Thursday, April 25, 2024
HomeEDITORIALΗ Ελλάδα να τεθεί επικεφαλής της περιβαλλοντικής δράσης στη Μεσόγειο

Η Ελλάδα να τεθεί επικεφαλής της περιβαλλοντικής δράσης στη Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Παρασκευή 3/9 στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN – International Union for the Conservation of Nature), στη Μασσαλία κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το 2023 την Προεδρία για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την πρωτοβουλία «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης της γαλλικής πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, η πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και η γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ.

Οι προκλήσεις της βιοποικιλότητας στο επίκεντρο του γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο Ε. Μακρόν στο πλαίσιο του συνεδρίου με έμφαση στα δάση, στις θάλασσες και στους ωκεανούς, προς τιμήν των υψηλών συμμετεχόντων.

Η συγκεκριμένη συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας -που θέλει να τεθεί επικεφαλής στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης- είναι θερμότερες από ποτέ, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας να ισχυροποιήσει τη θέση της στην περιοχή. Η ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών, προκειμένου η χώρα μας να τεθεί επικεφαλής της περιβαλλοντικής διπλωματίας σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος για το κοινό καλό της Μεσογείου, κρίνεται σημαντική καθώς η Ελλάδα είναι σε θέση να παίξει άλλο ένα ισχυρό χαρτί στη διεθνή σκακιέρα.

Πρόκειται για μία ευκαιρία στην οποία μπορούν να βρεθούν σημαντικές συγκλίσεις μεταξύ χωρών που μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες, ενώ σε κάθε περίπτωση τα οφέλη για τη χώρα μας σε πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό, αλλά και καθαρά πρακτικό επίπεδο μπορούν να είναι πολύ σημαντικά.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτακης απαρίθμησε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις φιλόδοξες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει για τις ελληνικές θάλασσες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Μεσόγειο, με ορίζοντα το 2030.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του IUCN, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι:

– Η Ελλάδα θέτει ως στόχο τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που μολύνουν τη θάλασσα κατά 50% έως το 2030. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο θα επιδιωχθεί η μείωση των μικροπλαστικών, που βλάπτουν το περιβάλλον, κατά 30%

– Η Ελλάδα δεν θα επιτρέπει την αλιεία στο 10% των θαλασσών της, με στόχο την καλύτερη προστασία και τόνωση των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, η οποία έχει πληγεί από την υπεραλίευση

– Η χώρα μας θα καταρτίσει ειδική στρατηγική για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ώστε ο τουρισμός -που αποτελεί σημαντικό «κινητήρα» της οικονομίας- να μην λειτουργεί εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος

«Προστατεύοντας την βιοποικιλότητα των θαλασσών μας κάνουμε τη μετάβαση προς μια “Γαλάζια Οικονομία”, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αειφορίας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες της χώρας μας για την επίτευξη των περιβαλλοντολογικών στόχων της ΕΕ, όπως -μεταξύ άλλων- την πλήρη απολιγνητοποίηση έως το 2028, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, την ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας των περιοχών Natura 2000 μέχρι το τέλος του 2022, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, και την παρουσίαση του Κλιματικού Νόμου και του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης.

Στόχοι ιδιαίτερα σημαντικοί για το μέλλον αλλά κυρίως για το παρόν μας. Καθώς, η περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εθνική μας υπόσταση και επιβίωση. Όσο πιο σύγχρονη και αποτελεσματική είναι η πολιτική στρατηγική, αλλά κυρίως οι δράσεις που θα τη συνοδεύσουν, τόσο πιο σταθερός και σίγουρος ο δρόμος που θα βαδίσουμε. Το πρόσφατο καλοκαίρι άλλωστε μας υπενθύμισε το πόσο ευάλωτοι είμαστε και πόσο πολύ χρειάζεται να προσπαθήσουμε προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις καταστροφικές προκλήσεις της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε.

 

Ηλίας Παλιαλέξης

RELATED ARTICLES

Most Popular