Monday, June 24, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΠρόληψη και προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο για το 2022

Πρόληψη και προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο για το 2022

Η πρόληψη, η προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης και η συνολική αποκατάσταση, βιώσιμη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών του ΥΠΕΝ για τη χρονιά που έρχεται. Άμεσα προχωρούν οι καθαρισμοί και τα αντιπυρικά έργα των δασών με χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με σκοπό την ενίσχυση της πυροπροστασίας. Ενώ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς: «Η πρόληψη και η βιώσιμη διαχείριση είναι το κλειδί και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με  όλα τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου  να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη φύση, τα οικοσυστήματα και τα είδη που φιλοξενούν. Κάθε προσπάθεια διατήρησης και προστασίας της βιοποικιλότητας είναι μια μικρή νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση».

 

Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων

Όσον αφορά τη θωράκιση απέναντι στην κλιματική κρίση, σε εξέλιξη βρίσκεται το  Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων  ύψους 200 εκ ευρώ για την αποκατάσταση 200.000 στρεμμάτων σε πολλά υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα φυτεύοντας 20 εκατομμύρια δέντρα, τοπικών ελληνικών ποικιλιών αργής καύσης δέντρων και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το 2025.

 

Αποκατάσταση Δασικών Εκτάσεων

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση καμένων δασικών εκτάσεων, ενώ ώθηση στις προσπάθειες δίνει ο θεσμός του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης εκτάσεων, που καταστράφηκαν από πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, καθώς χρηματοδοτεί την εκπόνηση της μελέτης και την υλοποίηση των έργων. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ήδη ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ όλα τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Βόρεια Εύβοια και τώρα υλοποιούνται τα αντιπλημμυρικά.

 

 

Δασικοί Χάρτες

 

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας εξαιρουμένων των εκτάσεων που αφορούν σε σχέδια πόλης και οικισμούς καθώς και λοιπές υπό εκκρεμότητα υπαγωγής σε πολεοδομικές διατάξεις. Μάλιστα, έγινε αποδοχή της ομόφωνης γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών σύμφωνα με την οποία: εκτάσεις που στο παρελθόν είχαν αγροτικό χαρακτήρα, στις οποίες λόγω εγκατάλειψης αναπτύχθηκαν ασπάλαθοι και φρυγανώδης βλάστηση, δε χάνουν τον αγροτικό χαρακτήρα τους.

 

 

Όλυμπος

 

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο το μυθικό βουνό του Ολύμπου. Καθορίστηκαν οι ζώνες προστασίας, οι χρήσεις γης και οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Παράλληλα, προχωρούν οι απαιτούμενες ενέργειες με τη συγκρότηση τριμερούς Επιτροπής ΥΠΠΟΑ, ΥΠΕΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ για τον έλεγχο φακέλου υποψηφιότητας συμπερίληψης της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

 

 

ΟΦΥΠΕΚΑ

 

Ολοκληρώθηκε η σύσταση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που θα ασκεί τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας και θα υλοποιεί δράσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Έχουν ενσωματωθεί οι πρώτοι 7 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στον Οργανισμό.

 

 

Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες

 

Σε διαβούλευση βρίσκονται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές της ανατολικής Κρήτης, της ανατολικής Μακεδονίας και της νότιας Πελοποννήσου. Το έργο έχει ως στόχο να προσφέρει ένα σαφές πλαίσιο οριοθέτησης και θεσμοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας στις 446 περιοχές «Natura 2000». Παράλληλα, θα θέσει όρους και περιορισμούς στις χρήσεις γης και στην άσκηση δραστηριοτήτων με πολλαπλά οφέλη τόσο ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και προς την ανάπτυξη της χώρας.

 

 

Εθνική στρατηγική για βιοποικιλότητα

 

Ψηφιακό Κόκκινο Βιβλίο θα καταγράψει και θα αξιολογήσει την κατάσταση διατήρησης περισσότερων από 10.000 ζώων και το σύνολο των 7.000 φυτών που συναντώνται απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα.

 

 

Πρωτοβουλίες για προστασία της άγριας ζωής

 

Έλεγχος της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για τη μείωση θνησιμότητας σημαντικών πτηνών.

 

Υλοποίηση σχεδίων δράσης για την προστασία καφέ αρκούδας, μεσογειακής φώκιας, ρινοδέλφινου και άλλων ειδών.

 

Κατασκευή ειδικών περασμάτων για την αποτροπή θανάτωσης ζώων από διερχόμενα οχήματα.

 

Μέτρα μείωσης θνησιμότητας ειδών ορνιθοπανίδας με μόνωση πυλώνων και τοποθέτηση σήμανσης στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας εντός περιοχών Νatura 2000.

 

Δημιουργία δικτύου χώρων τροφοδοσίας αρπακτικών πτηνών.

 

Αντιμετώπιση των αιτιών της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών.

 

 

Γεωπάρκα

 

Για πρώτη φορά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνουν την προστασία και την οικονομική υποστήριξη των έξι αναγνωρισμένων Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, την προώθηση των δράσεων τους και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη διεθνή αναγνώριση των Γεωπάρκων.

 

Οικοτουρισμός

 

Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Τουρισμού, της διαΝΕΟσις και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και τον σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξή τους.

 

 

 

Νοσοκομείο Άγριων Ζώων

 

Τέλος, προχωρά η δημιουργία του πρώτου νοσοκομείου για Άγρια Ζώα στη Ραπεντώσα Πεντέλης Αττικής, με τη συνδρομή των ΜΚΟ που ασχολούνται χρόνια στο πεδίο και εξετάζεται η προοπτική δημιουργίας δύο μονάδων σε Θεσσαλονίκη και  Δωδώνη.

 Ηλίας Παλιαλέξης

RELATED ARTICLES

Most Popular