοτομίας στη χώρα. Πρόκειται για το si-Cluster, που επιδιώκει να τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη μίας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, αξιοποιώντας το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης, si-Cluste rmanager: «Σήμερα, το si-Cluster αποτελείται από 48 μέλη, 35 εκ των οποίων είναι επιχειρηματικά. Η πλειοψηφία των μελών του βρίσκεται στις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Ελλάδας και συνολικά απασχολούνται περισσότεροι από 1.700 εργαζόμενοι». Δημιουργώντας ουσιαστικά έναν ακόμα κλάδο δραστηριοποίησης για την Ελλάδα, τα μέλη του si-Cluster σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες στη διεθνή σκηνή. «Η επιτυχημένη πορεία του si-Cluster δεν λειτουργεί απλώς ως ανάχωμα για την έξοδο λαμπρών επιστημόνων από
τη χώρα μας, αλλά δημιουργεί και τις προοπτικές για την αξιοποίηση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης στη χώρα, με αποτέλεσμα να επαναπατρίζονται Έλληνες που απασχολούνται στον συγκεκριμένο κλάδο» υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Αυτή την περίοδο, το si-Cluster και τα μέλη του εργάζονται, επίσης, για την ολοκλήρωση πέντε συνεργατικών έργων σε διαστημικές τεχνολογίες, που, με την ολοκλήρωσή τους, θα έχουν πρακτική εφαρμογή και χρησιμότητα στην καθημερινότητα των πολιτών. Αναφέρεται ενδεικτικά το έργο ACRITAS, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα υποστηρίξει τη γεωργία ακριβείας, την παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων, συνόρων, θαλασσίων και παράκτιων περιοχών, καθώς και την παρακολούθηση ενεργειακών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, το συνεργατικό έργο NFOFRAS προβλέπει τη
δημιουργία συστήματος για τον προσδιορισμό επικινδυνότητας πυρκαγιάς με ακρίβεια τετραγωνικού χιλιομέτρου. Είναι ένα υψίστης σημασίας έργο για μία πολύπαθη από τις πυρκαγιές χώρα, όπως η Ελλάδα και μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό εργαλείο για τους αρμόδιους εθνικούς φορείς.

Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, «το si-Cluster προσφέρει απαραίτητες υποδομές, διεθνές δίκτυο συνεργασιών και στενούς δεσμούς με παράγοντες του ευρύτερου οικοσυστήματος της καινοτομίας, δημιουργώντας ισχυρό πλαίσιο για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για τα μέλη του», καθιστώντας με κάθε τρόπο σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί πράγματι να αποτελέσει υπολογίσιμο «παίκτη» στη διεθνή σκακιέρα του διαστήματος. Για παράδειγμα, τεχνολογία που συνδημιούργησε η ελληνική εταιρεία Alma Technologies, μέλος του si-Cluster, με την Αμερικάνικη Malin
Space Science χρησιμοποιήθηκε στο ερευνητικό όχημα «Curiosity» στη γνωστή αποστολή της NASA στον πλανήτη Άρη.

Παράλληλα, τέσσερις εταιρείες-μέλη του si-Cluster, οι ESS, PrismaElectronics, Inasco και Teletel συνεργάζονται με την ισραηλινή Rafael, που είναι και η πιο σημαντική διαστημική βιομηχανία στη χώρα, για ανάπτυξη και παραγωγή στην Ελλάδα συστημάτων ηλεκτρικής πρόωσης (e-propulsion).

Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων του si-Cluster προέρχεται, κυρίως, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους με κονδύλια να εξασφαλίζονται από το ΕΣΠΑ και επιχειρησιακά αναπτυξιακά προγράμματα.

Κλείνοντας τη συζήτησή μας στα γραφεία του Corallia, οι κ.κ. Γιαννόπουλος και Γεωργιάδης τόνισαν ότι η Ελλάδα διαθέτει συνθήκες μοναδικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της αεροδιαστημικής, επισημαίνοντας ότι η υψηλή τεχνική εξειδίκευση, η γεωγραφική θέση της χώρας και το καλό κλίμα, προσφέρονται για την ανάδειξη της χώρας ως test site τόσο στο χώρο του υλικού όσο και στο χώρο των εφαρμογών, όπου μπορούν να αναπτυχθούν υπηρεσίες calibrationκαι testing αλγορίθμων τηλεπισκόπησης, μίας πολλά υποσχόμενης και δυναμικής αγοράς στην αεροδιαστημική.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015