Friday, March 29, 2024
HomeΚΟΣΜΟΣΗ πανδημία “βοήθησε” τη Γερμανία να κατακτήσει τους κλιματικούς στόχους της

Η πανδημία “βοήθησε” τη Γερμανία να κατακτήσει τους κλιματικούς στόχους της

 

«Χωρίς τους περιορισμούς στην παραγωγή και την κινητικότητα, η Γερμανία θα είχε χάσει τον στόχο της», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Dirk Messner, κατά την παρουσίαση των στοιχείων σχετικά με το γερμανικό αποτύπωμα άνθρακα.

Ειδικότερα, το 2020, εκλύθηκαν συνολικά 739 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, παρουσιάζοντας μείωση 70 εκατομμυρίων τόνων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2020, η Γερμανία είχε θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% σε σύγκριση με το 1990.

Περίπου το ένα τρίτο της πτώσης αποδίδεται στην επίδραση του κορωνοϊού, ειδικά στον τομέα των μεταφορών, όπου οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 11,4%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία του κορωνοϊού τροφοδότησε τη μείωση των εκπομπών», δήλωσε η υπουργός περιβάλλοντος της Γερμανίας Σβένια Σούλζε σε δημοσιογράφους, προειδοποιώντας ότι «δεν υπάρχει λόγος για χαλάρωση».

«Οι καταστροφές και οι οικονομικές κρίσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη λελογισμένη κλιματική πολιτική και τη βιώσιμη αναδιάρθρωση της οικονομίας μας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι εκπομπές μειώθηκαν επίσης στον τομέα της ενέργειας, κατά 14,5%, κυρίως λόγω του λιγνίτη. Ωστόσο, η κατάργηση του άνθρακα με το κλείσιμο των πρώτων σταθμών παραγωγής ενέργειας στο τέλος του 2020, θα γίνει εμφανής μόνο από το 2021.

Ο μόνος τομέας που έχασε τους στόχους του για το 2020 ήταν ο κτιριακός, με τον Schulze να σημειώνει ότι οι άνθρωποι πέρασαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι με θέρμανση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο νόμος για την προστασία του κλίματος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2020, προβλέπει συγκεκριμένους στόχους για κάθε τομέα, η τήρηση των οποίων ελέγχεται κάθε χρόνο. Ένα συμβούλιο για το κλίμα πρόκειται να αξιολογήσει τα στοιχεία έως τα μέσα Απριλίου.

Ενώ, τα υπουργεία στη Γερμανία, που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους θα κληθούν να υποβάλουν νέο πρόγραμμα εντός τριών μηνών.

Ηλίας Παλιαλέξης

RELATED ARTICLES

Most Popular