Wednesday, April 24, 2024
HomeUncategorizedΣτ. Πέτσας: Αυξάνονται οι πόροι για "πράσινα" έργα

Στ. Πέτσας: Αυξάνονται οι πόροι για “πράσινα” έργα

Το πρώτο Digital Beach Summit στην Ελλάδα, με θέμα τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πρέβεζας στην παραλία Μονολιθίου ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 3/9.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τίμησε με την παρουσία του το 1st Digital Beach Summit της Πρέβεζας.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του δήμου Πρέβεζας που έφερε στον ίδιο χώρο εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Στην τοποθέτηση του ο Στέλιος Πέτσας εξήρε την πρωτοβουλία του δήμου και την πρωτοποριακή ιδέα να διοργανωθεί ένα τέτοιο συνέδριο στη συνεχόμενη, μεγαλύτερη σε έκταση παραλία της Ευρώπης, σε μια χρονική συγκυρία όπου τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό εξακολουθούν να είναι απαραίτητα.

«Οι πολίτες περιμένουν πολλά από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων μας που θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους. Όμως, “έξυπνη” πόλη δεν είναι αυτή που προσφέρει μόνο ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους δημότες, αλλά και αυτή που φροντίζει να προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα από κυβερνοεπιθέσεις. “Έξυπνη” πόλη δεν είναι εκείνη που προσφέρει μόνο ηλεκτροκίνηση και έξυπνο οδοφωτισμό αλλά και που έχει ασφαλή αστική ή αγροτική οδοποιία. “Έξυπνη” πόλη δεν είναι αυτή που μόνο εγκαθιστά ψηφιακά υδρόμετρα για την καταμέτρηση και τη σωστή τιμολόγηση του νερού, αλλά και που φροντίζει να υπάρχει επαρκές και ασφαλές δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης».

Και συμπλήρωσε ότι ακριβώς γι’ αυτό, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτεί ένα ολιστικό πλαίσιο παρεμβάσεων με έργα δήμων και περιφερειών, που εκτείνονται από τα παραδοσιακά έργα υποδομής, όπως ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας και κατασκευής σχολείων, μέχρι έργα που βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, όπως η ηλεκτροκίνηση και η ανακύκλωση, αλλά και προάγουν την ψηφιακή και απλούστερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Ένα πρόγραμμα επιτυχημένο, που αγκαλιάζεται από την αυτοδιοίκηση, όπως αποδεικνύει η υποβολή έργων ύψους 6 δισεκ. ευρώ περίπου που είναι ικανά ν’ αλλάξουν την όψη των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος του πολίτη. Μάλιστα, τόνισε ότι εξετάζεται η αύξηση των πόρων του προγράμματος αλλά και η καλύτερη δυνατή συνέργεια με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός επεσήμανε επίσης ότι θεσμικές παρεμβάσεις όπως η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας της αυτοδιοίκησης με τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ, καθώς και η θέσπιση εσωτερικού ελέγχου και εργαλείων κανονιστικής συμμόρφωσης, προσφέρει στην αυτοδιοίκηση το αναγκαίο πλαίσιο να θεσπίσει τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση αυτών των πόρων και όχι τον κατακερματισμό τους.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Στέλιος Πέτσας είχε την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού της Ηπείρου και να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου συμμετείχαν: ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, κος Ιωάννου και Θεσπρωτίας, κος Πιτούλης, ο Δήμαρχος Ζηρού, κος Καλαντζής, ο Δήμαρχος Πάργας, κος Ζαχαριάς, και η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, κα Βαβέτση, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πρέβεζας, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου της περιοχής. Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα εργαλεία αλλά και το κατάλληλο προσωπικό για να αξιοποιήσει τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να αναπτύξουν δράσεις και εφαρμογές στο πλαίσιο της «έξυπνης πόλης».

Το 1st Digital Beach Summit τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς επίσης της ΚΕΔΕ και του ΕΟΤ.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητής Κωνσταντίνος Αρραβώσης τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των νέων τεχνολογιών ώστε να παρακολουθείται η ποσότητα και η ποιότητα του παρεχόμενου νερού, προσθέτοντας οτι σε κάποιες περιπτώσεις χάνεται ποσότητα νερού κοντά στο 50% πριν αυτό φτάσει στον καταναλωτή χωρίς να μπορεί σήμερα να διαπιστωθεί πού χάνεται αυτό.

Ο Νικόλαος Μποτίνης, Regional Manager της Cisco για την Ελλάδα την Κύπρο και την Μάλτα είπε ότι η εταιρία που εκπροσωπεί εργάζεται ώστε οι έξυπνες πόλεις να έχουν και τις κατάλληλες διασυνδεδεμένες κοινότητες ώστε να αξιοποιούνται σωστά από την αυτοδιοίκηση οι πόροι που λαμβάνονται από το κεντρικό κράτος. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα ότι μία λύση είναι να μπορεί να εφαρμόζεται σωστά η στάθμευση στις πόλεις ώστε να βρίσκονται εύκολα οι θέσεις και να μην τριγυρνούν τα αυτοκίνητα άσκοπα και να παράγουν ρύπους.

Ο Δημήτρης Κάνταρος, COO της Sigfox Hellas, τόνισε ότι η εταιρία που εκπροσωπεί δίνει λύσεις για την μαζική συλλογή των δεδομένων όπως η μαζική εξάπλωση αισθητήρων που έχουν εφαρμογή για παράδειγμα στις φυσικές καταστροφές και την γεωργία. Όπως εξήγησε το εύρος των έξυπνων λύσεων πρέπει να απαντάται και στην ασφάλεια των δεδομένων.

Για τις δράσεις του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης μίλησε και ο ερευνητής Δημοσθένης Ιωαννίδης ο οποίος εξήγησε ότι όλες αυτές οι τεχνολογίες και εφαρμογές θέλουν δεξιότητες και άτομα με γνώση.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και αυτοδιοίκηση

Με την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης και εκπροσώπου του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Κούπκα ξεκίνησε η συζήτηση για την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια του Digital beach summit στην Πρέβεζα.

Όταν παντρεύεται όμορφα ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα είναι ένα εχέγγυο καλού αποτελέσματος είπε στο ξεκίνημα της τοποθέτησης του ο κ. Κούπκας. Αποκάλεσε τα χρόνια πανδημίας «χρόνια χρυσής ευκαιρίας» και την Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο κ. Δημήτρης Σταμάτης διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕΜ και εκπρόσωπος του δημάρχου Αθηναίων, τόνισε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν το όχημα για την μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά για να είναι αποδοτικές χρειάζονται τα δεδομένα και στόχος για το μέλλον είναι η παραγωγή και συλλογή τους για να υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με την εισήγηση του κ. Νικήτα Γεωργιάδη, Virtual Sales Account Manager της Cisco. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι ο κορονοϊός επιτάχυνε τις διαδικασίες και πλέον στους πολίτες δίνονται εργαλεία, πλατφόρμες και εφαρμογές για την εξυπηρέτηση τους καθώς και ότι η εταιρεία του μπορεί να βοηθήσει στο κομμάτι της επικοινωνίας και της ασφάλειας.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Pencho Kuzen, Policy Advisor του Konrad-Adenauer-Foudation ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα λειτουργεί καθόλου.

Το παρών στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου μεταξύ άλλων έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κος Καχριμάνης, οι Αντιπεριφερειάρχες Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, Ιωάννου και Πιτούλης, οι Δήμαρχοι Ζηρού και Πάργας, Καλαντζής και Ζαχαριάς, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πρέβεζας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κος Μπούρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κωστούλας και Ανωγιάτης.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με σημαντικές ομιλίες.

RELATED ARTICLES

Most Popular