Monday, June 24, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΝέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Αμάρι Ρεθύμνο

Νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Αμάρι Ρεθύμνο

Tα εγκαίνια της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Αμαρίου, στο χώρο της Μονάδας στο Ρέθυμνο Κρήτης πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, παρουσία του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Μανώλη Γραφάκου, του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων. Όπως έγινε γνωστό, το έργο, προϋπολογισμού περίπου 43 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και από εθνικούς πόρους, ενώ προορίζεται να εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και τους χιλιάδες επισκέπτες που φιλοξενούνται στις τουριστικές υποδομές της περιοχής.

 

«Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την Κρήτη, ένα έργο με μετρήσιμο αποτέλεσμα που έρχεται να συμβάλει στη βιώσιμη και περιβαλλοντικά βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων και στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος. Πρόσθεσε δε, ότι: «Η Ελλάδα αποκτά σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων. Η μονάδα αυτή, σε πρώτη φάση, θα μειώσει την ταφή των αποβλήτων στο 30% περίπου και μετά την αναβάθμισή της σε Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης, σε κάτω από 10%. Πρόκειται για τη 10η κατά σειρά Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που λειτουργεί στη χώρα ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται άλλες 15».

Σχετικά με το νέο έργο ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Thalis & Γενικός Διευθυντής Waste Management της Motor Oil, κ. Δημήτρης Κονταξής τόνισε: «Πρόκειται για μια εμβληματική επένδυση, η οποία αναμένεται να αναβαθμίσει το περιβάλλον του Ρεθύμνου. Με την ολοκλήρωση του έργου ένας νέος κύκλος στη διαχείριση των αποβλήτων αρχίζει με την παραγωγή προστιθέμενων αξιών. Τα επόμενα βήματα απαιτούν διευρυμένη συνεργασία σε περιφερειακό και εθνικό πλέον επίπεδο και στενότερη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αναβάθμιση της ΜΕΑ σε Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης, την ανάπτυξη συστημάτων χωριστής διαλογής στην πηγή αλλά και την εξασφάλιση της ενεργειακής ουδετερότητας των υποδομών. Στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται και μας φέρνει πιο κοντά στην κυκλική οικονομία, ο Όμιλος μας φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει.».

 Από τη μεριά της η Γενική Διευθύντρια της Thalis, κ. Θεοδοσία Μπαντουβά-Παπαζήση δήλωσε: «Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα έργο ορόσημο για την τοπική κοινωνία της Κρήτης. Με την ολοκλήρωση του έργου επιλύεται το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Π.Ε. Ρεθύμνου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρουμε σημαντικά στην οικονομία του τόπου μέσα από τη δημιουργία 44 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και υψηλής εξειδίκευσης. Στη Thalis οραματιζόμαστε ένα βιώσιμο μέλλον, που γίνεται απτό μέσα από σπουδαία έργα, με τη δύναμη και τη σιγουριά του Ομίλου Motor Oil.».

Αναλυτικότερα, η μονάδα θα επεξεργάζεται 35.600 τόνους/έτος Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) και 7.400 τόνους /έτος προδιαλεγμένου οργανικού υλικού με τα πλέον σύγχρονα μέσα μηχανικής διαλογής. Με την επεξεργασία θα επιτυγχάνεται ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και διαχωρισμός του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία, παραγωγή κομπόστ από το προδιαλεγμένο και το ανακτημένο οργανικό κλάσμα των ΑΣΑ και τέλος, αξιοποίηση βιοαερίου για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Τα εγκαίνια της νέας μονάδας έγιναν παρουσία του ειδικού γραμματέα διαχείρισης προγραμμάτων ΕΤΠΑ και τεχνικού συμβούλου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιώργου Ζερβού.

RELATED ARTICLES

Most Popular