Monday, June 24, 2024
HomeΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤα μέτρα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Τα μέτρα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα μέτρα για την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. «Όχι» στο νομοσχέδιο είπαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. «Παρών» δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής.

Ως την «έμπρακτη και άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στις προκλήσεις της επόμενης μέρας, μετά την επέλαση μιας τεράστιας πύρινης λαίλαπας, που έπληξε την Ελλάδα», παρουσίασε τα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας ο οποίος σχολιάζοντας τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναρωτήθηκε αν διαφωνούν με τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να έχουν καλύτερη λειτουργία, αν διαφωνούν με την ανάθεση έργων στους δασικούς συνεταιρισμούς στις περιοχές που επλήγησαν ώστε να προχωρήσουν άμεσα στα μέτρα προστασίας ή αν διαφωνούν με την έκτακτη επιχορήγηση των δασικών συνεταιρισμών ώστε να καλύψουν τα πρώτα τους έξοδα και να προχωρήσουν σε έργα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, αν διαφωνούν με την έκτακτη επιχορήγηση των ρητινοκαλλιεργητών.

«Γιατί δεν στηρίζετε αυτά τα μέτρα αφού δεν διαφωνείτε; Πώς θα πάτε στους συμπολίτες σας να πείτε ότι δεν στηρίξατε αυτά τα μέτρα; Πρέπει να αποφασίσετε τι αντιπολίτευση θα κάνετε. Θα πρέπει να αποφασίσει και ο αρχηγός σας, Αλέξης Τσίπρας. Αν θα ασκήσετε μια αντιπολίτευση του “ όχι σε όλα” ή αν θα είναι μια αντιπολίτευση εποικοδομητική η οποία επιδιώκει τη συναίνεση σε θέματα που δεν έχουν να κάνουν με κόμματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της», είπε ο κ. Σκρέκας και προσέθεσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια υπερκομματική κρίση και πρόκληση που υπαγορεύει στις πολιτικές δυνάμεις να είναι συσπειρωμένες ώστε να περιφρουρηθεί το περιβαλλοντικό κεκτημένο.

«Σε αυτές τις προκλήσεις, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε παρά να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά με υιοθέτηση συγκεκριμένων και απτών μέτρων υποστήριξης. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συμπολίτες μας και να θέσουμε τις βάσεις για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τόνωσης της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι χρέος και ευθύνη όλων μας», είπε ο κ. Σκρέκας και επισήμανε ότι η επιλογή του Σταύρου Μπένου για την ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας συμβολίζει την πρόθεση του πρωθυπουργού να μην έχει κομματική ταυτότητα το μεγάλο ζήτημα της επούλωσης των πληγών στην Εύβοια και το κριτήριο του να είναι η αξιοσύνη, η αποτελεσματικότητα, η διαπιστευμένη διαδρομή.

«Δυστυχώς αντί η τραγική περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε μια γόνιμη συνεργασία, επιχειρείται να γίνει για άλλη μια φορά αντικείμενο κομματικής σκοπιμότητας, από την αντιπολίτευση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να προσθέσει: «Διερωτώμαι πραγματικά, μετά από εκείνα τα γεγονότα στο Μάτι, πώς αναφέρεται από τον κ. Τσίπρα ότι κύριο μέλημα σας είναι η ασφάλεια του κόσμου, όταν μετά από εκείνα τα καταστροφικά γεγονότα, αυτό που κάνατε ήταν η μετατροπή του εμπρησμού, από κακούργημα σε πλημμέλημα, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές; Με αυτόν τον τρόπο εσείς αντιλαμβάνεστε ότι βοηθάτε τον τόπο και με αυτό τον τρόπο βοηθάτε την ασφάλεια των πολιτών;».

Όπως ανέλυσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Γ. Αμυράς εξειδικεύοντας τα μέτρα:

Αναδασώσεις αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά

 • Κάθε δασική έκταση που καταστρέφεται από πυρκαγιά ή άλλη αιτία θα κηρύσσεται αναδασωτέα σε μόλις 30 ημέρες από 90 που ίσχυε έως τώρα.

 • Προχωράμε στη Σύνταξη Μελετών Αειφορικής Διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, προϋπολογισμού 80.000.000€.

 • Ξεκινά η Σύνταξη Αντιπυρικών Σχεδίων – Μελετών Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, επιπέδου χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου, για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, προϋπολογισμού 80.000.00€.

 • Επαναπροσδιορίζουμε το μοντέλο δασοπυρόσβεσης, με σταδιακή εμπλοκή των αναδιοργανωμένων και στελεχωμένων πλέον Δασικών Υπηρεσιών

 

 • Επισπεύδουμε τον χρόνο θεώρησης και έγκρισης των μελετών για ειδικά δασοτεχνικά έργα όπως τα αντιδιαβρωτικά, τα αντιπλημμυρικά και τις αναδασώσεις.

 • Η εκτέλεση άμεσων αντιδιαβρωτικών έργων σε επικίνδυνες περιοχές μπορεί να γίνεται με απ’ ευθείας ανάθεση προς τους Δασικούς Συνεταιρισμούς των περιοχών που επλήγησαν.

 • Έχουν ήδη ξεκινήσει ή ξεκινούν άμεσα οι εργασίες καθαρισμού και απόληψης καμένων δέντρων στους πληγέντες δήμους και σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν τα αντιδιαβρωτικά/αντιπλημμυρικά έργα.
 • Απλοποιείται η διαδικασία έγκρισης για την απόληψη  των καμένων δέντρων ιδιωτικών εκτάσεων.

Στο ΥΠΕΝ οι Δασικές Υπηρεσίες

 • Καθορίζονται -ασαφείς έως τώρα- λεπτομέρειες και τεχνικά ζητήματα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τα οποία πλέον θα υλοποιούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και με τη διαδικασία του εξαιρετικά επείγοντος χαρακτήρα.

 

 • Οι Δασικές Υπηρεσίες μεταφέρονται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ με το σύνολο των ασκούμενων από αυτές αρμοδιοτήτων, με κάθετη οργάνωσή και λειτουργία τους ως περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου.

 • Κάθε 48 ώρες γίνεται επικαιροποίηση για την πρόοδο των εργασιών μέσω επικοινωνίας των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ με τους δημάρχους και δασάρχες.

Στήριξη ρητινοκαλλιεργητών

 • Για τον πρωτογενή τομέα προβλέπεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών που δραστηριοποιούνται στην Εύβοια και τα Γεράνεια Όρη, ύψους 3,7 εκατ.€ με την ενεργοποίηση του προγράμματος «Επενδύσεις αποκατάστασης ζημιών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις

 • Ακατάσχετο πληρωμών ρητινεργατών από το Δημόσιο όσο και από τρίτους. Οι πληρωμές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι από το ΥΠΕΝ για εργασίες πυροπροστασίας των δασών, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δε συμψηφίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, μέχρι του ποσού των 7.500€ ετησίως. Για περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το παραπάνω ποσό ανέρχεται στις 12.000€.

 • Δημιουργούμε τον θεσμό του αναδόχου αποκατάστασης και αναδάσωσης εκτάσεων που καταστράφηκαν από πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.  Ο ανάδοχος χρηματοδοτεί την εκπόνηση μελέτης και την υλοποίηση των έργων, έχοντας τη δασική υπηρεσία πανταχού παρούσα και λαμβάνοντας εγκρίσεις και άδειες μόνο από αυτήν.

 • Την ίδια ώρα με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης για την ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τις καταστροφικές πυρκαγιές Βόρεια Εύβοια, με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο, ο οποίος έχει διακριθεί για την προσφορά του και το έργο του.
RELATED ARTICLES

Most Popular