Εκτύπωση

Η ΕΕ αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια μέσω της Εγγύησης για τα Παιδιά

on . Posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ

politiki eupaidikiftoheia800

Σχεδόν το 26,4% των παιδιών σε ολόκληρη την ΕΕ βιώνουν ή κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα με συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό. Ωστόσο, η ΕΕ έχει αναπτύξει ορισμένες πολιτικές, για να αντιμετωπίσει αυτήν την ανησυχητική τάση, γράφουν σε άρθρο τους στη EURACTIV οι ερευνήτριες της RAND Europe, Joanna Hofman και Katie Stewart.

Μια πιθανή μελλοντική αναπτυξιακή πολιτική για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας σε όλη την ΕΕ αποτελεί η Εγγύηση για τα Παιδιά (Child Guarantee), μια πρωτοβουλία που προτάθηκε από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εάν εγκριθεί, η εν λόγω πολιτική θα παράσχει σε κάθε παιδί που κινδυνεύει από τη φτώχεια στην ΕΕ πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και φροντίδα, επαρκή τροφή και αξιοπρεπή στέγαση.

Εντούτοις, δεδομένου ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δεν είναι σαφές εάν είναι εφικτό, πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη και πώς θα αλληλεπιδράσει με άλλους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι στα κράτη μέλη.

Όπως αναλύεται σε πρόσφατο υπόμνημα, ορισμένα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών με επίκεντρο τους ανήλικους και την υποστήριξη μονογονεϊκών οικογενειών στην αγορά εργασίας.

Το 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημείωσε ότι τα κράτη μέλη έδιναν λίγη προσοχή στη χρήση πόρων που προορίζονται για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας. Μια μελλοντική Εγγύηση για τα Παιδιά θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη, διότι θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στα παιδιά.

Πηγή euractiv.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015