Thursday, April 25, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΚ. Μητσοτάκης: Έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια

Κ. Μητσοτάκης: Έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια

Επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Ελλάδα καταδικάζει την ωμή βία, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσττάκης κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τονίζοντας  πως η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας  θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία.

Ξεκαθάρισε πώς από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους.

Γι’ αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης.

Ο πρωθυπουργός αναφορικά με την ενεργειακή κρίση ανέφερε ότι: «Η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται. Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας. Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν. Και τέλος, θα ξαναπώ ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών. Η ήπειρός μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις αντιλήψεις. Και ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλον τον δημοκρατικό πλανήτη. Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκλήθηκε εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, και στην οποία συμμετείχαν επίσης η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Σκοπός ήταν να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά την ένοπλη, απρόκλητη και κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας καταδίκασαν απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα, ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του δικαιώματος των κρατών να ζουν ελεύθερα, και των διεθνών υποχρεώσεων της ίδιας της Ρωσίας.

Εξέφρασαν την αταλάντευτη στήριξή τους στην  εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας καθώς και την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Εξέτασαν τις επιπτώσεις από την απρόκλητη και παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αποφάσισαν ότι θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για την προστασία των Συμμάχων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Υπενθύμισε τη θέση αρχής της Ελλάδας περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών, και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ρωσικές αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Ο πρωθυπουργός πρότεινε ακόμη όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ (σ.σ. άρα και η Τουρκία) να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, κάτι που προϋποθέτει από κράτη-μέλη της ΕΕ να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αρκετοί από τους συμμάχους δήλωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και να συνδράμουν περισσότερο τη Συμμαχία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΝ

Χωρίς διαταραχές συνεχίζεται η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, ενώ τα εγχώρια αποθέματα (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, ηλεκτροπαραγωγή με ντήζελ, αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα) μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού. Αυτά προκύπτουν από τη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον υπουργό Κώστα Σκρέκα.

«Στη συνεδρίαση αξιολογήσαμε τα νέα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και εξετάσαμε όλα τα σενάρια – ακόμα και τα πλέον δυσμενή – για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια», τόνισε ο υπουργός.

Η εικόνα για τον ενεργειακό εφοδιασμό αυτή τη στιγμή είναι η εξής:

– Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή στιγμή συνεχίζεται δίχως διαταραχές.

– Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι άλλες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), εφόσον κριθεί αναγκαίο.

– Τα αποθέματα του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Χθες κατέπλευσε πλοίο το οποίο μετέφερε 108.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.

– Επίσης υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα

-Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

– Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

– Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με diesel.

Αναφορικά με τις τιμές ο υπουργός τόνισε:

«Δυστυχώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την σφοδρή διεθνή ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί.

Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Κορυφής όπου συμμετείχε, η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη το ότι η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής».

Ο κ. Σκρέκας ζήτησε εξάλλου χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν τη σημασία της πρότασης που έχει υποβάλλει έγκαιρα η ελληνική Κυβέρνηση, για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από το προηγούμενο Φθινόπωρο. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο απαιτεί την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular