Friday, April 26, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΕλληνορωσσική Συμμαχία στον τομέα των Μεταφορών   

Ελληνορωσσική Συμμαχία στον τομέα των Μεταφορών   

Με την επικύρωση κρίσιμων συμφωνιών, με έμφαση στον τομέα των μεταφορών, Ελλάδα και Ρωσία ενισχύουν τη στρατηγική τους συνεργασία, δια μέσω των υφυπουργών Μεταφορών των δύο χωρών Μιχάλη Παπαδόπουλου και Dmitry S. Zverev. Έτσι, μία εβδομάδα πριν από την επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας σε κρίσιμους τομείς, ενώ, ταυτόχρονα προετοιμάστηκε το έδαφος για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού.

Με επικεφαλής, από ελληνικής πλευράς, τον αν. υπουργό εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη η στρατηγική συνεργασία επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της 13ης Μεικτής Ρώσο – Ελληνικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική συνεργασία (ΜΔΕ) Ελλάδας – Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

«Έχει βαρύνουσα σημασία η κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της προηγμένης τεχνολογίας και της εξειδικευμένης επιστημονικής εκπαίδευσης, καθώς η συνέργεια στην τεχνογνωσία αποτελεί θεμέλιο μιας ουσιαστικής συνεργασίας σε βάθος χρόνου», δήλωσε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των συμφωνιών υπεγράφη σχετικό Πρωτόκολλο της Ομάδας Εργασίας των δύο χωρών για τις Μεταφορές, όπου επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ευκαιριών για περαιτέρω ανάπτυξη, της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Ειδικότερα στον τομέα των οδικών μεταφορών σημειώνεται η θετική δυναμική της συνεργασίας η οποία επιβεβαιώνεται από την αύξηση του όγκου των διμερών οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Στον σιδηροδρομικό τομέα, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για διεύρυνση της συνεργασίας για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών υποδομών, διατροπικών μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ των δύο χωρών.

Ενώ, εκφράστηκε ενδιαφέρον συνδρομής ρωσικών και ελληνικών εταιρειών στη σύναψη συνεργασιών στον τομέα κατασκευής και εκσυγχρονισμού των σιδηροδρομικών υποδομών.

Στις θαλάσσιες μεταφορές, εξετάσθηκε η δυνατότητα συνεργασίας για την εισαγωγή προηγμένων τεχνολογιών αυτόνομης ναυσιπλοΐας και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, στον τομέα των λιμένων, η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε ότι οι Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε., Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης, έδειξαν ενδιαφέρον για ενδεχόμενη συνεργασία με τους Ρωσικούς λιμένες, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων που σχετίζονται με τη δημιουργία αναβάθμισης των υποδομών, τη μεταφορά φορτίων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με βέλτιστες πρακτικές λιμενικής λειτουργίας και ανάπτυξης, καθώς και την προώθηση των θαλάσσιων συνδέσεων μεταξύ τους.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular