Monday, June 24, 2024
HomeΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΈτοιμο το 2025 το μεγαλύτερο παράκτιο άλσος της Αττικής

Έτοιμο το 2025 το μεγαλύτερο παράκτιο άλσος της Αττικής

Ξεκινά η διαδικασία για την προκήρυξη της Β`φάσης του εμβληματικού έργου της Ανάπλασης Φαλήρου από την Περιφέρεια Αττικής. Την Παρασκευή όπως έγινε γνωστό, το έργο εντάχθηκε με 200 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο να μπορέσει να τραβήξει και χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2021-207 (μέσω του ΠΕΠ Αττικής).

 

Σύμφωνα με το ypodomes.gr, η Β`φάση του έργου προβλέπει την δημιουργία του λεγόμενου “Οικολογικού Πάρκου” που θα ολοκληρώσει την μεταμόρφωση του Φαληρικού Όρμου. Ήδη με τα έργα της πρώτης φάσης (που είναι στην τελική ευθεία) μετακινήθηκε η λεωφόρος Ποσειδώνος και πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων.

Τι θα δημιουργηθεί

Στη Β` φάση του έργου προβλέπεται η δημιουργία του μεγαλύτερου παράκτιου άλσους της Αθήνας που θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους. Με την ολοκλήρωση των έργων το νέο Πάρκο του Φαληρικού Όρμου θα συνδεθεί (μέσω της Εσπλανάδας) με το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος, την Μαρίνα Φλοίσβου και το υφιστάμενο Πάρκο Φλοίσβου δημιουργώντας τον μεγαλύτερο παράκτιο πνεύμονα πρασίνου για τη Αθήνα και τις περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι μελέτες Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου έχουν εκπονηθεί από τον Ιταλό παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και είναι μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι λεπτομέρειες ενός μεγάλου έργου

Η ανεκμετάλλευτη σήμερα επιφάνεια της περιοχής αναπλάθεται, ώστε να δημιουργηθεί πάρκο μητροπολιτικής κλίμακας, το οποίο συνδέει φυσικά και ανεμπόδιστα την πόλη με το θαλάσσιο μέτωπό της.
Η σύνδεση αναπτύσσεται σε πέντε εγκάρσιους άξονες που αρθρώνουν γραμμικούς περίπατους, με κοινή απόληξη στο στοιχείο του νερού, σε εξέδρες που εισχωρούν στη θάλασσα ως υπόμνηση των εξεδρών που υπήρχαν στο φαληρικό μέτωπο στις αρχές του 20ού αιώνα.Συγχρόνως το υδάτινο στοιχείο διεισδύει στο πάρκο, με τα τρία υγρά κανάλια και με τη διαμόρφωση γραμμικών θαλάσσιων στοιχείων, δημιουργώντας ζωντανούς πόλους αναψυχής και επαναφέροντας την κολύμβηση στον Φαληρικό Όρμο.

Στο μητροπολιτικό πάρκο θα εμπεριέχονται, επιπλέον του εκτεταμένου πρασίνου και των χώρων εκτόνωσης στη φύση και στη θάλασσα, λειτουργίες εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα με άξονα τη φύση και την επιστήμη, δραστηριότητες πολιτισμού, αναψυχής, τουρισμού, αθλητισμού και ναυταθλητισμού, άσκησης και αναψυχής, καθώς και μικρής έκτασης και τοπικού ενδιαφέροντος εμπορικές χρήσεις. Επίσης, τo μητροπολιτικό πάρκο θα φιλοξενήσει πέντε ειδικές γλυπτικές κατασκευές-τοπόσημα.

Στην καλύτερη περίπτωση το νέο παράκτιο πάρκο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το 2025.

Πατούλης: Μεθοδικά και με σχέδιο η ένταξη της Β`φάσης

Όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης, με σταθερά βήματα, η Περιφέρεια Αττικής και τα στελέχη της έχουν καταφέρει μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό και μια μεθοδική προετοιμασία να εξασφαλίσουν την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τόσο τη δημιουργία του Οικολογικού Πάρκου στο Φαληρικό όρμο, όσο και του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας Πικερμίου. Τα δύο αυτά σημαντικά έργα, όπως τόνισε θα συμβάλλουν καθοριστικά στο όραμα να καταστεί η Αττική, Περιφέρεια-Πρότυπο.

“Στόχος είναι να γίνει η Αττική μία Περιφέρεια πρότυπο με ανθρώπινο πρόσωπο και απολύτως λειτουργική για τους πολίτες της” υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής και κλείνοντας ανέφερε πως “η δημιουργία του Οικολογικού Πάρκου στο Φαληρικό όρμο Προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και επιβεβαιώνει τη βούληση μας να μεταβεί η Αττική σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Το έργο εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα αναπλάσεων αστικών και περιστατικών περιοχών το οποίο χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης, από πόρους του ΕΣΠΑ αλλά και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες”.

RELATED ARTICLES

Most Popular