Thursday, April 25, 2024
HomeΚΟΣΜΟΣΔιπλάσια συρρίκνωση των οικονομιών των G7 από την κλιματική κρίση σε σχέση...

Διπλάσια συρρίκνωση των οικονομιών των G7 από την κλιματική κρίση σε σχέση με την πανδημία

Σύμφωνα με την έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, οι οικονομίες των πλούσιων χωρών θα συρρικνώνονται ετησίως δύο φορές περισσότερο από την κλιματική κρίση απ΄ ότι εξαιτίας της κρίσης της νόσου CoVid-19, εάν δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Οι χώρες της G7 – οι μεγαλύτερες βιομηχανικές οικονομίες του κόσμου – θα χάνουν 8,5% απ΄ το ΑΕΠ τους ετησίως, για τα προσεχή 30 έτη εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου, όπως εκτιμάται, σύμφωνα με έρευνα της Oxfam και του Swiss Re Institute.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δημοσίευσε η Guardian, oι οικονομίες των χωρών της G7 συρρικνώθηκαν κατά περίπου 4,2% κατά μέσο όρο στην πανδημία, ενώ οι οικονομικές απώλειες από την κλιματική κρίση έως το 2050 θα βρίσκονται σε αντίστοιχη κλίμακα μίας παρόμοιας κρίσης δύο φορές κάθε χρόνο. Ειδικότερα, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα χάνει 6,5% ετησίως έως το 2050 με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, ενώ 2,4% θα είναι οι απώλειες εάν επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα. Άλλα έθνη, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, θα πληγούν πολύ χειρότερα. Της Ινδίας για παράδειγμα η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο από την αύξησης της θερμοκρασίας, η Αυστραλία θα υποστεί απώλεια 12,5% της παραγωγής της και η Νότια Κορέα θα χάσει σχεδόν το ένα δέκατο του οικονομικού της δυναμικού .

Η παραμετροποίηση από την ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re έλαβε υπόψη της τις άμεσες επιπτώσεις της κατάρρευσης του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, καθώς και τις επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή και την υγεία. Ο Jerome Haegeli, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Swiss Re, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι μακροπρόθεσμα ο νούμερο ένα κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία και η παραμονή μας στο σημείο που βρισκόμαστε δεν αποτελεί επιλογή – χρειαζόμαστε περισσότερη πρόοδο από τους G7. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιοριστούμε μόνο στις υποχρεώσεις μας για τη μείωση των εκπομπών CO2, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να επεκταθούμε και σε παροχή βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης, ότι τα εμβόλια για την CoVid-19 ήταν επίσης ένας βασικός τρόπος για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι οικονομίες τους πλήττονται σοβαρά από την πανδημία και θα χρειαστούν αρωγή για να ανακάμψουν στην πράσινη μετάβαση. Ο ομιλητής διαπίστωσε ότι οι πολιτικές και οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Εκτός από τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής της G7, το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει τις ζωτικές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, την COP26, τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη.

Στο πλαίσιο της COP26, το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί όλες τις χώρες να υποβάλουν αυστηρότερες δεσμεύσεις για τον περιορισμό του άνθρακα, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, και κατά προτίμηση στη συγκράτησή τους σε όχι περισσότερο από 1,5 βαθμό, από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Μάλιστα, το χαμηλότερο όριο απειλείται ολοένα και περισσότερο, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προβλέπεται να αυξηθούν απότομα φέτος, λόγω της ανάκαμψης από την ύφεση του CoVid-19 και της αυξανόμενης χρήσης άνθρακα. Ο Danny Sriskandarajah, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam GB, δήλωσε: «Η κλιματική κρίση έχει ήδη στοιχίσει σε ζωές σε φτωχότερες χώρες, αλλά και οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου δεν έχουν αποκτήσει ανοσία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Oxfam GB, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει την ευκαιρία να οδηγήσει τον κόσμο σε έναν ασφαλέστερο, πιο ζωντανό πλανήτη για όλους μας. «Θα πρέπει να πιέσει κάθε διπλωματικό κόλπο για να εξασφαλίσει το ισχυρότερο δυνατό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των G7 και της COP26, και να ηγηθεί με το παράδειγμά της μετατρέποντας τις υποσχέσεις σε δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

RELATED ARTICLES

Most Popular