Tuesday, May 21, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΚ. Μακέδος: «Nα κερδίσουμε το μέλλον και όχι απλώς χρόνο»

Κ. Μακέδος: «Nα κερδίσουμε το μέλλον και όχι απλώς χρόνο»

 

O κ. Μακέδος έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω της Βιώσιμης Τραπεζικής, του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και των “πράσινων” μεταρρυθμίσεων και υποδομών, που πρέπει να υλοποιηθούν για τη μετάβαση σε μία βιώσιμη οικονομία και κοινωνία.

Όπως ξεκαθάρισε, «η Attica Bank είναι έτοιμη να υποστηρίξει δυναμικά τις ελληνικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε αυτά τους τα βήματα. Τόσο με νέες, ευέλικτες χρηματοδοτήσεις που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όσο και με τεχνογνωσία, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

Επεσήμανε, ότι για την επανεκκίνηση της οικονομίας στην μετά – Covid εποχή «απαιτούνται υψηλές ταχύτητες στην αναγνώριση των δυσκολιών και των προβλημάτων, αλλά και στους χρόνους αντίδρασης» και ανέφερε ότι:

«Το στοίχημα είναι η άμεση και αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα, ότι «η χώρα μας, με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε έναν εξαιρετικά φιλόδοξο και δυναμικό ενεργειακό μετασχηματισμό, έχοντας μπει σε τροχιά μηδενικών εκπομπών ρύπων, με αιχμή του δόρατος την απολιγνιτοποίηση» και πρόσθεσε ότι: «Τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας οι χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται όλο και περισσότερο σε επενδύσεις με υψηλό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα».

Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «σημαντικό Βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Sustainable Banking, το οποίο αποτελεί στρατηγική επιλογή της Attica Bank. Η Τραπεζική με μία νέα ηθική που θέτει στο επίκεντρο την κοινωνία, την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και το περιβάλλον».

Όπως έκανε γνωστό, «πάνω σε αυτή την φιλοσοφία χτίζουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες» και πρόσθεσε ότι: «Στόχος μας είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, των ελεύθερων επαγγελματιών, της πράσινης ανάπτυξης».

«Τον στόχο αυτό υπηρετούμε με σύγχρονα τραπεζικά προϊόντα, με καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και με ενισχύσεις που συνδέονται με τρέχοντα Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και όσα πρόκειται να αναπτυχθούν», ανέφερε.

Και συμπλήρωσε ότι: Σύμφωνα με τα επίσημα στιοχεία του AECM του οποίου το ΤΜΕΔΕ είναι ενεργό μέλος, «τα περιθώρια στήριξης της ελληνικής οικονομίας από Εγγυοδοτικούς Μηχανισμούς είναι τεράστια και μπορούν να προσδώσουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην αγορά, δημιουργώντας πλούτο και νέες θέσεις εργασίας».

Ενώ το Ταμείο, «αποδεδειγμένα, συνεχίζει να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, παράλληλα με τα έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποιεί η Πολιτεία, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μακέδος ανέφερε, ότι «παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η πόλη έχει μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Ειδικότερα, είπε ότι «η Θεσσαλονίκη μπορεί να συστήνεται πλέον στον κόσμο και με την ταυτότητα της έρευνας και της καινοτομίας».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μακέδος, «η επιλογή των Pfizer, Cisco, Delloite να εγκαταστήσουν εδώ κέντρα έρευνας και καινοτομίας δεν είναι τυχαία.

Βλέπουν στη Θεσσαλονίκη προοπτικές μέσα από τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος έρευνας, επιχειρηματικότητας και επενδύσεων με κορωνίδα το ΑΠΘ και τα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, το ThessIntec, το ΕΚΕΤΑ, αλλά ακόμη και χάρη στη δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ».

«Πάνω σε αυτά τα θεμέλια πρέπει να χτίσουμε όχι απλά ως πόλη, αλλά ως χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά

Τέλος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Attica και του ΤΜΕΔΕ, «μέσα από την δυσκολία της πανδημίας έχει ξεπηδήσει η ελπίδα ότι οι Ευρωπαϊκές Αρχές έχουν καταλάβει, ότι για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε μία ενιαία Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική με ουσιαστική στήριξη όλων των κρατών, ενώ στόχος παραμένει μία κοινή Ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, και η προώθηση της ολοκληρωμένης αγοράς Τραπεζών (Banking Union), με τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να αισθάνεται σιγουριά, εμπιστοσύνη και ασφάλεια».

«Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα, η αγορά καλείται να αξιοποιήσει όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες και προοπτικές», ανέφερε καταλήγοντας ο πρόεδρος της Attica Bank και του ΤΜΕΔΕ.

RELATED ARTICLES

Most Popular