Thursday, March 28, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΑθ. Πολυχρονόπουλος: "Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επιτυχημένο παράδειγμα κυκλικού μοντέλου οικονομίας"

Αθ. Πολυχρονόπουλος: “Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επιτυχημένο παράδειγμα κυκλικού μοντέλου οικονομίας”

Iσχυρή επιχειρηματική δυναμική αναπτύσσει η ελληνική εταιρεία Polygreen στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου συμμετέχει δημιουργικά και στο ελληνικό περίπτερο στην EXPO 2020 του Ντουμπάι, αναδεικνύοντας τις σημαντικές προοπτικές της Ελλάδας στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Polygreen: «Η δραστηριοποίηση μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαιώνει την εξωστρεφή στρατηγική μας και την αναπτυξιακή δυναμική του ομίλου μας. Οι χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής έχουν θέσει αρκετά φιλόδοξους στόχους στους τομείς της ανακύκλωσης και της διαχείρισης αποβλήτων για τα επόμενα χρόνια, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για την Polygreen».

Ερωτηθείς για τη δυναμική της Ελλάδας στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας ο κύριος Πολυχρονόπουλος ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα επιτυχημένο παράδειγμα κυκλικού μοντέλου οικονομίας και στην Polygreen φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε καθοριστικά, ώστε η χώρα να κάνει το αποφασιστικό βήμα για αυτή τη μετάβαση. Με τον τρόπο αυτό διευρύνουμε την δέσμευση μας για τη φροντίδα του περιβάλλοντος, στηρίζοντας παράλληλα τη χώρα μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και τη σταδιακή δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, η Polygreen ενισχύει σημαντικά την παρουσία της χώρας μας στη διεθνούς εμβέλειας έκθεση EXPO 2020 DUBAI, όπου στόχοι αποτελούν η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της ανάπτυξης οικονομικών συνεργασιών.

Η εταιρεία κατέχει κεντρική θέση στο περίπτερο της χώρας μας, όπου με σύνθημα “H Ελλάδα του αύριο, σήμερα”, προβάλλονται οκτώ πυλώνες που αποτυπώνουν το δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και αποτελούν συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση παρουσιάζονται: η τεχνολογία / καινοτομία, η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός και πολιτισμός, το ανθρώπινο κεφάλαιο, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η βιομηχανία, η αγροδιατροφή και οι επιστήμες Υγείας, με ευθύνη της Enterprise Greece που στηρίζει τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων σε διεθνείς αγορές και υλοποιεί πρωτοβουλίες και προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων και την Polygreen.

Μάλιστα, η Polygreen πρόσφατα διακρίθηκε με τρία σημαντικά βραβεία, στα φετινά Circular Economy Awards. Συγκεκριμένα, η Polygreen κέρδισε το Χρυσό Bραβείο στην κατηγορία Recycling (Compost – Materials Recovery) για την πρωτοβουλία We Sea More ΙΙ, ενώ για το πρόγραμμα Just Go Zero Coffee απέσπασε το Αργυρό Βραβείο στην ίδια κατηγορία Recycling (Compost – Materials Recovery) και το Χάλκινο Βραβείο στην κατηγορία Zero Waste.

Καθώς, πρόκειται για μία εταιρεία ηγέτη στον τομέα της κυκλικής οικονομίας παγκοσμίως με τομείς δραστηριοποίησης που αφορούν λύσεις Κυκλικής Οικονομίας, τη συλλογή και κυκλική διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, αλλά και την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Λαυρέντης Αλβέρτης: «Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα το 2021. Είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, ενώ, λειτουργεί ως όμιλος εταιρειών, με σημαντική παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική».

Καρπός της κοινοπραξίας των εταιρειών Polygreen Middle East και της Bee’ah, πρωτοπόρος εταιρία στον τομέα της βιωσιμότητας στη Μέση Ανατολή, είναι η Evogreen, που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο 2021 με έδρα τα ΗΑΕ, με στόχο να προσφέρει λύσεις περιβαλλοντικής διαχείρισης θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος τόσο στα ΗΑΕ, όσο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τον κ. Αλβέρτη: «Η Evogreen, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα λύσεων για τη διαχείριση αποβλήτων και την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, όπως μεταξύ άλλων, υπηρεσίες απορρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες, υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου (distressed vessel management), υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταλειμμένων φορτηγών πλοίων στις οποίες περιλαμβάνεται και η ανακύκλωση και η ανάκτηση υλικών, η επισκευή ή ανακατασκευή μετά από ατύχημα. Επίσης, η προσφέρει υπηρεσίες ανακύκλωσης πράσινων πλοίων, ενώ έχει προχωρήσει και στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου περιβαλλοντικού εργαστηρίου το οποίο θα εγγυάται την υψηλή ποιότητα του παραγόμενου αποτελέσματος από την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων».

Η Evogreen διαθέτει ήδη μια μονάδα παραγωγής Εναλλακτικών Πρώτων Υλών (Alternative Raw Material) στην Sharjah, ενώ αυτή τη στιγμή κατασκευάζει και μια μονάδα παραγωγής Εναλλακτικών Στερεών Καυσίμων, όπου θα γίνεται επεξεργασία υγρών αποβλήτων, με στόχο να μετατραπούν σε εναλλακτικά καύσιμα τα οποία θα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τσιμέντου.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ήδη έχει υπογραφεί τριετές συμβόλαιο με την «Sharjah National Oil Company» για την επεξεργασία αποβλήτων της γεώτρησης πετρελαίου, καθώς επίσης και διετής σύμβαση με την Emirates Global Aluminium για την επεξεργασία των βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται κατά την παραγωγή αλουμινίου, γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική εταιρεία.

RELATED ARTICLES

Most Popular