Monday, June 24, 2024
HomeΕΝΕΡΓΕΙΑ«Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για την Eνέργεια...

«Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για την Eνέργεια και το Kλίμα στην Ευρώπη»

«Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας σε διαδικτυακή εκδήλωση για το «Πράσινο Υδρογόνο», που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και την πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα.

 

Επισημαίνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται, ο υπουργός υπογράμμισε, ότι με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι το 2030 οι πράσινες επενδύσεις στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω 21 δράσεων που θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Απολιγνιτοποιούμε το ενεργειακό μας μίγμα με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας και επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές για την προώθηση του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ,  της ενεργειακής εξοικονόμησης των έργων αναβάθμισης του δικτύου, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της νησιωτικής πολιτικής.

Ειδικότερα, όσον αφορά το υδρογόνο, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και “κλειδί” για την απανθρακοποίηση της οικονομίας», ενώ, όπως είπε, δημιουργεί ευκαιρίες για σημαντικές συνέργειες.

Τόνισε δε, τις δυνατότητες διασύνδεσής του με τις υποδομές του φυσικού αερίου, αλλά και τις προοπτικές υιοθέτησής του εν λόγω καυσίμου από τις μεταφορές και τη ναυσιπλοΐα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα το υδρογόνο μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές, ενισχύοντας σημαντικά στη δίκαιη μετάβαση.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, το προσεχές διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν και οι προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής για το Υδρογόνου, προκειμένου να διαμορφωθεί η Εθνική Στρατηγική, ενώ ήδη βρίσκονται υπό εξέταση περισσότερα από 20 σχετικά project στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Χρειαζομαστε συντονισμό και ξεκάθαρα ρυθμιστικά πλαίσια, προκειμένου να επιταχυνθεί ο βηματισμός, με έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα.

Εάν εργαστούμε μεθοδικά, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το τεράστιο δυναμικό του υδρογόνου και να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να προστατεύσουμε τον πλανήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη και η καθαρή ενέργεια είναι υψίστης σημασίας σε αυτή την δεκαετία ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Δρ. Έρνστ Ράιχελ, πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι  «σε αυτή τη νέα εποχή το πράσινο υδρογόνο μπορεί να φέρει ακόμα πιο κοντά τις χώρες μας», καθώς «το πράσινο υδρογόνο είναι σημαντικός πόρος σε αυτή τη μετάβαση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δρ. Ράιχελ τόνισε ότι «η Γερμανία θα επενδύσει περί τα δύο δισεκατομμύρια για να δημιουργήσει μία διεθνή αγορά υδρογόνου» και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό προκειμένου να καταστεί ένα hub για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου».

«Σήμερα είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν πολλά βήματα ακόμα στην κατεύθυνση της προώθησης αυτής της τεχνολογίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρέσβης.

«Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο κ. Τόμας Ράχελ, γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, επισημαίνοντας τατόχρονα τις υψηλές δυνατότητες της Ελλάδας για την ενίσχυση συνεργασιών για την προώθηση καθαρών μορφών ενέργειας.

Τις εθνικές προτεραιότητες για την πολιτική του υδρογόνου ανέλυσε η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών πρώτων υλών του ΥΠΕΝ. Όπως είπε, αυξάνουμε τον βηματισμό μας για τη χάραξη πολιτικών, ενώ όπως έκανε γνωστό θα έχει ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης του υδρογόνου μέχρι το τέλος του 2021, που θα καλύπτει συνολικά την αγορά του υδρογόνου.  «Η Ελλάδα θα απολιγνιτοποιήσει την παραγωγή ενέργειας, και το υδρογόνο θα επιταχύνει αυτή την ενεργειακή μετάβαση», καθώς μαζί με τις παραδοσιακές ΑΠΕ, θα αποτελέσει ακρογωνιαία λίθο σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Αθανάσιος Κελέμης γενικός διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η διείσδυση του υδρογόνου στην αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 130 φορές μέχρι το 2030. Όπως είπε, η ΕΕ έχει προϋπολογίσει περί τα 470 δισεκατομμύρια για τις αντίστοιχες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κελέμη, θα δημιουργηθούν τεράστιες ανάγκες εισαγωγής υδρογόνου στη Γερμανία, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές συνεργασίας για τις δύο χώρες μέσα στην επόμενη δεκαετία και πρόσθεσε ότι: «το πράσινο υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να παίξει κεντρικό ρόλο για τις ΑΠΕ στην περιοχή».

Η Ελλάδα επαναπροσδιορίζεται ως σημαντική πύλη εισόδου φυσικού αερίου

Η Ελλάδα επαναπροσδιορίζετα ως σημαντική πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην περιοχή, δήλωσε λίγο αργότερα ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση του έργου του EastMed, στη δυναμική διείσδυση των ΑΠΕ, στην προώθηση έργων ενεργειακής εξοικονόμησης, με πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων βιώσιμης ανάπτυξης με την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050. Τόνισε δε, τις διμερείς ενεργειακές συνεργασίες που πραγματοποιεί η χώρα μας με Βουλγαρία και Β. Μακεδονία. Απ΄ την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία Φράνς Τίμερμανς χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα εκπληκτικό παράδειγμα Πράσινης Μετάβασης.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επεσήμανε ότι η Ελλάδα με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει ένα από τα πλέον φιλόδοξα κλιματικά σχέδια της Ευρώπης, καθώς στη χώρα με ταχύτητα εξελίσσεται το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, αφού αναμένεται να κλείσουν όλες –εκτός από μία- οι λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2023 και η τελευταία το 2025.

Επιπλέον, ο υπουργός ΠΕΝ έκανε λόγο για την προώθηση έργων που θα διασφαλίσουν σε ποσοστό άνω του  60% τη διείσδυση των ΑΠΕ τα προσεχή χρόνια, με ταυτόχρονη ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με προώθηση έργων αποθήκευσης ενέργειας, και με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία για την ουσιαστική μείωση των εκπομπών, μέσω της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Μάλιστα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις προοπτικές που δημιουργούνται από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσό το αναμένεται να δημιουργήσει μόχλευση ύψους 4 δισεκατομμυρίων για έργα εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης.

Έκανε εκτενή αναφορά στα έργα  που πραγματοποιούνται για την προώθηση του φυσικού αερίου, με την αναβάθμιση του δικτύου, αλλά και τη δημιουργία νέων συνδέσεων με γειτονικές χώρες, καθώς για τα επόμενα χρόνια πρόκειται να αποτελέσει το καύσιμο μετάβασης από το λιγνίτη έως την πλήρη διείσδυση των ΑΠΕ.

Ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι σήμερα ολοκληρώνεται η διασύνδεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας με αυτή της Βουλγαρίας για ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση των τιμών.

Επιπλέον, δήλωσε ότι σε ποσοστό 99% είναι έτοιμη και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Β. Μακεδονίας για τη διασύνδεσή των δύο χωρών με νέο αγωγό φυσικού αερίου.

«Είμαστε πολύ κοντά για να ξεκινήσουμε την κατασκευή αυτού του project. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρέχει φυσικό αέριο και είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Β. Μακεδονία στα ενεργειακά της σχέδια», δήλωσε ο ΥΠΕΝ και συμπλήρωσε ότι τα σχέδια έχουν κατατεθεί στην ΕΕ για την τελική έγκρισή τους.

Και συμπλήρωσε ότι ήδη οι δύο χώρες βρίσκονται σε συζητήσεις για την προώθηση σχεδίων που έχουν να κάνουν με την ηλεκτρική διασύνδεσή τους.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου  τόσο προς την Ιταλία, όσο και προς τις χώρες στα βόρεια σύνορά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και επεσήμανε ότι τον επόμενο χρόνο θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την επένδυση του EastMEd.

Όσον αφορά τα ενεργειακά project υδρογονανθράκων, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «ως ελληνική κυβέρνηση διατηρούμε τις πόρτες ανοιχτές για τις έρευνες στην Κρήτη και το Ιόνιο».

Για τους σχεδιασμούς και τις προοπτικές της ενεργειακής μετάβασης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικά της Β. Μακεδονίας μίλησε ο κ. Νάσερ Νουρεντίνι, υπουργός Περιβάλλοντος του κράτους. Επεσήμανε ότι οι χώρες των Δ. Βαλκανίων όπως και η Β. Μακεδονία εξαρτώνται βαρύτατα από το λιγνίτη, και τόνισε την ανάγκη για Συνεργασία με ΕΕ και με χώρες όπως η Ελλάδα.

Μάλιστα, ο κ. Νουρεντίνι, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την προώθηση του φυσικού αερίου, καθώς η χώρα του διαθέτει μία μόνο πηγή ρωσικού αερίου, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολλά τα νέα έργα που έρχονται.

Ο υπουργός της γειτονικής χώρας επεσήμανε την έμφαση που πρόκειται να δοθεί στην ηλιακή ενέργεια, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στις τεχνολογίες του υδρογόνου, καθώς σε συνεργασία με την Ελλάδα, οι δύο χώρες μπορούν να καταστούν κόμβοι μεταφοράς του, όπως είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία Φράνς Τίμερμανς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Β. Μακεδονία μπορούν να επενδύσουν στο φυσικό αέριο και στο υδρογόνο ώστε να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να επωφεληθούν οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά.

Μάλιστα χαρακτήρισε τη χώρα μας ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα στην πράσινη μετάβαση, καθώς όπως είπε, η Ελλάδα αγκάλιασε την αειφορία με τις πολιτικές της.

Σήμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, με την πανδημία η Ε.Ε. αποφάσισε να επενδύσει στη βιώσιμη ανάπτυξη, άρα η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει πλέον πιο πολλές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς όπως είπε, ήδη σχεδιάζονται επενδύσεις 1,8 τρις στις επόμενες δεκαετίες για να ενισχυθεί η κοινωνία.

 

Ηλίας Παλιαλέξης

RELATED ARTICLES

Most Popular