Tuesday, May 21, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑ4 δισ. ευρώ για τον μετασχηματισμό των ΕΛΠΕ

4 δισ. ευρώ για τον μετασχηματισμό των ΕΛΠΕ

Δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλαγές στην εταιρική δομή και διακυβέρνηση και αλλαγή της ονομασίας του ομίλου είναι οι πέντε άξονες του στρατηγικού σχεδίου αναδιοργάνωσης των Ελληνικών Πετρελαίων που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.Το σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά προορίζονται για τους παραδοσιακούς τομείς δραστηριότητας και τα υπόλοιπα για την ενεργειακή μετάβαση.

 

«Ο όμιλος των ΕΛΠΕ είναι μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες στην Ελλάδα. Το να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν δεν φτάνει, πρέπει να σχεδιάσουμε με γνώμονα το τι γίνεται στο μέλλον και τις συνθήκες που διαμορφώνονται για τα επόμενα 20-30 χρόνια», τόνισε ο κ. Σιάμισιης σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου, ο κ. Σιάμισιης και ο γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και νέων δραστηριοτήτων Γιώργος Αλεξόπουλος παρουσίασαν τις αλλαγές στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Το νέο καταστατικό της εταιρείας θα υποβληθεί προς έγκριση στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που έχει προσδιοριστεί για τις 20 Μαΐου.

Σύμφωνα με το iefimerida, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων ανέφερε ότι οι αλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με αλλαγή του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία, ενώ τόνισε πως δεν θα υπάρξει καμία αρνητική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις. «Η αλλαγή είναι αναπτυξιακή, θα βελτιώσει και θα ισχυροποιήσει τις προοπτικές όλων των εργαζομένων», είπε.

Ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις έρευνες υδρογονανθράκων, σημειώνοντας ότι αρκετές εταιρείες έχουν αποχωρήσει ή σκέφτονται να αποχωρήσουν από τον τομέα στην Ελλάδα. «Κοιτάζουμε τις δραστηριότητες στο κομμάτι των ερευνών, ώστε να είμαστε πιο στοχευμένοι και να συνάδουν με το περιβαλλοντικό προφίλ που θέλουμε να έχουμε», τόνισε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις». Πάντως, το επενδυτικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας περιλαμβάνει προβλέψεις και για τον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

ΕΛΠΕ: Οι 5 άξονες του σχεδίου

Αναλύοντας τους άξονες του στρατηγικού σχεδίου, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: πρώτος στόχος είναι η μείωση τους κατά 50% έως το 2030 και η επίτευξη ουδετερότητας ως το 2050. Οι στόχοι θα επιτευχθούν με κινήσεις που περιλαμβάνουν περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραγόμενων καυσίμων, εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, τα προγράμματα πράσινου υδρογόνου και βιοκαυσίμων που θα υποκαταστήσουν ένα μέρος των ορυκτών καυσίμων, αλλά και βελτίωση της βασικής δραστηριότητας των διυλιστηρίων.

Δημιουργία σημαντικής δραστηριότητας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο με οργανική ανάπτυξη όσο και με εξαγορές. Ήδη, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, σε 18 μήνες έχουν διπλασιαστεί οι άδειες παραγωγής στον τομέα, στο 1,3 GW.

Επανεξέταση της εταιρικής δομής που περιλαμβάνει το ενδεχόμενο μετασχηματισμού του ομίλου σε εταιρεία συμμετοχών και μεταφορά των επιμέρους δραστηριοτήτων σε θυγατρικές.

Προσαρμογή του καταστατικού της εταιρείας με βάση τις προβλέψεις του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι -όπως σημείωσε ο κ. Σιάμισιης- και με τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα εκλέγονται από τους μετόχους, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα παραμείνουν στα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών.

Τέλος, επανεξετάζεται η εικόνα και το όνομα του ομίλου προκειμένου να αντικατοπτρίζει τη νέα δομή και όχι μόνο το πετρέλαιο.

Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε ότι τα οφέλη από τις αλλαγές είναι πάρα πολλά και για όλους τους εμπλεκόμενους, σημειώνοντας ωστόσο ότι όσοι αντιδρούν έχουν τους λόγους τους και επισήμανε ότι με την ενημέρωση που θα ακολουθήσει οι αντιδράσεις θα μειωθούν.

Κ. Σκρέκας: Νέα εποχή για τα ΕΛΠΕ

«Απέναντι στην μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής ο όμιλος ΕΛΠΕ, με πλήρη στήριξη και συνεργασία των βασικών μετόχων θα αναπτυχθεί ως ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός όμιλος, επενδύοντας σε τεχνολογίες και προϊόντα που θα δημιουργήσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης που είχε με την διοίκηση του ομίλου, παρουσία της γεν. γραμματέως του υπουργείου Αλεξάνδρας Σδούκου, για το νέο στρατηγικό σχεδιασμό μετεξέλιξης των ΕΛΠΕ.

«Έχω την χαρά σήμερα να υποδεχθώ την διοίκηση του ομίλου των ΕΛΠΕ, τον πρόεδρο Γιάννη Παπαθανασίου, τον εμπνευσμένο διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Σιάμισιη και τον γενικό διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού και νέων δραστηριοτήτων Γιώργο Αλεξόπουλο, για να συζητήσουμε διεξοδικά για το στρατηγικό σχέδιο μετεξέλιξης του ομίλου, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους εθνικούς στόχους της χώρας για την σταδιακή απεξάρτηση από ρυπογόνα καύσιμα, την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

«Οι επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες και στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δίνουν την δυνατότητα στα Ελληνικά Πετρέλαια να πρωταγωνιστήσουν στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης της νέας εποχής. Για πρώτη φορά έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα διασφαλίσει την ευημερία και την περαιτέρω ανάπτυξη της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Βασικός μας στόχος είναι η διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αλλά και η δημιουργία νέων και υψηλά αμειβομένων θέσεων».

Απ΄την πλευρά του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου, ανέφερε:

«Ενημερώσαμε τον υπουργό για την καινούργια εποχή την οποία σχεδιάζουμε για τα ΕΛΠΕ, προκειμένου παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, να παραμείνει όχι μόνο ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος στην νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είμαστε βέβαιοι ότι με την συνεργασία όλων των στελεχών και όλων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, η προσπάθεια αυτή θα έχει επιτυχία και θα δώσει καινούργια πνοή στον όμιλο».

Ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης υπογράμμισε τα εξής:

«Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ενημερώσουμε τον υπουργό και την γενική γραμματέα σχετικά με την στρατηγική και τα σχέδια μας για το μέλλον. Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές μονάδες στην Ελλάδα και στην περιοχή. Είναι ένας όμιλος εταιρειών που έχει μία πολύ σημαντική πετυχημένη πορεία τα τελευταία 20 – 25 χρόνια. Για να πάμε μπροστά, στο μέλλον, θα πρέπει να σχεδιάσουμε με βάση το τι έρχεται και όχι το τι έχουμε ζήσει. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετεξέλιξης του Ομίλου, ούτως ώστε επιχειρηματικά να έχει την ίδια στρατηγική θέση και βαρύτητα τα επόμενα 20 – 30 χρόνια, να είναι ενταγμένος σε ένα ευρύτερο εθνικό σχέδιο μετάβασης στην εποχή της νέας ενέργειας και να βοηθήσει στο να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους σε θέματα περιβάλλοντος και βεβαίως ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας».

Ηλίας Παλιαλέξης

RELATED ARTICLES

Most Popular