Monday, June 24, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΓ. Στασινός: «5+1 μεταρρυθμίσεις για την πρόοδο της χώρας»

Γ. Στασινός: «5+1 μεταρρυθμίσεις για την πρόοδο της χώρας»

Ένα πλέγμα 5+1 μεταρρυθμίσεων για την πρόοδο της χώρας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου του ΤΕΕ, «Green Deal Greee 2022», που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι εκλογικοί κύκλοι δεν πρέπει να σταματήσουν τις μελέτες και τα έργα που ήδη τρέχουν ή σχεδιάζονται», κάνοντας λόγο για την ανάγκη να κοπούν οι “κακές” συνήθειες και η πεπατημένη του παρελθόντος.

Γιατί, όπως τόνισε, «παρά τις δυσκολίες, έχουμε τώρα μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα, πλούσια ξανά». «Τα επόμενα 5 χρόνια είναι κρίσιμα για να αλλάξει επίπεδο η χώρα και το επίπεδο ζωής των πολιτών στο τέλος της δεκαετίας», είπε, εκτιμώντας παράλληλα, ότι «δεν θα ξαναδοθεί τέτοια ευκαιρία για να πάει η χώρα μπροστά».

Ειδικότερα, ο κ. Στασινός, αναφέρθηκε σε «ένα πλέγμα αλλαγών και στόχων, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, που αλλάζει την Ελλάδα και που μαζί της αλλάζει η δουλειά μας και όλοι εμείς», όπως είπε.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε στα εξής:

1. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες παντού

«Θέλουμε ο μηχανικός, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και εν τέλει η δημόσια διοίκηση να καταφέρουν να εξυπηρετούνται για όλα μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα αιχμής».

2. Κράτος βοηθός και όχι δυνάστης του πολίτη

«Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης από το κακό τους παρελθόν, να αναδείξουμε την ωφέλεια που μπορεί να έχει για την κοινωνία και την οικονομία, με διαφάνεια, αξιοπιστία, λογοδοσία, ανταγωνιστικότητα και ποιότητα».

3. Στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός στην πράξη

«Θέλουμε το κράτος να γίνει πραγματικά επιτελικό και να καταφέρει επιτέλους να σχεδιάσει την ανάπτυξη του τόπου».

4. Ενισχυμένος ρόλος του μηχανικού

«Θέλουμε για μια ακόμη φορά στην ιστορία της χώρας τον μηχανικό στυλοβάτη της ανάπτυξης. Με νέα προσόντα, με ενισχυμένο ρόλο, με πολλαπλούς ρόλους και έργα».

5. Βιώσιμη Ανάπτυξη με νέες δουλειές για όλους

«Θέλουμε πολιτικές που διαχέονται στην κοινωνία, που συμβάλλουν παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία νέου πλούτου, που δημιουργούν καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, Με μοναδικούς πόρους διαθέσιμους, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας και νέου ΕΣΠΑ, το στοίχημα είναι η έμπρακτη διάχυση στην κοινωνία όλων των ωφελημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός.

«Η ανάπτυξη πρέπει να μας περιλαμβάνει όλους. Επιστήμονες, επιχειρηματίες, και τεχνίτες. Νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία. Δεν γίνεται να προχωρήσουν μπροστά μόνο κάποιοι, δεν προοδεύει έτσι η κοινωνία», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε επίσης στα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί από το Επιμελητήριο όπως: Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, η υπηρεσία e-adeies, ο θεσμός των ελεγκτών δόμησης, το e-Κτηματολόγιο, το μητρώο μηχανικών για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, οι εκτιμητές ακινήτων, η δημιουργία του Συστήματος Πιστοποίησης Προσόντων Προσώπων, οι θεσμικές αλλαγές του Εξοικονομώ, η Καταγραφή υποδομών Προσβασιμότητας σε Δημόσια Κτίρια, η δημιουργίας της υποδομής υποστήριξης – Help Desk προς μηχανικούς.

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται με την αρωγή του ΤΕΕ, αποτελούν, σύμφωνα πάντα με τον κ. Στασινό, τα εξής: Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το Πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, για το οποίο 229 μελέτες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια, ενώ με τους σημερινούς ρυθμούς θα χρειάζονταν 80, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη συμβολή του ΤΕΕ στα εξής: Η Ψηφιοποίηση των Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας της Χώρας, η αρωγή στην αναπροσαρμογή τιμολογίων έργων – υλικών λόγω πληθωριστικών πιέσεων, οι θεσμικές αλλαγές στη νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων, οι Περιβαλλοντικοί Ελεγκτές – Περιβαλλοντικοί Αξιολογητές, ο «Διαπιστευμένος Μηχανικός» στο Κτηματολόγιο, οι Νέες ΤΟΤΕΕ, η προώθηση του Building Information Model σε κτίρια και κατασκευές.

Επιπλέον, προωθείται η καθιέρωση των Συμβούλων Ευρεσιτεχνίας, η Πιστοποίηση Προσόντων και μαθητεία, η υποστήριξη startups για την προώθηση της καινοτομίας, η προώθηση μίας νέας εποχής στο ΤΜΕΔΕ με ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Επίσης με ταχύτητα προχωρούν, σύμφωνα πάντα με τον κ. Στασινό, οι πιστοποιημένοι μηχανικοί επιβλέποντες στα δημόσια έργα, Νέα Μητρώα στο υπουργείο Υποδομών, καθώς και το Ίδρυμα Μικροπιστώσεων από το ΤΜΕΔΕ.

«Στο ΤΕΕ ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός περπατάνε ήδη χέρι χέρι. Και δημιουργούν ήδη ένα πλαίσιο αλλαγών που πιστεύω ότι αποδεικνύουν τον θεσμικό και μεταρρυθμιστικό ρόλο ενός ιστορικού θεσμού, του ΤΕΕ, που κοντεύει τα 100 χρόνια στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός.

RELATED ARTICLES

Most Popular