Friday, December 6, 2024
HomeEDITORIALΝα διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή και τον φυσικό μας πλούτο

Να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή και τον φυσικό μας πλούτο

71.000 στρεμμάτων καμένη έκταση. 52.000 στρέμματα δάσους. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η φωτιά στα Γεράνεια Όρη αποτελεί την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά και 13η κατά σειρά μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας. Αρνητικό ρεκόρ το γεγονός ότι από το 2000 έως σήμερα καμία δασική πυρκαγιά από όσες ξέσπασαν πριν το μήνα Ιούνιο δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα.

Η πολιτεία καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι άνθρωποι που βίωσαν την τραγωδία και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, μετά την προσωρινή ενίσχυση που θα λάβουν, να αποζημιωθούν πλήρως. Όπου ήταν δάσος να ξαναγίνει δάσος. Σε καμία περίπτωση να μην αλλάξουν οι χρήσεις γης. Να εξαντληθεί κάθε επιείκεια στις ποινές για πρόκληση πυρκαγιάς.

Μάλιστα, ο διακεκριμένος καθηγητής και γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός ζήτησε να καταστεί ιδιώνυμο αδίκημα το κάψιμο χόρτων σε χωράφια κατά την αντιπυρική περίοδο και να θεσπιστεί αμοιβή για όσους προβαίνουν σε σχετικές καταγγελίες, καθώς πλήθος καταστροφικών πυρκαγιών έχει ξεκινήσει από αυτή την άκρως επικίνδυνη δραστηριότητα, μεταξύ των οποίων και αυτή στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη επεσήμανε ότι η Πολιτική Προστασία έχει ήδη εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση, και τόνισε την ανάγκη ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων για τις συγκεκριμένες περιοχές». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προφανώς το πρώτο μας και το κύριό μας μέλημα, πάντα, θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας».

Χρειάζεται να ενισχυθούν με μέσα, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δασικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες, η πολιτική προστασία, καθώς και το σύνολο των φορέων που ασχολούνται με την προστασία του δάσους.

Επιπλέον, η ελληνική πολιτεία πρέπει να πιέσει και να πείσει την ΕΕ να εντείνει τη βοήθεια και την υποστήριξη των κρατών του Νότου, με την εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου αποτελεσματικού αντιπυρικού σχεδίου, καθώς η λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί hot spot κλιματικής αλλαγής, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει την αναδάσωση 30 εκατομμυρίων δένδρων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο αυτό μπορεί συμβολικά να είναι το πρώτο σε προτεραιότητα έργο του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και να ξεκινήσει από τα Γεράνεια Όρη.

Οι συνέπειες της κλιματική αλλαγής, εντείνουν την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση, αλλά κυρίως για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης, αλλά κυρίως πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, που δυστυχώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται να ενταθούν τα προσεχή χρόνια.

Πρώτα και πάνω από όλα, όλοι εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας, καλούμαστε να συναισθανθούμε την ευθύνη της διατήρησης του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος. Να κάνουμε το παν για να τα προστατεύσουμε.

Καλούμαστε να διασφαλίσουμε με κάθε μέσο την ανθρώπινη ζωή και τον φυσικό μας πλούτο. Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και εθνικής επιβίωσης.

Ηλίας Παλιαλέξης

RELATED ARTICLES

Most Popular