Monday, June 24, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΚυρ.Μητσοτάκης: Χωρίς αμφισβήτηση η Θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας

Κυρ.Μητσοτάκης: Χωρίς αμφισβήτηση η Θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας

Μέτρα για θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση ο κεντρικός προσανατολισμός που οδηγεί στην κλιματική ουδετερότητα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη.

«Στην τρέχουσα συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαίδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028 και αν χρειαστεί θα παραμείνουν σε λειτουργία μονάδες όπως η Μελίτη και ο ‘Αγιος Δημήτριος 5. Θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου”, ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για προσωρινό μέτρο, σημειώνοντας πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε μικρές τροποποιήσεις του ενεργειακού τους σχεδιασμού για να εξασφαλιστούν απέναντι στα χειρότερα πιθανά σενάρια σε σχέση με την ασφάλεια τροφοδοσίας από φυσικό αέριο. Επανέλαβε ότι η απόφαση για μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ήταν και είναι σωστό μέτρο για περιβαλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Ο λιγνίτης όπως είπε, υπό κανονικές συνθήκες είναι πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος που οδήγησε το φυσικό αέριο σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από το λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι λύση ανάγκης που έρχεται να υποκαταστήσει το συγκυριακά ακριβότερο και όχι εν αφθονία πλέον φυσικό αέριο. Οι φιλόδοξοι στόχοι για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55 % ως το 2030 και κλιματική ουδετερότητα το 2050 δεν τίθενται σε αμφισβήτηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα για τον λιγνίτη, θυμίζοντας ότι η απολιγνιτοποίηση δρομολογήθηκε εδώ και 10 χρόνια με σταδιακή απόσυρση των παλιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής χωρίς να υπάρχει προετοιμασία για την μετά το λιγνίτη εποχή. Είναι μύθος, ανέφερε χαρακτηριστικά, η δήθεν βίαιη απολιγνιτοποίηση και ο διαθέσιμος φθηνός λιγνίτης.

Υπογράμμισε πάντως ότι η προσαρμογή του ενεργειακού σχεδιασμού δεν καθυστερεί, δεν αναβάλει και δεν μειώνει τις δράσεις του προγράμματος για δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. «Είναι αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή, είναι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα, το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας την επόμενη ημέρα να είναι καλύτερο από το παρόν και το παρελθόν», επεσήμανε. Σημείωσε, δε, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές που αποκτούν εκτάσεις στην περιοχή για επενδύσεις που θα αναπληρώσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας από το λιγνίτη.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι εξασφαλισμένη και σίγουρη σε μόνιμη βάση ενεργειακή θωράκιση μας προσφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει εν αφθονία η χώρα μας σε συνδυασμό με την αποθήκευση και την έξυπνη διαχείριση των δικτύων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφερόμενος στην επένδυση των ΕΛΠΕ που εγκαινιάστηκε σήμερα έκανε λόγο για ξεχωριστή ημέρα για τη Δυτική Μακεδονία και για έργο – ορόσημο για τη χώρα, που συμβολίζει τη συνολική αλλαγή στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας. «Εδώ αποτυπώνονται οι εθνικοί στόχοι για φθηνή και καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ είναι η μεγαλύτερη μονάδα ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη που υλοποιήθηκε σε διάστημα δύο ετών παρά τις δυσκολίες της πανδημίας.

ΕΛΠΕ: 80-100 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος για την εθνική οικονομία από το νέο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

Το μεγαλύτερο φωτοβολταΐκό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη τίθεται σε λειτουργία στην Κοζάνη εξασφαλίζοντας σειρά σημαντικών ωφελημάτων για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία. Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204 μεγαβάτ των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη που εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Το έργο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης:

-θα παράγει ετησίως 350 γιγαβατώρες καθαρής ενέργειας, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών.

– εξασφαλίζει έσοδα για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους καταναλωτές της περιοχής, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο.

-περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.

-μειώνει το ενεργειακό κόστος της χώρας καθώς η τιμή στην οποία θα πωλείται η ενέργεια στο σύστημα θα είναι σταθερή στα 57,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα επόμενα 20 χρόνια.

Το συνολικό όφελος από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται σε 80-100 εκατ. ευρώ ετησίως. «Είναι όφελος που θα δούμε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.

Η επένδυση στο φωτοβολταϊκό έφθασε στα 130 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο της εθνικής προστιθέμενης αξίας στο 35%, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής δημιουργήθηκαν 350 θέσεις εργασίας. «Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είμαστε μέρος της λύσης, πρέπει και εμείς να προσαρμοστούμε και να αλλάξουμε, αν αρνηθούμε την αλλαγή το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου, χαρακτήρισε το έργο μοναδικό για τα δεδομένα της χώρας μας. «Υλοποιούμε με προσήλωση τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα τη βασική μας δραστηριότητα», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου.

Ο γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και νέων δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ, Γιώργος Αλεξόπουλος, ανακοίνωσε την αναβάθμιση του στόχου του ομίλου για τις ανανεώσιμες πηγές στο 1 γιγαβάτ το 2026 (από 600 μεγαβάτ) και 2 γιγαβάτ ως το 2030 σε φωτοβολταϊκά, αιολικά και αποθήκευση ενέργειας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις στο πλαίσιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών θα φθάσουν σε 7 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές είναι 4-5 φορές φθηνότερη σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. «Το θνησιγενές μοντέλο που βασιζόταν στο λιγνίτη μεταμορφώνεται σε νέο μοντέλο που δημιουργεί νέες υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», τόνισε ο υπουργός.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular