Sunday, April 28, 2024
HomeEDITORIALΟ «πόλεμος» θα κλιμακωθεί επικίνδυνα

Ο «πόλεμος» θα κλιμακωθεί επικίνδυνα

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ρεαλιστής. Συμβιβάστηκε γρήγορα με την σκληρή ευρωπαϊκή πραγματικότητα, διασφαλίζοντας την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και εξασφαλίζοντας τετράμηνη πίστωση χρόνου, ώστε να διαπραγματευτεί αλλαγές στο μείγμα των μνημονιακών πολιτικών. Αυτών που μένουν να υλοποιηθούν για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και αυτών που θα συμφωνηθούν με τους «θεσμούς» στο πλαίσιο ενός νέου «συμβολαίου».

Η νέα κυβέρνηση, χωρίς αμφιβολία, κέρδισε τη δύσκολη πρώτη μάχη. Τώρα όμως αρχίζουν τα πολύ δύσκολα. Ο «πόλεμος» όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά θα κλιμακωθεί επικίνδυνα. Η κυβέρνηση, στη διάρκεια του επόμενου τετραμήνου, θα βρίσκεται συνεχώς υπό πολιορκία. Τα όσα , αμέσως μετά την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, έσπευσαν να επισημάνουν Ντράγκι και Λαγκάρντ δεν επιτρέπουν σε κανέναν ούτε να πανηγυρίζει, ούτε να εφησυχάζει. Οι απαιτήσεις των δανειστών μας θα είναι τόσες και τέτοιες που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της συγκυβέρνησης και τις ανοχές των αριστερών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τετράμηνο που ακολουθεί θα είναι για την κυβέρνηση μια δύσκολη περίοδος προσαρμογής και ανταπόκρισης στις προσδοκίες της κοινωνίας, στις ανάγκες της οικονομίας και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των δανειστών. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του μέσα σε λίγο χρόνο καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα και να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν οι προκάτοχοί τους.

Έναντι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διαχειρίστηκαν την κρίση από το 2009 και μετά, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ένα συντριπτικό συγκριτικό πλεονέκτημα: Απολαμβάνει της στήριξης μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ακόμη και πολιτών που δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το κεφάλαιο εμπιστοσύνης οφείλει, για το δικό της καλό και για το συμφέρον του τόπου, να το αξιοποιήσει. Να μην χάσει ούτε μια μέρα με το να αναλογίζεται το ενδεχόμενο πολιτικού κόστους ή με το να αναλώνεται στην αναζήτηση συμβιβασμών με εσωκομματικούς διαφωνούντες και αμφισβητίες. Το βαρύτερο κόστος – για τη χώρα – θα προέλθει από την αδράνειά της. Η βαθύτερη ρήξη – με την κοινωνία – θα προκληθεί από την ατολμία της.

RELATED ARTICLES

Most Popular