Friday, May 3, 2024
HomeEDITORIALΟ στρουθοκαμηλισμός κίνδυνος για τη στρουθοκάμηλο

Ο στρουθοκαμηλισμός κίνδυνος για τη στρουθοκάμηλο

Η διεθνής κοινότητα χρειάστηκε περισσότερο από μία δεκαετία, προκειμένου να κατανοήσει ότι η αναθεώρηση της ατζέντας του ΟΗΕ σχετικά με την καταπολέμηση της φτώχιας δεν μπορεί να αφορά μόνο τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) που συμφωνήθηκαν στη Νέα Υόρκη και πρόκειται να επικυρωθούν και να αποκτήσουν νομικά δεσμευτική ισχύ στο Παρίσι τον προσεχή Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της αναπτυξιακής ατζέντας της χιλιετίας θα εμπλέκουν όλους….

Αιχμή του δόρατος: η κλιματική αλλαγή. Από εκεί και πέρα οι στόχοι αφορούν κρίσιμα ζητήματα όπως: καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας, δημόσια υγεία, παιδεία, ισότητα των δύο φύλων, διαχείριση υδάτινων πόρων, ενέργεια, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, καταπολέμηση των ανισοτήτων, υποδομές, βιώσιμη αστική ανάπτυξη, πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προστασία χερσαίων οικοσυστημάτων, δικαιοσύνη, κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς πολλές κατευθύνσεις, αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά σε μία οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, η οποία ενδέχεται να ενταθεί την προσεχή περίοδο. Τα 700 δις που έχουν προϋπολογιστεί για τα επόμενα 15 χρόνια δε φθάνουν. Οι ευχές δε φθάνουν. Η μονομέρεια και η άγνοια αποκλείονται. Απαιτείται άμεση και επείγουσα δράση, αμοιβαίες υποχωρήσεις και θυσίες από όλους και ιδιαίτερα από τους περισσότερο ισχυρούς.

Στη δύση το ένα τρίτο των τροφών πετιούνται στον κάλαθο τον αχρήστων, ενώ ταυτόχρονα στις ίδιες χώρες η φτώχεια, οι ανισότητες και η περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι άνευ προηγουμένου. Διαφθορά, συγκρούσεις, πόλεμος, προσφυγιά. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι εκ΄ των ων ουκ΄ άνευ, καθώς το φαινόμενο αναμένεται να εντείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Χρειάζεται όλοι να ξεβολευτούν και να κάνουν λίγο χώρο για υπολοίπους. Η αλαζονεία μας έχει κοστίσει ήδη πολύ ακριβά.

Χρειάζονται συνολικά γενναίες αλλαγές, σε πρακτικό επίπεδο, για να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί ο πλανήτης με τρόπο βιώσιμο. Οι δυνατοί, αναλογικά με την ισχύ τους, να αναλάβουν και τις ευθύνες τους, προκειμένου να ακολουθήσουν με θάρρος και οι υπόλοιποι. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο χωριό, όλοι εξαρτώνται απ΄ όλους.

Ο στρουθοκαμηλισμός θέτει πρώτα σε κίνδυνο τη ζωή της στρουθοκαμήλου.

RELATED ARTICLES

Most Popular