Thursday, March 28, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΠρόεδροι της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων: «Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επανεκκίνηση της...

Πρόεδροι της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων: «Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας»

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας και στους τρόπους που θα πρέπει να προσαρμοστεί ο Τεχνικός Κόσμος όσον αφορά τον σχεδιασμό των κτηρίων, τον χωρικό σχεδιασμό, αλλά και την ίδια την αρχιτεκτονική. «Έχουμε τα εργαλεία να κάνουμε τα κτήρια μας ασφαλέστερα και να συνεισφέρουμε στην ευημερία των κατοίκων», είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη για τη δημιουργία ενός σημαντικού εργαλείου που θα προκαλέσει ένα «Κύμα Ανακαίνισης».

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα κύμα ανακαινίσεων, σε κτήρια προκειμένου να καταστούν ανθεκτικά, αξιόπιστα και ασφαλή, για το οποίο μάλιστα σχεδιάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες σε επίπεδο ΕΕ.

Για τον πρόεδρος του ΤΕΕ, «η ανθεκτικότητα είναι το κυρίαρχο κριτήριο. Ανθεκτικότητα απέναντι στις απειλές της υγείας και της ασφάλειας, απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, στις αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου, καθώς επίσης οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα».

Στα μέτρα ανακούφισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που πρότεινε το ΤΕΕ προς την Ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΜΕΔΕ, αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αναφέρθηκε απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος.

Όπως είπε: «Το Ταμείο, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση εξετάζει όλες τις δυνατότητες και προοπτικές για πλήρη μόχλευση των κονδυλίων από το Recovery and Resilience Facility, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν όχι μόνο έργα δημοσίου συμφέροντος, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις».

«Ως μέλος του A.E.C.M. (European Association of Guarantee Institutions) εξετάζει τις προοπτικές για την εκμετάλλευση των πόρων του προγράμματος Invest-EU προκειμένου να στηρίξει τις προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε.

Ενώ, όπως έκανε γνωστό, σύντομα ολοκληρώνεται η  προετοιμασία για την κατάθεση των προτάσεων προς την ΕΕ για την έγκριση νέων εγγυοδοτικών γραμμών, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ, «αναμένουμε περί τα 20 δισεκατομμύρια από Ευρωπαϊκά Κονδύλια να κατευθυνθούν προς τον κατασκευαστικό κλάδο μόνο το 2021, ποσό που θα πολλαπλασιαστεί σε συνδυασμό με τα ιδιωτικά κονδύλια».

Ο κ. Μακέδος αναφέρθηκε επίσης στις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί η εξαγορά της Atticabank Properties, καθώς και στις συνεργασίες που μπορούν να προκύψουν από το πλειοψηφικό πακέτο της Attica Bank.

Όπως δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μακέδος: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χρειάζονται τη μέγιστη υποστήριξη με όλους τους τρόπους και ένα υγιές οικοσύστημα με υγιή και δίκαιο ανταγωνισμό, προκειμένου να αναπτυχθούν».

Ο αντιπρόεδρος της UIA RΙΙ, διακεκριμένος Έλληνας αρχιτέκτονας Νίκος Φυντικάκης, επεσήμανε τη συμβολή των προέδρων, των δύο σημαντικότερων Οργανώσεων του Τεχνικού Κόσμου στην Ελλάδα, του ΤΕΕ και του ΤΜΕΔΕ κκ Γιώργου Στασινού και Κωνσταντίνου Μακέδου αντίστοιχα, για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία της Σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της UIA καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής, κας Φανής Βαβύλη. Ενώ, εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη Σύσκεψη να πραγματοποιηθεί εκ του σύνεγγυς, προσφέροντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν την ατμόσφαιρα της κλασικής αρχαιότητας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε το σύνολο των αντιπροέδρων όλων των Περιφερειών της UIA, οι πρόεδροι των τοπικών οργανώσεων, σημαντικοί επιστήμονες και προσωπικότητες του Τεχνικού Κόσμου, καθώς επίσης και οι πρώην πρόεδροι της Ένωσης.

Σημειώνεται τέλος, ότι η επόμενη διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Μαΐου, σχεδόν δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο στο Ρίο.

Ηλίας Παλιαλέξης

RELATED ARTICLES

Most Popular