Εκτύπωση

Η Ευρώπη θα μπει στην κούρσα του διαστήματος μετά το 2020

on . Posted in ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

eu koursatoudiastimatos800

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο εξαναγκάζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει τη χρηματοδότηση των επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων για μετά το 2020, παρά την σημασία αυτής της τεχνολογίας για το μέλλον της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής.

Ο κόσμος είναι έτοιμος για μια νέα διαστημική κούρσα. Αλλά αυτή τη φορά, οι κορυφαίοι υποψήφιοι δεν είναι οι δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις του περασμένου αιώνα – οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ – αλλά οι επιχειρηματίες. Ο Έλον Μουσκ, ιδρυτής της Tesla και της Space X, και ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon και της Blue Origin, ανταγωνίζονται στενά για το «ιερό δισκοπότηρο» της διαστημικής πολιτικής – τους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους.

Φοβούμενη ότι θα παραμείνει στο περιθώριο, η Ευρώπη αποφάσισε τελικά να μπει στο παιχνίδι. Ο Φίλιπ Μπρουνέτ, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, δήλωσε ότι η Επιτροπή αναζητά χρηματοδότηση για την υποστήριξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Όμως, η πρόταση θα αποτελέσει μέρος του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027, δήλωσε σε συνέντευξη σχετικά με την ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική, την Τετάρτη (25 Ιανουαρίου).

Πολύ λίγο, πολύ αργά;

Αυτό όμως είναι πολύ λίγό πολύ αργά

Μετά από δεκαετίες δοκιμών και τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία δαπανήθηκαν για την εξερεύνηση του διαστήματος και την εκτόξευση δορυφόρων, ο Μουσκ και ο Μπέζος τελικά κατάφεραν να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο ικανό να προσγειώνεται πίσω στη γη. Οι πύραυλοι είναι μακράν το πιο ακριβό μέρος των διαστημικών αποστολών και επομένως η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης τους θα μειώσει δραματικά το κόστος, ανοίγοντας μια νέα εποχή για την εξερεύνηση του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένων των διαπλανητικών ταξιδιών.

Η Space X ήδη αναπτύσσει παρόμοια δορυφορική τεχνολογία. Η Blue Origin παρουσίασε μια νέα γενιά επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων, οι οποίοι είναι σε θέση να πετούν σε αποστολές πάνω από τη χαμηλότερη γήινη τροχιά. Η Κίνα ξεκίνησε επίσης τη δοκιμή αυτού του τύπου πυραύλων την περασμένη άνοιξη. Μέχρι σήμερα, η Ευρώπη απέχει πολύ από το να ακολουθήσει την δυναμική των ΗΠΑ στις συγκεκριμένες τεχνολογίες. Είναι λίγες οι ευρωπαϊκές startups, οι οποίες σχεδιάζουν επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους, σε σχέση με αυτές στην Αμερική.

Η ισπανική startup PLD είναι η πρώτη που ανέπτυξε επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους για τους μικρούς δορυφόρους στην Ευρώπη. Η πρώτη εμπορική διάθεση των πυραύλων αναμένεται το 2018. Η εταιρεία άντλησε € 1.200.000 το 2013 για τον πρώτο γύρο της επένδυσης. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, εξασφάλισε επιπλέον € 6.700.000. Αντίθετα, η SpaceX άντλησε $ 1 δισ στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προτίθενται να συμμετάσχουν στην κούρσα με στόχο την ώθηση των ευρωπαϊκών προσπαθειών σε τομείς όπως η συλλογή δεδομένων για τις υπηρεσίες γεω-εντοπισμού, τη γεωργία ή ακόμα και την εξόρυξη μετάλλων από αστεροειδείς.

Ο Μπρουνέτ, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει την υποστήριξη της τεχνολογίας ως μέρος μιας σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τα διαστημικά προγράμματα αιχμής στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027.

Ο Μπρουνέτ  εξήγησε ότι η επερχόμενη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα θα υποστηρίξει «επαναστατικές τεχνολογίες», όπως είναι οι επαναχρησιμοποιήσιμοι πύραυλοι.

Μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια χρηματοδότηση για τις καινοτομίες τους. Η αγορά καινοτόμων επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι αισθητά μικρότερη στην γηραιά ήπειρο από ότι στις ΗΠΑ. Ο Ράινερ Χορν, διευθυντής της SpaceTec, υπογράμμισε την αντίθεση μεταξύ των οικοσυστημάτων των startups στην ΕΕ και τις ΗΠΑ σε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες. Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές «είναι έτοιμοι να ακούσουν» ιστορίες επιτυχίας, ενώ στην Ευρώπη είναι πιο δύσκολο να προσελκύσουν χρηματοδότηση για αντίστοιχα σχέδια, παρατήρησε.

«Ζητάμε περισσότερα έξυπνα κεφάλαια για τη λίπανση του συστήματος» και για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών και επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα αυτό, είπε. Ο Έρικ Μόρελ , Διευθυντής Βιομηχανίας, Προμηθειών και Νομικών Υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι παίκτες «μπορούν να μάθουν πολλά» από τους νεοεισερχόμενους στον τομέα του διαστήματος, όπως η Amazon. Ωστόσο, προέτρεψε να ενταθούν οι προσπάθειες των εμπλεκομένων στην ΕΕ, προειδοποιώντας ότι στο διάστημα, όπως και στον κόσμο της τεχνολογίας, ο «νικητής τα παίρνει όλα».

Πηγή euractiv.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015