Saturday, April 27, 2024
HomePOST OF THE DAYPost of the day #73

Post of the day #73

Στις 25 Νοεμβρίου, στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, μια γυναίκα κι ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη μια φιάλη υγραερίου που ήταν τοποθετημένη σε μια εστία γκαζιού μέσα στη μικρή νάιλον σκηνή τους. Τα δύο θύματα κάηκαν ζωντανά, ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν. Την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν άλλο τρόπο να ζεστάνουν τις σκηνές τους. Μένουν στο ύπαιθρο σε καταυλισμούς γεμάτους με ακατάλληλες σκηνές που καλύπτονται με φύλλα πλαστικού, ενώ μέσα στις σκηνές έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες ακόμη και 0 βαθμών.

Αυτή τη στιγμή στα νησιά βρίσκονται περίπου 16.000 άνθρωποι οι οποίοι μένουν σε hotspot, καθώς και σε επίσημες και άτυπες δομές στέγασης. Ωστόσο, η επίσημη δυναμικότητα είναι 8.355 άνθρωποι. Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, πάνω από 3.500 άνθρωποι στεγάζονται σε έναν χώρο δυναμικότητας μικρότερης των 2.000. Το hotspot της Σάμου έχει δυναμικότητα 600 ανθρώπων και αυτή τη στιγμή στεγάζει πάνω από 1.500.

«Στη Λέσβο και τη Σάμο βλέπουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να είναι αβοήθητοι στο κρύο. Ζουν εκτεθειμένοι στο χιόνι και την παγωμένη βροχή, συχνά χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, σχεδόν χωρίς καθόλου θέρμανση και σε αφόρητες θερμοκρασίες υπό το μηδέν», αναφέρει ο επικεφαλής της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Clément Perrin, εκφράζοντας την οργή του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η οργάνωση, «οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να αυτοσυγχαίρονται για τα υποτιθέμενα ανθρωπιστικά τους επιτεύγματα την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από τον βαρύ χειμώνα, καθώς περιμένουν να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους».

Κανένας άνθρωπος που ζητά προστασία και έχει εγκαταλείψει την πατρίδα του για να γλιτώσει από τον πόλεμο, τα βασανιστήρια και την ακραία βία δεν πρέπει να βρίσκεται απροστάτευτος στο κρύο. Προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα τραγωδία, μπορούν και πρέπει να ληφθούν τώρα έκτακτα μέτρα για τους πρόσφυγες, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες που τους έχουν υποδεχθεί. Η νεοελληνική παρακμή που έχει βαφτιστεί με το χαϊδευτικό «κρίση», μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η αρχή μπορεί να γίνει με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πλέον ευάλωτων, αδικημένων και απροστάτευτων πληθυσμών. Αυτών των προσφύγων. Οι ευαισθησίες του καναπέ είναι σύμπτωμα της «κρίσης» και όχι μέρος της λύσης. #postoftheday

Previous articlePost of the day #74
Next articlePost of the day #72
RELATED ARTICLES

Most Popular