Monday, June 24, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΕλλάδα 2.0: Ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Ελλάδα 2.0: Ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα

«Υποδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα την πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής σε μια στιγμή ιστορική για την Ευρώπη και την Ελλάδα: στην ουσιαστική αφετηρία των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την ταυτόχρονη έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της εκδήλωσης για την παρουσίαση δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Αγορά, με την παρουσία της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Διάλογος με πολίτες – Κυρ. Μητσοτάκης: “Να βεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι θα διασφαλίσουμε πως οι πόροι θα επενδυθούν σωστά, με διαφάνεια, έγκαιρα και προς όφελος κάθε Έλληνα πολίτη”

«Είναι -πιστεύω- η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία. Αλλά και η πρώτη μιας νέας εποχής, η οποία, μαζί με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, έχει την υπογραφή και των δικών σας προσπαθειών, κυρία πρόεδρε. Και γι’ αυτό και σας αξίζουν και συγχαρητήρια αλλά και ευχαριστίες» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα όραμα πολλών ετών, πριν από μήνες έγινε τολμηρή πρόταση και τώρα αποτελεί πραγματικότητα. «Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της. Μία πρωτοβουλία την οποία, όπως γνωρίζετε, στήριξα εξαρχής μαζί με οκτώ ακόμη ευρωπαίους ηγέτες. Εκείνες οι εθνικές πρωτοπορίες οδήγησαν τελικά, και χάρη στις δικές σας προσπάθειες, σε κοινοτικές επιτυχίες. Και έτσι σήμερα ένα «άβατο» του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια επισήμανε πως η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια και ότι αναγνωρίζοντας τη δική της ευθύνη, κατάθεσε από τις πρώτες ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων.

«Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά μαζί και με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμούμε ότι τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ώστε, σε ορίζοντα 7ετίας, να δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%» είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης σημείωσε ότι το εθνικό σχέδιο της Ελλάδας συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες. «Γιατί θεμελιώνεται πάνω στο πνεύμα των ευρωπαϊκών επιταγών αλλά και πάνω σε τέσσερις καθοριστικούς πυλώνες: Την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, και τις ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι. Το δηλώνει άλλωστε και η επιλογή τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευθούν εντός του 2021 να χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών» είπε και πρόσθεσε «προτάσσεται, δηλαδή, ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έργα με έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε συνέχεια πολιτικών που ήδη εξελίσσονται, όπως η απολιγνιτοποίηση, η ηλεκτροκίνηση και η δυναμική στήριξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός είπε ότι το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια της χώρας. «Γι’ αυτό και εδώ σήμερα θα αρκεστώ στην αναφορά μερικών μόνο πλευρών που δείχνουν, ωστόσο, τις κατευθύνσεις του. Όπως η πλήρης ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων. Ο τόσο απαραίτητος -όπως απέδειξε και ο Covid- εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων μας. Η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για περισσότερη και καλύτερη απασχόληση. Και, βέβαια, τα μεγάλα οδικά έργα αλλά και οι επενδύσεις για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές» ανέφερε.

Τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δικαιώνει κάθε λέξη του τίτλου του, γιατί είναι πραγματικά «Εθνικό», καθώς, όπως είπε, εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες, και ταυτόχρονα συγκροτεί και ένα πλήρες «Σχέδιο». «Αφού οι πρωτοβουλίες του είναι καλά μελετημένες και εδράζονται σε πραγματικά δεδομένα. Αλλά ανταποκρίνεται και στον συμβολισμό «Ελλάδα 2.0». Γιατί είναι, πράγματι, η επόμενη εκδοχή της χώρας, είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας» είπε.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός και μιλώντας για την Αρχαία Αγορά, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση είπε «Στην «καρδιά» του παρελθόντος μας. Αλλά και στην παντοτινή έδρα της Δημοκρατίας, που σήμερα υποδέχεται ένα σύγχρονο επίτευγμά της: Τον Οδικό Χάρτη για τα κοινά μας βήματα προς την ανάπτυξη. Από όλους και για όλους. Σε λίγο, μάλιστα, σε αυτόν εδώ το χώρο, θα μπορέσουμε να έχουμε μία συζήτηση με πολίτες για το θέμα αυτό» και συμπλήρωσε «απ’ την κλασική εποχή τούτο το πολυσήμαντο τοπόσημο αντιπροσωπεύει την αυγή αλλά και την ακμή του πολιτεύματός μας. Και, ταυτόχρονα, την οικονομική πρόοδο της Αθήνας και την άνθιση του ελληνικού πνεύματος».

«Γιατί εδώ, αγαπητή Ούρσουλα, ήταν η έδρα της Βουλής των Πεντακοσίων. Εδώ ήταν η περιοχή των εμπορικών συναλλαγών αλλά και των δικαστηρίων. Αλλά ήταν και το σημείο στο οποίο έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που διαμόρφωσαν τον ελληνικό πολιτισμό και φυσικά επηρέασαν την Ευρώπη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Εδώ ήταν η πλατεία της «Κοινότητας». Γι’ αυτό και ήταν ιερή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «εικοσιπέντε αιώνες μετά, η Αρχαία Αγορά υποδέχεται τη σύγχρονη Ευρώπη με την ίδια ισχυρή αντίστιξη. Γιατί, όπως και τότε, δικαιότερη ευημερία σημαίνει βαθύτερη Δημοκρατία. Και η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό. Αυτές οι αξίες γεννήθηκαν εδώ για να εμπνέουν και να ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Ας τις κρατήσουμε, λοιπόν, για οδηγούς και στην καινούργια πορεία που τώρα ξεκινάμε».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία – Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον

Με ευχαριστίες ξεκίνησε τον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντελ Λάιεν, ανεβαίνοντας στο βήμα της εκδήλωσης στην Αρχαία Αγορά, για την υποδοχή όπως είπε «εδώ στο λίκνο της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας. Φυσικά η δημοκρατία ανθεί όταν υπάρχει το φιλοσοφικό υπόβαθρο και εδώ ξεκίνησαν όλα».

Προς επίρρωση όσων νωρίτερα είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός η κ. φον ντερ Λάιεν τόνισε: «Σας ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή και όντως είναι καθοριστικοί οι καιροί που διανύουμε. Μετά από την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας, τώρα σημειώνεται όλο και μεγαλύτερη επιτυχία. Υπάρχει πρόοδος στους εμβολιασμούς, η ανάκαμψη είναι σε εξέλιξη και μπορούμε πλέον να ξεκινήσουμε να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα και με αυτοπεποίθηση.

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι -το γνωρίζω- ανυπομονούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για τις διακοπές τους. Το περιμέναμε τόσον καιρό! Και θέλω να σε ευχαριστήσω Κυριάκο για τη σημαντική συνεισφορά που είχε η ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Το χρησιμοποίησα σήμερα, για το ταξίδι μου».

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό τόνισε: «Θυμάμαι πολύ καλά όταν τον Ιανουάριο έθεσες πρώτη φορά την ιδέα αυτή και μου μίλησες για αυτή, είχαμε πει τότε ‘Ναι, αυτό είναι το σωστό που πρέπει να κάνουμε’. Και σήμερα το έχουμε υλοποιήσει σε χρόνο ρεκόρ.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω όμως πώς οι Ευρωπαίοι και εσείς οι Έλληνες δράσατε σε αυτή την πιο σκοτεινή περίοδο της κρίσης, της πανδημίας. Επιδείξατε αποφασιστικότητα, ψυχικό σθένος, αλλά πάνω από όλα πνεύμα αλληλεγγύης. Και αυτές είναι ακριβώς οι αξίες που διαπνέουν το Next Generation EU».

Αναφορικά στη συνέχεια με το πρόγραμμα για την Ανάκαμψη, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως «δεν έχει όμοιο σε μέγεθος αλλά και φιλοδοξία. Είναι μια έκτακτη απάντηση σε μια έκτακτη κρίση. Αναμορφώνουμε την ήπειρό μας για τις επόμενες δεκαετίες, αναφερθήκατε στο τι θα γίνει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0».

Προχωράμε σε άνευ προηγουμένου ψηφιοποίηση των οικονομιών μας. Η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία γίνεται πραγματικότητα. Και εξοπλίζουμε τις κοινωνίες μας ώστε να είναι πιο ισχυρές και πιο ανθεκτικές.

Το σχέδιό μας ανέρχεται στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ, σε τρέχουσες τιμές. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο ανάκαμψης στην Ευρώπη από το Σχέδιο Μάρσαλ και αυτή είναι η ανάκαμψη που χρειάζεται η Ευρώπη, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον».

Πράσινο φως στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

Και στο σημείο αυτό η κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως το Σχέδιο της Ελλάδας παίρνει το πράσινο φως. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Σήμερα με μεγάλη μου χαρά ανακοινώνω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το «Ελλάδα 2.0» όπως το ονομάσατε. Αυτή η απόφαση έρχεται μετά από μια εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις ομάδες μας. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτό. Ήταν εξαιρετική. Έγινε λεπτομερής αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Σχέδιο εκπονήθηκε εδώ, στην Ελλάδα, και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη που θα πετύχουν οι Έλληνες και θα ανήκει στους Έλληνες.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα αναδιαμορφώσει βαθιά την ελληνική οικονομία, η οποία θα αγκαλιάσει τη δίδυμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που προβλέπει θα συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να καταστεί ισχυρότερη, πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον. Περίπου το 40%, για την ακρίβεια είναι το 37,5% του Σχεδίου, θα στηρίξει τους πράσινους στόχους μας. Για παράδειγμα, από την προστασία του περιβάλλοντος μέσω κτιριακών αναβαθμίσεων μεγάλης κλίμακας για την ενεργειακή αποδοτικότητα, ακόμα πιο σημαντικό, μέσω έργων για καθαρή και βιώσιμη κινητικότητα, ή μέσω της προστασίας της βιοποικιλότητας, με την αποκατάσταση χιλιάδων στρεμμάτων γης, για παράδειγμα στη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

Το ελληνικό Σχέδιο είναι το ίδιο φιλόδοξο στον δεύτερο πυλώνα, αυτόν της ψηφιοποίησης. Το σχέδιο αφιερώνει πάνω από το 23% στην ψηφιοποίηση και θα υπάρξουν τεράστιες επενδύσεις: επενδύσεις σε δίκτυα 5G -το αναφέρατε κι εσείς- σε υποδομές ευρυζωνικών δικτύων για την διασύνδεση όλης της χώρας. Επενδύσεις στην ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να έχουν πρόσβαση σε νέες αγορές. Θα ψηφιοποιήσει τη δημόσια διοίκηση για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς όλους, θα δημιουργήσει ένα καλύτερο περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας. Και βεβαίως θα βελτιώσει τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών, ώστε οι Έλληνες να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται για τις θέσεις εργασίας του αύριο.

Τέλος, το Σχέδιο ενέχει καίριες μεταρρυθμίσεις για τη δημόσια διοίκηση της χώρας, για παράδειγμα στο φορολογικό σύστημα και τη Δικαιοσύνη. Μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στην αγορά εργασίας με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και να δημιουργηθούν δουλειές, νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας για το μέλλον».

«Η δική σας επιτυχία είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία»

Συνολικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πεπεισμένη πως «με αυτές οι μεταρρυθμίσεις και αυτό το Σχέδιο η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή από ποτέ. Εν ολίγοις, το Σχέδιο ξεκάθαρα ικανοποιεί στα απαιτητικά κριτήρια που από κοινού θεσπίσαμε. Είναι φιλόδοξο, είναι διορατικό και -το πιο σημαντικό- θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Ελλάδα, τους Έλληνες, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Γιατί, όπως το γνωρίζουμε. το Next Generation EU θα δώσει πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσαν ποτέ να δώσουν 27 μεμονωμένα σχέδια ανάκαμψης.

Η έγκρισή μας σήμερα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την αποταμίευση 30,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τα επόμενα χρόνια. Όταν το Σχέδιο εγκριθεί από το Συμβούλιο, θα είμαστε έτοιμοι να εκταμιεύσουμε τα πρώτα κεφάλαια τον Ιούλιο.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε φτάσει στο τέλος αυτού του ταξιδιού. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Η σκληρή δουλειά ξεκινά τώρα. Η εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου της Ελλάδας αποτελεί πρόκληση, αλλά και μια πολύ μεγάλη ευκαιρία.

Το καλό είναι πως σήμερα Ευρώπη και Ελλάδα είναι μαζί σε αυτό το εγχείρημα. Εμείς οι Ευρωπαίοι αποφασίσαμε να βγούμε από αυτή την κρίση μαζί και να τείνουμε χείρα βοηθείας ο ένας προς τον άλλο. Και μαζί γράφουμε Ιστορία. Για το λόγο αυτό, η δική σας επιτυχία, η επιτυχία της Ελλάδας, είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία. Με υπερηφάνεια και εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό μας μέλλον παραδίδω σε εσένα, Κυριάκο, το Next Generation EU για την Ελλάδα», κατέληξε η κ. φον ντελ Λάιεν.

 

Κυρ. Πιερρακάκης: «Το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους»

Το πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «προσπαθούμε να ψηφιοποιούμε την κάθε υπηρεσία που παρέχεται στους Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους». Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα καλυφθούν και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, όπως οι τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των χρηματοοικονομικών.

Ο υπουργός παρουσίασε τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr που «γεννήθηκαν από την ανάγκη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αν χρειαζόταν να κατηγοριοποιήσουμε τα έργα τότε θα είχαμε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά στην αντιμετώπιση των εκκρεμμοτήτων του παρελθόντος, την ψηφιοποίηση των αρχείων, πώς θα μετατρέψουμε το χαρτί σε δεδομένα» και αναφέρθηκε στις καθημερινές σχέσεις του πολίτη με το κράτος, όπως η απονομή των συντάξεων, το Κτηματολόγιο, η δικαιοσύνη. «Χρειαζόμαστε επενδύσεις για να έχουμε την πλήρη διαλειτουργικότητα των συστημάτων τόσο των παλιών όσο και των καινούργιων και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό», σημείωσε.

Όσο για τη δεύτερη κατηγορία, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για οικοδόμηση γεφυρών με το μέλλον, όπως οι αυτοκινητόδρομοι αλλά και η καινοτομία του δικτύου 5G. «Είμαστε στο κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και δεν πρόκειται να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία», τόνισε.

Κ.Σκρέκας: Μείωση κόστους και ενεργειακή επάρκεια στα νησιά με τις διασυνδέσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από παλιές ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, θα στηρίξει την ενεργειακή επάρκεια των νησιών και θα επιτρέπει τη μείωση του κόστους της ενέργειας για τους καταναλωτές, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη, που προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας, με στόχο το 67% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επενδύσεις σε δίκτυα, μονάδες αποθήκευσης, εξοικονόμηση ενέργειας κ.α.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε το ενεργειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης από το Λαύριο όπου θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες η κατασκευή της Δ’ Φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Μήλου, της Φολεγάνδρου και της Σερίφου με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Το έργο αποτελείται από τις επιμέρους διασυνδέσεις Νάξο – Σαντορίνη, Σαντορίνη – Φολέγανδρος, Φολέγανδρος – Μήλος, Μήλος – Σέριφος και Σέριφος – Λαύριο ενώ με υποβρύχιο καλώδιο μέσης τάσης προβλέπεται να διασυνδεθεί και η Σίφνος με την Σέριφο.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 408 εκατ. Ευρώ από τα οποία η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύψει τα 170 εκατ. Ευρώ. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της διασύνδεσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί εφέτος. Η διασύνδεση Νάξου – Σαντορίνης που θα είναι το πρώτο τμήμα που θα κατασκευαστεί προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023 ενώ το 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση του συνόλου του έργου. Η υλοποίηση του έργου σημαίνει:

-Αξιόπιστη ηλεκτροδότηση των δυτικών Κυκλάδων.

-Κλείσιμο των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά που λειτουργούν με πετρέλαιο, δηλαδή είναι ακριβές και ρυπογόνες. Η διασύνδεση θα επιτρέψει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 100 χιλ. τόνους ετησίως το 2025 και 120 χιλ. από το 2030.

– Αύξηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών που θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ασφάλεια στα νησιά καθώς η παραγωγή τους θα μπορεί να διοχετεύεται στο εθνικό σύστημα. Ο πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος για ΑΠΕ στις Κυκλάδες εξαιτίας των διασυνδέσεων εκτιμάται από τον ΑΔΜΗΕ σε 332 μεγαβάτ.

Χ. Θεοχάρης: Στρατηγική επιλογή η συνολική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με έμφαση στα νέα προϊόντα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Το στίγμα της στρατηγικής της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας την επόμενη μέρα του προγράμματος Ελλάδα 2.0 παρουσίασαν σε διαδικτυακή σύνδεση με την αρχαία αγορά από κοινού ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, και η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη.

Από το Αμύνταιο και τις εγκαταστάσεις μιας οινοποιητικής μονάδας ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία δίνει την υπόσχεση ότι θα αναβαθμίσει τις υποδομές μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα και θα δώσει ώθηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Θεοχάρης περιγράφοντας τους πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμού επεσήμανε ότι αυτοί είναι δυο. Ο «γαλάζιος και ο πράσινος», όπως εξήγησε. Ο αγροτουρισμός, ο πράσινος τουρισμός αλλά και οι δράσεις που θα συνοδεύουν την ποιοτική αναβάθμιση τους αφορούν το σκέλος του πράσινου πυλώνα. Ο θαλάσσιος τουρισμός, με την ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων, όπως με την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών στις ελληνικές μαρίνες, την ψηφιακή πρόσβαση στις παραλίες αλλά και την δημιουργία μεταξύ άλλων, υδάτινων πάρκων, αποτελούν το σκέλος του γαλάζιου πυλώνα, όπως ανέφερε.

Στόχος και των δυο πυλώνων παραμένει η συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, που περνάει και μέσα από τον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, με την ανάδειξη και νέων προορισμών στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Γ. Αμυράς: «Ισχυρό μήνυμα Περιβαλλοντικής Δημοκρατίας το Σχέδιο Ελλάδα 2.0»

«Ισχυρό μήνυμα για την περιβαλλοντική δημοκρατία και τη βιωσιμότητα», αποτελεί σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΝ Γιώργο Αμυρά η προώθηση των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, όπως τόνισε ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν.

Ο κ. Αμυράς, από την Πάρνηθα, ένα βουνό που υπέστη την καταστροφική πυρκαγιά το 2007, πλαισιωμένος από εθελοντές παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί με πόρους ύψους 200 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

«Πρόκειται να αναδασώσουμε και να αποκαταστήσουμε περισσότερα από 20.000 στρέμματα σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα με τη φύτευση 30 εκατομμυρίων δένδρων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κλιματική κρίση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο και απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων. Στην Ελλάδα έχουμε πάρει ακριβώς αυτό το μονοπάτι».

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό, το ΥΠΕΝ, με 24 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει αναλάβει την αναβάθμιση του Δικτύου Πυρόσβεσης, την αποκατάσταση των μονοπατιών, τη σύνδεση με το πρώην βασιλικό ανάκτορο στο Τατόι, καθώς επίσης και την αποκατάσταση του Σανατορίου της Πάρνηθας το οποίο έχει ανακαταληφθεί από το 1985.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να συνθέσουμε δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Αμυράς, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο των εθελοντών στο πρόσωπο του κ. Γιώργου Γεροντίδη της Μαρίας Καλογεροπούλου και του κ. Μ. Καραμολέγκου, που θα ενισχύσουν το πρόγραμμα αναδάσωσης, όπως είπε.

Απ΄ την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης, του ΥΠΕΝ αλλά και των εθελοντών για την έμφαση που δίνεται στις προσπάθειες για την αποτροπή της απώλειας της βιοποικιλότητας και την ανάπλαση των οικοσυστημάτων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μεριμνούμε για την απώλεια των οικοσυστημάτων τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό που μεριμνούμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Ενώ απ΄ την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τους εθελοντές. Σημειώνεται, ότι η Πάρνηθα απέχει 36 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, με ύψος 1.430 μέτρα, αποτελεί μία πολύ σημαντική πράσινη ζώνη με τεράστια περιβαλλοντική αξία και βιοποικιλότητα. Επιπλέον, ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας αποτελεί το κοντινότερο εθνικό πάρκο σε πρωτεύουσα σε όλη την Ευρώπη.

Θ.Σκυλακάκης: ‘Εως το 2026 το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα προσθέσει 7 μονάδες στο ΑΕΠ

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026 και θα δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας τόνισε σήμερα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το Ελλάδα.2.0 παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής von der Leyen.

Ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η ελληνική ομάδα δούλεψε πολύ σκληρά προκειμένου η Ελλάδα να είναι στο πρώτο γκρουπ των χωρών της ΕΕ που θα λάβουν έγκριση απο την Ευρωπαική Επιστροπή για το Σχέδιο Ανάκαμψης. Και, όπως είπε, υπηρξαν πολύωρες παραγωγικές συνταντήσεις με την Κομισιόν προκειμένου να υπάρξει το σημερινό αποτέλεσμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους παράγοντες που τον οδηγούν στην πεποίθηση αυτή.

Απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των έργων που θα ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δίνοντας μάλιστα το λόγο στον υπεύθυνο της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου, Νίκο Μαντζούφα, ο οποίος προχώρησε σε μία σύντομη επίδειξη του ηλεκτρονικού συστήματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε, τέλος, ώς μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απο την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Θ.Σκυλακάκη για την συμβολή του στη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Ν. Κεραμέως: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τη δράση του ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης ανέπτυξε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους τρεις άξονες προτεραιότητας, προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης, την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και στη «στρατηγική για την αριστεία, την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων».

Εκτενέστερα, η κ. Κεραμέως περιέγραψε τον πρώτο άξονα, του ψηφιακού μετασχηματισμού, που έχει ως στόχο «την επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου», όπως είπε.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσει την αναβάθμιση του ψηφιακού και τεχνολογικού εξοπλισμού με την εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την ψηφιακή μέριμνα, μέσω της επιταγής 200 ευρώ σε 560.000 νέους για την αγορά τάμπλετ, λάπτοπ ή υπολογιστή, τα εργαστήρια ρομποτικής και STEM στα σχολεία και τα ψηφιακά εργαλεία για μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επίσης, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού θα αναβαθμιστούν οι ψηφιακές δεξιότητες, όπως:

-δημιουργία εκπαιδευτικού περιεχομένου σε διαδραστικό, προσβάσιμο ψηφιακό περιβάλλον, που ενισχύει τα 453 προγράμματα σπουδών.

– επιμόρφωση 120.000 εκπαιδευτικών στο νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και το νέο τεχνολογικό εξοπλισμό όλων των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης

-αναβάθμιση και διαλειτουργικότητα των ψηφιακών υπηρεσιών στα σχολεία.

Σπ. Πρωτοψάλτης διοικητής ΟΑΕΔ, : Η δράση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού

Στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού εστίασε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ενίσχυση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και τη στήριξη της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Όπως είπε, την επόμενη περίοδο, θα επενδυθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ σε δύο συγκεκριμένους πυλώνες, με στόχο αφενός μεν το ανθρώπινο δυναμικό να εφοδιαστεί με τις δεξιότητες που χρειάζεται να διαθέτει, όπως είναι οι ψηφιακές αφετέρου δε να σχεδιαστούν προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Θα δώσουμε έμφαση στις πράσινες και τις ψηφιακές ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού, για να στηρίξουμε την οικονομία μας και, ταυτόχρονα, θα δημιουργήσουμε νέα προγράμματα που θα προσφέρουν κίνητρα στους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής του ΟΑΕΔ.

Από την πλευρά του, ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης τόνισε ότι οι δράσεις αυτές θα στηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να βρουν τους εργαζόμενους με τις απαραίτητες δεξιότητες, που χρειάζονται και θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

RELATED ARTICLES

Most Popular