Thursday, March 28, 2024
HomeΚΟΣΜΟΣΗ κλιματική αλλαγή η αιτία για τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία

Η κλιματική αλλαγή η αιτία για τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία

Ο απολογισμός των σφοδρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών στη Γερμανία αυξήθηκε περαιτέρω, με τη θεομηνία να έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 133 ανθρώπων στη Γερμανία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση η τοπική αστυνομία.

«Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την καταστροφή», στην περιοχή Ρηνανίας-Παλατινάτου, από τις πλέον πληγείσες, σύμφωνα με την αστυνομία του Κόμπλεντς. Ο απολογισμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 43 νεκρούς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μια ακόμα περιοχή της Γερμανίας που επλήγη από την καταστροφή.

Για «τραγωδία» έκανε λόγο στο Βερολίνο ο  πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για να εκφράσει στη συνέχεια στους συγγενείς των θυμάτων τα συλλυπητήρια του. Όπως τόνισε: «Μόνο αν διεξαγάγουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως τις ζούμε σήμερα.»

Δεδομένου ότι η τύχη πολλών δεκάδων ανθρώπων εξακολουθεί να αγνοείται, αναμένεται ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος. Εκτός αυτού, δεν θα πρέπει να αποκλείονται και νέες καταστροφές. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίει για τον κίνδυνο νέων ισχυρών βροχοπτώσεων στη νοτιοδυτική Γερμανία. «Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη», τόνισε η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μάλου Ντράιερ.

«Συγκλονισμένη» δηλώνει η Μέρκελ για τις πλημμύρες στη Γερμανία που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες πολίτες

Ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της για καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Γερμανία.

Με ανάρτηση στον λογαριασμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των νεκρών και τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των αγνοουμένων, ενώ ευχαρίστησε «από τα βάθη της καρδιάς» της τους «πολλούς ακούραστους διασώστες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης» που επιχειρούν στην περιοχή.Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Γερμανίας Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και υποψήφιος καγκελάριος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ διαμόρφωσε ιδίοις όμμασι γνώμη για την κατάσταση στο Χάγκεν, υποσχέθηκε βοήθεια στα θύματα των πλημμυρών και στις πληγείσες κοινότητες και τόνισε πως δεν θα εκμεταλλευτεί τις φωτογραφίες από την εκεί παρουσία του στην προεκλογική εκστρατεία του.

Η σοσιαλδημοκράτις ομόλογός του στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο Μαλού Ντράιερ χαρακτήρισε τις πλημμύρες καταστροφή. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ, όπως και ο Λάσετ, τάχθηκε υπέρ των αλλαγών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) υποψήφιος καγκελάριος και πρόεδρος του κόμματός του Λάσετ είπε στο Χάγκεν ότι «δεν υπάρχει ακόμη λεπτομερής εικόνα της καταστροφής από τις πλημμύρες σε διάφορα σημεία του κρατιδίου. Το ύψος του ποσού το οποίο είναι απαραίτητο για την ενίσχυση των πληγέντων δεν μπορεί ακόμη να υπολογισθεί. Οι δήμοι και οι πληγέντες δεν θα μείνουν μόνοι, τόνισε. Το Σάββατο θα συνέλθει εκτάκτως το (τοπικό) υπουργικό συμβούλιο για να εξετάσει το θέμα αυτό».

Ο Λάσετ είχε ακυρώσει προηγουμένως την συμμετοχή του σε κομματική συνεδρίαση του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) στο Ζέεον της Βαυαρίας και επέστρεψε στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τη νύχτα. Όλα τα κομματικά-πολιτικά ζητήματα θα πρέπει να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα εάν προκύπτει μια τέτοια κατάσταση κρίσης όπως στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, είπε. «Κάθε πρωθυπουργός που παίρνει στα σοβαρά το αξίωμά του πρέπει να βρίσκεται δίπλα στους συμπολίτες του σε μια τέτοια στιγμή, ανεξάρτητα από το αν βρισκόμαστε σε προεκλογική εκστρατεία».

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και υποψήφιος καγκελάριός του τόνισε επίσης ότι δεν θέλει να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες της επίσκεψής του στις περιοχές των καταστροφικών πλημμυρών για την προεκλογική του εκστρατεία. «Αυτό δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί για την δημιουργία εντυπώσεων», δήλωσε σήμερα από την πόλη Χάγκεν, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από την κακοκαιρία.

Ως συνέπεια της καταστροφής, ο Λάσετ ζήτησε «την ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας του κλίματος. Η συχνότητα των ισχυρών βροχοπτώσεων και των περιόδων καύσωνα συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, γι ‘αυτό πρέπει να επιταχύνουμε», όπως είπε.

Η Σοσιαλδημοκράτις (SPD) πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο Μαλού Ντράιερ έκανε λόγο στο τοπικό κοινοβούλιο του Μάιντς για καταστροφή. «Ολόκληρες περιοχές πλημμύρισαν, σπίτια παρασύρθηκαν από τα νερά. Πρόκειται για καταστροφή», είπε. Το τοπικό κοινοβούλιο είχε προηγουμένως κρατήσει ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ, βλέπει την σφοδρή κακοκαιρία της δυτικής Γερμανίας ως σήμα συναγερμού για την κλιματική αλλαγή. Στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, είπε ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συνέπεια της κλιματικής καταστροφής και αποτελούν ένα μήνυμα για επείγουσα αλλαγή». Ταυτόχρονα, η πράσινη πολιτικός δήλωσε ότι «συμπαρίσταται ολόψυχα στους ανθρώπους οι οποίοι επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του RTL, μετά τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών ‘Ολαφ Σολτς και η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ θα διακόψει τις καλοκαιρινές της διακοπές λόγω των εκτάκτων συνθηκών.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular