Monday, April 22, 2024
HomeΚΟΣΜΟΣΈκκληση στους πιστούς "να ακούσουν την κραυγή της Γης"

Έκκληση στους πιστούς “να ακούσουν την κραυγή της Γης”

Οι τρεις σημαντικότεροι εκπρόσωποι των χριστιανικών Εκκλησιών απηύθυναν σήμερα, για πρώτη φορά, μια κοινή, άνευ προηγουμένου, έκκληση στους πιστούς «να ακούσουν την κραυγή της Γης» και να στηρίξουν τις ενέργειες εκείνες που ανακόπτουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στο «Κοινό Μήνυμα για την Προστασία της Δημιουργίας», ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Ουέλμπι ζήτησαν από τους χριστιανούς να προσευχηθούν ώστε οι ηγέτες όλου του κόσμου που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), η οποία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη, να κάνουν θαρραλέες επιλογές.

«Καλούμε τον καθένα, ανεξαρτήτως των πεποιθήσεων ή της κοσμοθεωρίας του, να προσπαθήσει να ακούσει την κραυγή της Γης και των ανθρώπων που είναι φτωχοί, να εξετάσει τη συμπεριφορά του και να δεσμευτεί ότι θα κάνει ουσιαστικές θυσίες για χάρη της Γης που μας έδωσε ο Θεός», αναφέρουν στο μήνυμά τους.

Ο Φραγκίσκος ηγείται της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που αριθμεί 1,3 δισεκ. μέλη, ο Βαρθολομαίος είναι ο πνευματικός ηγέτης περίπου 220 εκατομμυρίων Ορθόδοξων και ο Ουέλμπι είναι ο ανώτερος επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, που έχει περίπου 85 εκατομμύρια πιστούς. Και οι τρεις είναι πολύ δραστήριοι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλούνται, τουλάχιστον εν μέρει, από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας σκληρής δικαιοσύνης: η απώλεια της βιοποικιλότητας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή είναι οι αναπόφευκτες συνέπειες των πράξεών μας, δεδομένου ότι καταναλώσαμε με απληστία περισσότερους πόρους απ’ όσους μπορεί να αντέξει ο πλανήτης» τονίζουν οι τρεις ιεράρχες.

Στο μήνυμά τους επισημαίνουν επίσης ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή «δεν είναι μόνο μια μελλοντική πρόκληση αλλά ένα άμεσο και επείγον ζήτημα επιβίωσης».

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Εξαρτώνται από αυτήν το μέλλον των παιδιών μας και του κοινού οίκου μας», καταλήγει η έκκληση.

Στις ετήσιες Διασκέψεις για την Κλιματική Αλλαγή συνήθως συμμετέχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 190 χώρες. Ωστόσο, το Δίκτυο Κλιματικής Δράσης (CAN) πρότεινε να αναβληθεί η φετινή της Γλασκώβης, δεδομένου ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την πανδημία της Covid-19 και οι φτωχότερες αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμβόλια. Σκωτσέζοι επίσκοποι δήλωσαν πρόσφατα ότι ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον Ιούλιο, θα συμμετάσχει στην COP26, εφόσον του το επιτρέψει η υγεία του. Ένας εκπρόσωπος του Ουέλμπι είπε ότι και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα παραστεί στη Διάσκεψη.

Στις 4 Οκτωβρίου το Βατικανό θα φιλοξενήσει μια σύνοδο θρησκευτικών ηγετών και επιστημόνων με σκοπό να υιοθετήσουν μια κοινή στάση ενόψει της Διάσκεψης της Γλασκώβης. Η σύνοδος «Πίστη και Επιστήμη: προς την COP26» οργανώνεται από τη Βρετανία και την Ιταλία, με τη συμμετοχή 40 θρησκευτικών ηγετών απ’ όλον τον κόσμο και 10 επιστημόνων.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular