Sunday, September 8, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΗ Κόνιτσα κορυφαίος προορισμός για φυσιολάτρες

Η Κόνιτσα κορυφαίος προορισμός για φυσιολάτρες

Σε κορυφαίο προορισμό για φυσιολάτρες και επισκέπτες που αναζητούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού εξελίσσεται η Κόνιτσα. Το μαγικό χωριό του Αγίου Παϊσίου, μπαίνει δυναμικά στο τουριστικό χάρτη της χώρας, καθώς ανοίγει μία βεντάλια μοναδικών δυνατοτήτων και επιλογών με επίκεντρο τη φύση και τα μοναδικά αξιοθέατα του Εθνικού Πάρκου Βίκου-Αώου, ενός από τα επτά Ελληνικά Γεωπάρκα της Unesco. Του «δρόμου των μεγάλων Κορυφών», όπως λέγεται από τους περιπατητές, καθώς στα 400 χιλιόμετρα φθάνουν στο σύνολό τους τα μονοπάτια του Γεωπάρκου.

Μοναδική χλωρίδα και πανίδα, σε τοπία που κόβουν την ανάσα, πέτρινα γεφύρια, φιλόξενοι άνθρωποι, δραστηριότητες στη φύση – στο βουνό και στο ποτάμι- παράδοση, γαστρονομία, και πολιτισμός συνθέτουν έναν τόπο απαράμιλλης ομορφιάς που ανοίγει την αγκαλιά του για το πλέον απαιτητικό κοινό.

«Αν είναι ένας τόπος όπου το περιβάλλον γιορτάζει κάθε μέρα, αυτός δεν είναι άλλος από την Κόνιτσα. Δεν αποτελεί πλέον απλά τη μεγαλύτερη κωμόπολη του Νομού Ιωαννίνων. Αποτελεί έναν δυναμικό προορισμό τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες, καθώς πλέον οι οργανωμένες δυνατότητες, που προσφέρει ο τόπος μας για όλη την οικογένεια, στόχο έχουν να συνθέσουν μία μοναδική εμπειρία, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της χώρας μας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου. Όπως τονίζει: «Οι ξένοι τουρίστες, κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη, γνωρίζουν καλά τα μέρη μας και μας επισκέπτονται τακτικά όπως επίσης και “ καλός” τουρισμός από όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να γνωρίσουν τον τόπο μας όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, καθώς πρόκειται για μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς και ιστορίας».

Η Κόνιτσα βρίσκεται σε ένα μοναδικό σημείο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, της οροσειράς της Πίνδου, όπου ο ποταμός Αώος συναντιέται με τον ποταμό Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο. Η θέα από το πετρόχτιστο γεφύρι της κωμόπολης κόβει την ανάσα

Οι επιχειρηματίες της περιοχής δίνουν έμφαση στη δημιουργία ενός προορισμού για μικρούς και μεγάλους, για ανθρώπους της δράσης αλλά και της χαλάρωσης. Ενώ, χαρακτηριστικό είναι το κατάλυμα το οποίο εκτός από τουρίστες, φιλοξενεί επίσης, μεταξύ άλλων, κόκκινα ελάφια, φασιανούς, αγριογούρουνα, μέχρι και λάμα…

Η Κόνιτσα προσφέρει αφενός την δυνατότητα για αθλητικές δραστηριότητες όπως kayak, rafting, ορειβασία, πεζοπορία, αλλά ταυτόχρονα είναι ένας τόπος ευλογημένος που μπορείς να χαρείς την φύση, το υπέροχο τοπίο και να περιηγηθείς σε σημαντικές τοποθεσίες θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως το σπίτι που μεγάλωσε ο Άγιος Παΐσιος, το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης, την δεντροεκκλησία του Αγίου Παϊσίου και πολλά άλλα.

Τα γραφικά πετρόκτιστα Μαστοροχώρια και η περιοχή του Αμαράντου με τα ιαματικά λουτρά -με μια καταπληκτική διαδρομή που σου κόβει την ανάσα- συμπληρώνουν την εικόνα ενός τόπου μαγευτικού που έχει να σου προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και στιγμές.

Το Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου βρίσκεται στο Ν. Ιωαννίνων ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Τραπεζίτσας, του Σμόλικα, της Τύμφης και του Μιτσικελίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γεωπάρκου, η έκταση του πάρκου φτάνει τα 13.000 εκτάρια.

Βόρειο όριο του Δρυμού είναι η χαράδρα του Αώου και το νότιο όριο το φαράγγι του Βίκου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαράγγι του Βίκου το οποίο δημιουργήθηκε από τις έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις, θεωρείται από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά ασβεστολιθικά φαράγγια της Ευρώπης. Έχει μήκος 12 χλμ., πλάτος που κυμαίνεται μεταξύ 200μ. και 1.5 χλμ. Και μέγιστο βάθος 1200μ..

H χαράδρα του Βίκου είναι μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες του κόσμου. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, εναλλαγή οικοσυστημάτων, πλούσια βιοποικιλότητα και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.

Έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Guiness ως η πιο βαθιά, με βάθος 900 μέτρα και άνοιγμα μόνο 1100 μέτρα. Η αρχή της βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο και το τέλος της πίσω από το χωριό Βίκος, στη γέφυρα της Αρίστης. Το αρχικό τμήμα της, ένα φαράγγι ιδιαίτερα στενό, ονομάζεται Βικάκι, ενώ παρακλάδια της θεωρούνται τα φαράγγια του Μέγα – Λάκκου και της Μεζαριάς.

Τη χαράδρα διαρρέει ο ποταμός Βοϊδομάτης -παραπόταμος του Αώου, στην περιοχή λέγεται και Βίκος και δίνει το όνομά του στη χαράδρα. Το φαράγγι είναι υδατογενές δημιούργημα και το πέτρωμά του είναι ασβεστολιθικό, με εντυπωσιακούς τεταρτογενείς σχηματισμούς. Ένας τόπος πραγματικά ευλογημένος, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

(Φωτογραφία: Η θέα από το πετρόχτιστο γεφύρι της Κόνιτσας – 17ος αιώνας)

Ηλίας Παλιαλέξης

RELATED ARTICLES

Most Popular