Friday, April 19, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΤο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Φιλόδοξους στόχους όσον αφορά την προώθηση των ΑΠΕ και της ενεργειακής εξοικονόμησης προκειμένου η χώρα μας να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου.

 

Ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, αναλύοντας τους βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου, υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που θα καταθέσουν το νέο σχέδιο προς συζήτηση στην Κομισιόν, ενώ έκανε ειδική μνεία στους πιο φιλόδοξους στόχους που τίθενται και συνοψίζονται στον διπλασιασμό των επενδύσεων που προβλέπονται για την υλοποίηση του σχεδίου με ορίζοντα το 2030.

Ενισχύεται σημαντικά η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ σε περίπου 25 GW το 2030, με τη μεγαλύτερη διείσδυση να εξυπηρετούν τα υπεράκτια αιολικά. Αντίθετα η συνολική ισχύς των μονάδων φυσικού αερίου το 2030 από 5 GW θα φτάσουν τα 7 GW και τον ίδιο χρόνο θα έχει μηδενιστεί η λιγνιτική παραγωγή. Το δε 2050, η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο θα μειωθεί στα 5 GW.

Για την αντιμετώπιση της στοχαστικότητας των ΑΠΕ και τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος, προβλέπεται η κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης με μεγαλύτερο βάρος τις μπαταρίες. Τα συστήματα αποθήκευσης από αντλησιοταμίευση υπολογίζονται σε 2,5 GW το 2030 και τα συστήματα με μπαταρίες σε 5,6 GW. Προβλέπεται επίσης και αποθήκευση μέσω ηλεκτρόλυσης υδρογόνου.

Οι επτά παρεμβάσεις του νέου ΕΣΕΚ της Ελλάδας

• Ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ

Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών και Αιολικών συστημάτων, καθώς και η επιτάχυνση της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών, με την προσθήξη περισσότερων από 12GB μέχρι το 2030 κα εκμετάλλευση του εναπομείναντος υδραυλικού δυναμικού της χώρας.

• Αποθήκευση Ενέργειας

Η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ πρέπει να συνοδευτεί και με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης για εξισορρόπηση και σταθεροποίηση του συστήματος

• Ενεργειακή αποδοτικότητα

Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, smart διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης και αλλαγής συμπεριφορών προς τη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας ή και του προφίλ της ζήτησης. Ο δράσεις αυτές μπορούν να έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία.

• Εξηλεκτρισμός των ελαφρών μεταφορών

Ηλεκτροκίνηση στα μεσαία / ελαφριά οχήματα με ταυτόχρονη ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης και αλληλεπίδρασης με το δίκτυο. Μεγάλο κομμάτι των απαιτούμενων επενδύσεων είναι σε οχήματα και τις μπαταρίες τους. Μια ολόκληρη οικονομία ανακύκλωσης μπαταριών θα πρέπει να δημιουργηθεί με πιθανό περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια.

• Δημιουργία οικονομίας πράσινου υδρογόνου

Με χρήση στις μεταφορές, στη βιομηχανία και υπό συνθήκες στην ηλεκτροπαραγωγή. Ήδη έχουμε σημαντική κινητικότητα στον χώρο που σε συνδυασμό με ανταγωνιστικές ΑΠΕ μπορεί να δώσει αξία στη χώρα.

• Ανάπτυξη συνθετικών, πράσινων καυσίμων (RFNBO)

Με χρήση στις μεταφορές, σε βαρέα οχήματα, ναυτιλία και αεροπορία. Μια ολόκληρη καινούργια βιομηχανία που θα πρέπει να αρχίσει να διαμορφώνεται.

• Καινοτομία και συστημικές λύσεις στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS)

Για την ενεργειακή μετάβαση της βιομηχανίας της χώρας, (κυρίως τσιμέντο, διύλιση και λιπάσματα).

Θα απαιτηθεί εθνικό πλάνο και συντονισμός, δεδομένου της έλλειψης κλίμακας των τοπικών εταιρειών.

RELATED ARTICLES

Most Popular