Thursday, March 28, 2024
HomeΕΝΕΡΓΕΙΑΗ Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά LNG

Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά LNG

“Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, όχι μόνο με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, αλλά και την παροχή φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, στην κεντρική Ευρώπη και -γιατί όχι- στην Ουκρανία”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα θέλει, επίσης, να γίνει καθαρός εξαγωγέας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προς την Κεντρική Ευρώπη, κάτι που -όπως είπε- σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες διασυνδέσεις με την κεντρική Ευρώπη, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα μας μπορεί να είναι χώρα διαμετακόμισης που θα συνδέσει την Ευρώπη με τη βόρεια Αφρική.

Αναφερόμενος στις εσωτερικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, είπε ότι “οι επιδόσεις της οικονομίας ξεπερνούν τις προβλέψεις, η ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 6% φέτος”.

Σημείωσε ότι η ανάπτυξη αυτή, δίνει δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση για να στηρίξεις τους πολίτες και προσέθεσε ότι “είμαστε μάλλον η μόνη χώρα που μπόρεσε να ανακυκλώσει τα κέρδη από τους παραγωγούς ενέργειας ώστε να στηρίξουμε τους πολίτες μας”.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει φορολογήσει κατά 90% τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022.

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και της μετάβασης σε άλλους είδους ενεργειακές πηγές, τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να επιμείνουμε στο θέμα της πράσινης μετάβασης.

Έδωσε ένα παράδειγμα που αφορά τη χώρα μας τονίζοντας ότι “έχουμε εγκατεστημένη ισχύ 10 ύψους GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πριν από δέκα ημέρες είχαμε μια όμορφη ημέρα, με ηλιοφάνεια και ανέμους. Για πέντε ώρες ολόκληρη η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας βασίστηκε στις ΑΠΕ”.

Τέλος, ερωτώμενος για το θέμα των υποκλοπών και για το εάν είναι ακριβές ότι δημοσιογράφοι και άλλοι παρακολουθούνταν, απάντησε αρνητικά με κατηγορηματικό τρόπο:

“Απολύτως όχι. Έχω καταστήσει σαφές ότι το πρόσφατο δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα είναι απολύτως ψευδές. Ήμουν πολύ σαφής, αναγνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά -δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα, θα απαγορεύσουμε όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να μετατρέψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα σε ευκαιρία” είπε.

RELATED ARTICLES

Most Popular