Saturday, July 13, 2024
HomeΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗCOP26: Τελευταία ευκαιρία για την ανάκτηση του κλίματος

COP26: Τελευταία ευκαιρία για την ανάκτηση του κλίματος

Επιδείνωση συγκρούσεων, εμφύλιων και διεθνών. Αύξηση της μετανάστευσης, καθώς οι άνθρωποι θα προσπαθούν να διαφύγουν από την αστάθεια που θα τροφοδοτεί η κλιματική αλλαγή. Αύξηση των στρατιωτικών εντάσεων και της αβεβαιότητας. Χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που καταγράφονται σε εκθέσεις των υπουργείων Εσωτερικής Ασφαλείας και Άμυνας και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που οι υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών ενημέρωσαν τους πολίτες για τους κινδύνους από τη κλιματική αλλαγή που αφορούν την ασφάλεια. Έκαναν σαφές ότι η άνοδος της θερμοκρασίας δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για τη σταθερότητα σε όλη την υφήλιο και ότι η κλιματική αλλαγή μπαίνει πλέον στο κέντρο του σχεδιασμού των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις εκθέσεις περιλαμβάνονται προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να υπονομεύσει σε πολλά επίπεδα την αμερικανική ισχύ. Για παράδειγμα, χώρες όπως το Ιράκ και η Αλγερία μπορεί να χάσουν εισόδημα από τα ορυκτά καύσιμα, σε μια περίοδο που θα αντιμετωπίζουν καύσωνες και ξηρασία. Το Πεντάγωνο προειδοποίησε πως ελλείψεις στα τρόφιμα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αναταραχή, καθώς και σε πολέμους ανάμεσα σε χώρες για το νερό.

Από την άλλη πλευρά, καθώς οι πάγοι λιώνουν στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός για τα αλιεύματα, τα ορυκτά και άλλους φυσικούς πόρους, προειδοποιεί στην έκθεσή του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας. Μια άλλη αμερικανική έκθεση προειδοποιεί ότι, μέχρι το 2050, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής — στη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική μπορεί να φθάσουν τα 143 εκατομμύρια. Οι παγκόσμιες εντάσεις θα αυξηθούν, καθώς οι χώρες θα διαφωνούν για το πώς θα επιταχύνουν τις μειώσεις στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η κλιματική αλλαγή θα εντείνει τα διασυνοριακά σημεία ανάφλεξης και το στρατηγικό ανταγωνισμό στην Αρκτική. Και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν πιο έντονα αισθητές στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες έχουν λιγότερα μέσα για να προσαρμοσθούν.

Την ίδια στιγμή, κορυφαίες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές χαρακτήρισαν για πρώτη φορά την κλιματική αλλαγή «αναδυόμενη απειλή» για τη αμερικανική οικονομία. Πιο συχνά και πιο καταστροφικά ακραία φαινόμενα, όπως κυκλώνες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές, θα έχουν ως αποτέλεσμα καταστροφές ιδιοκτησιών, απώλεια εισοδήματος και διακοπές στη λειτουργία επιχειρήσεων, με σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με την έκθεση επιτροπής των ομοσπονδιακών και πολιτειακών αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών.

Σοβαρή προειδοποίηση

Οι ηγέτες του κόσμου έχουν ραντεβού από τις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη για διαπραγματεύσεις που χαρακτηρίζονται ιστορικές. Οι συνομιλίες τους «είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για να ανακτήσουμε τον έλεγχο» του κλίματος, συνοψίζει ο ιστότοπος της διάσκεψης, της COP26. Διότι κατά κοινή διαπίστωση η κατάσταση απέχει πολύ από το να μας κάνει να αισιοδοξούμε. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως οι μεγάλες οικονομίες θα παραγάγουν το 2030 υπερδιπλάσιες ποσότητες άνθρακα, πετρελαίου και αερίου, απ’ ό,τι θα μπορούσε να συνάδει με την επίτευξη των στόχων για το κλίμα που είχαν οριστεί το 2015, στη συμφωνία του Παρισιού. Νωρίτερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε εκδώσει «σοβαρή προειδοποίηση», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, για την κατεύθυνση που παίρνει ο κόσμος, επισημαίνοντας πως η ενεργειακή μετάβαση είναι «υπερβολικά αργή» και ο κόσμος θα υποστεί τις κλιματικές αλλαγές και «αναταραχή» στον εφοδιασμό, αν δεν επενδύσει πιο μαζικά και γρήγορα σε πηγές καθαρής ενέργειας. Τι συμβαίνει όμως στους τομείς οι οποίοι ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από τις κατασκευές μέχρι τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα; Και ποιες είναι οι εξελίξεις στις τεχνολογίες που μπορεί να βοηθήσουν τον πλανήτη να ανασάνει;

Μπ. Τζόνσον: Η επιτυχία της διάσκεψης της Γλασκώβης για το Κλίμα κρέμεται από μία κλωστή

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες ότι είναι «επισφαλές» πως η επικείμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP26 θα διασφαλίσει τις συμφωνίες που χρειάζονται για να την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Βρετανία ελπίζει πως η διάσκεψη στη Γλασκώβη θα υιοθετήσει σχέδια που θα βοηθήσουν να περιοριστεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη στο 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να πετύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

«Θα είναι πολύ, πολύ δύσκολη, αυτή η διάσκεψη. Ανησυχώ πολύ διότι μπορεί να πάει στραβά και ίσως να μην πετύχουμε τις συμφωνίες που χρειαζόμαστε και είναι επισφαλές, είναι πολύ, πολύ δύσκολο, αλλά νομίζω ότι μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο εκδήλωσης με παιδιά.

Ο Τζόνσον, ως οικοδεσπότης της διάσκεψης, έχει χαρακτηρίσει τη συνάντηση μια από τις τελευταίες μεγάλες ευκαιρίες για επιβράδυνση της αύξησης της θερμοκρασίας.

Πλήγμα στις ελπίδες για σημαντική συμφωνία στη διάσκεψη αποτέλεσε και το γεγονός ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα ταξιδέψει στη Σκωτία για τις συνομιλίες. Επικρατεί επίσης αβεβαιότητα για το εάν θα παρευρεθεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της COP26, ο Βρετανός Αλόκ Σάρμα, εκτίμησε το Σάββατο ότι θα είναι «πιο δύσκολο» να επιτευχθεί μια συμφωνία στη Γλασκώβη συγκριτικά με το Παρίσι.

Αυτή η διάσκεψη αποτελεί «ίσως την πλέον σημαντική σύνοδο σε αυτή τη χώρα σε όλη μας τη ζωή», είπε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία απαιτεί οι ηγέτες «να κάνουν θυσίες».

 

RELATED ARTICLES

Most Popular