Friday, May 3, 2024
HomeEDITORIALΚαι τώρα δουλειά

Και τώρα δουλειά

Μετά από πολύωρη, πολύπλοκη και δύσκολη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με μια λυτρωτική για τη χώρα συμφωνία. Εδώ που φτάσαμε, αυτή η συμφωνία ήταν ό,τι μπορούσε να πάρει η Ελλάδα. Η ανάγκη δεν έκανε ποτέ καλά παζάρια. Και η χώρα βρέθηκε στην πιο έκτακτη ανάγκη της μεταπολίτευσης. Λίγες μόνο ώρες από την οικονομική καταστροφή και την κοινωνική κατάρρευση.

Η συμφωνία, επώδυνη και σε αρκετές από τις προβλέψεις της τιμωρητική, είναι αναπόφευκτο επακόλουθο αλλοπρόσαλλης στρατηγικής, άγνοιας του ευρωπαϊκού πλαισίου, ολέθριων χειρισμών, ανεύθυνων «παιγνίων» και εξωπραγματικών προσδοκιών . Ευθύνες για τη δυσχερή θέση στην οποία περιήλθε η χώρα τους τελευταίους μήνες ασφαλώς υπάρχουν και έχουν ονοματεπώνυμο. Δεν διαγράφονται, αλλά δεν είναι τώρα η ώρα για μια τέτοια συζήτηση. Τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Τώρα είναι η ώρα για δουλειά.

Η Ελλάδα παίρνει ανάσα. Έχει μια ακόμη – την τελευταία – ευκαιρία να ανασυνταχθεί. Για την επόμενη τριετία θα έχει στη διάθεσή της πόρους ικανούς να κινητοποιήσουν την πραγματική οικονομία, να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Για την ίδια περίοδο, η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να «τρέξει», χωρίς άλλες καθυστερήσεις και δεύτερες σκέψεις- καθώς είναι προαπαιτούμενες δράσεις για τις σταδιακές εκταμιεύσεις- δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε η οικονομία να απελευθερωθεί από στρεβλώσεις και αγκυλώσεις που δεκαετίες τώρα λειτουργούν ως βαρίδια για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό.

Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Για να είναι το νέο πρόγραμμα το τελευταίο, για να απεξαρτηθούμε οριστικά από τα μνημόνια και τις ταπεινωτικές απαιτήσεις τους , η κυβέρνηση, οι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, οι κοινωνικοί φορείς και οι πολίτες που νοιάζονται πραγματικά για την πατρίδα, οφείλουν να χτίσουν πάνω στη βάση της συνεννόησης και της συναίνεσης που θεμελίωσαν πρόσφατα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η συνολική, βιώσιμη ανασυγκρότηση της χώρας προβάλλει σήμερα ως το μείζον εθνικό διακύβευμα. Είναι, ας μην γελιόμαστε, ένα δύσκολο και απαιτητικό project. Η υλοποίηση και η επιτυχής ολοκλήρωσή του απαιτεί συναντίληψη, συστράτευση και συνεργασία. Ας γίνει από σήμερα και για το μέλλον αυτό το κολοσσιαίο εγχείρημα το όραμα που θα εμπνεύσει και θα ενώσει όλους τους Έλληνες. Ας γίνει η υιοθέτηση και η υπηρέτησή του από όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα η ευκαιρία του πολιτικού συστήματος να αποκαταστήσει δεσμούς εμπιστοσύνης με τους πολίτες, που έχουν επανειλημμένα την τελευταία πενταετία εξαπατηθεί. Και αναζητούν, για τα δύσκολα χρόνια που μας περιμένουν υπεύθυνη, αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική ηγεσία.

RELATED ARTICLES

Most Popular