Όπως τόνισε ο κ. Γιαρέντης, «σήμερα οι ΑΠΕ έχουν γίνει το επίκεντρο σε όλες τις συζητήσεις και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον σε ό,τι έχει να κάνει με τη σύγχρονη οικονομία, την πολιτική, την κοινωνία, το περιβάλλον» και συμπλήρωσε ότι «απαιτείται μία σύγχρονη υποδομή έτσι ώστε να δημιουργηθεί το έδαφος για να υπάρξουν επενδύσεις, τα σχέδια και η υλοποίηση όλων των παραμέτρων που προβλέπονται σε ένα ΕΣΕΚ ή σε οποιαδήποτε άλλη ενεργειακή κυβερνητική πολιτική».
«Έχουμε εκσυγχρονίσει διαδικασίες και πληροφοριακά συστήματα, συμμετέχουμε του project του Πληροφοριακού Συστήματος των ΑΠΕ (ΠΣΑΠΕ), έχουμε επικαιροποιήσει το παλιό μητρώο των καταναλωτών, και πάμε σε ένα Ενιαίο Μητρώο σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και προχωράμε σύντομα με την διασύνδεση με το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό hub και την πλατφόρμα εγγυήσεων προέλευσης, κάτι το οποίο θα είναι επαναστατικό για τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως έκανε γνωστό ο ΔΑΠΕΕΠ μελετάει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που ονομάζεται Energy Tag, ή αλλιώς «Εγγυήσεις Προέλευσης του Τετάρτου». Μάλιστα, στην ίδια πλατφορμα εξετάζεται η προοπτική να ενσωματωθούν οι δημοπρασίες για τα διμερή συμβόλαια, τα οποία πρέπει να συνδεθούν με τις εγγυήσεις προέλευσης, έτσι ώστε να δοθεί μία νέα δυναμική. Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία πρακτική που ακολουθούν μεγάλες πολυεθνικές για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαρέντη, ο ΕΛΑΠΕ έχει περάσει σε μία θετική πορεία τα τελευταία χρόνια. «Κλείνει το 2022 με 220 εκατομμύρια πλεόνασμα και έχουμε εγγράψει περί τους 20.000 παραγωγούς και 5.000 δυνητικούς παραγωγούς, που έχουν υπογράψει συμβάσεις».
Όπως είπε, «πλέον, έχουν ξεχάσει αυτό που ήταν ένα μόνιμο παράπονο και είχε να κάνει με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές καθώς στις 20 μέρες πληρώνονται οι παραγωγοί. Επιπλέον, έχουν εκμηδενιστεί τα όποια παράπονα ακάμα και στην αναμονή της υπογραφής των συμβάσεων, οι οποίες υπογράφονται σε λίγες ημέρες».
Όπως ανέφερε ο κ. Γιαρέντης, «στον ΔΑΠΕΕΠ, είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε περάσει σε έναν άριστο εταιρικό μετασχηματισμό, με εκσυγχρονισμό, με ψηφιακό μετασχηματισμό, με βάση τη λογική “Operational Excellence”».
Πραγωγοί, επενδυτές, δυνητικοί επενδυτές ή ο οποιοσδήποτε άλλος έχει να κάνει με τον τομέα της ενέργειας στον ΔΑΠΕΕΠ μπορεί να βρίσκει αυτό που θέλει χωρίς καθυστερήσεις, προβλήματα, παράπονα και χωρίς όλα όσα τυραννούν εν γένει την ελληνική δημόσια διοίκηση».
«Μιλάμε για μία νέα κατάσταση που βοηθάει στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ο ΔΑΠΕΕΠ είναι μία μικρή εταιρεία με 23 άτομα, με μεγάλο κατάλογο από δραστηριότητες που είναι διακριτές. Πρέπει να υπάρχουν διακριτές μονάδες που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του ΕΤΜΕΑΡ, του Carbon Leakage, των πλειστηριασμών στο ΕΧΕ, την τιμολόγηση για 20.000 παραγωγούς επί δώδεκα μήνες, τα έργα εξοικονόμησης, ενώ έχουμε μπροστά μας το πράσινο υδρογόνο και την αποθήκευση», ανέφερε κλείνοντας, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του ΔΑΠΕΕΠ με ανθρώπινο δυναμικό.