Saturday, April 20, 2024
HomeΕΝΕΡΓΕΙΑΕπενδύσεις που εκσυγχρονίζουν ενεργειακές υποδομές - Τί κερδίζει ο καταναλωτής

Επενδύσεις που εκσυγχρονίζουν ενεργειακές υποδομές – Τί κερδίζει ο καταναλωτής

Κάτι που δίνει ιδιαίτερα έμφαση η διοίκηση του Διαχειριστή και επισημάνθηκε με  αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2020. Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ύψους 81,1 εκατ. ευρώ, έναντι 78,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος ( αύξηση 3,1%).

Επίσης ανακοινώθηκε ρεκόρ επενδύσεων οι οποίες ανήλθαν στα 456 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 82% σε σύγκριση με το 2019 το οποίο ήταν επίσης έτος-ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται ότι ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος καλύπτουν κυρίως το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών που βασίζεται σε πετρελαϊκούς σταθμούς. Όπως όμως επισημαίνουν στελέχη που γνωρίζουν την αγορά ενέργειας, το κόστος αυτό περιορίζεται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις (Κυκλάδες, Κρήτη κλπ.) και αντισταθμίζει την επιβάρυνση από την αύξηση των τελών χρήσης του συστήματος για την κάλυψη των επενδύσεων του Διαχειριστή.

Τα πρώτα χειροπιαστά οφέλη

Το όφελος από τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου που θα λειτουργήσει εφέτος υπολογίζεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ οποία προστίθενται στα 70 εκατ. από τη διασύνδεση των Κυκλάδων ενώ όταν το 2023 ολοκληρωθεί και το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο διασύνδεσης Κρήτης Αττικής το όφελος θα ανέβει στα 400 εκατ. το χρόνο.

Για την 4η φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει και τη Σαντορίνη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, αναμένεται η επιλογή των αναδόχων ως το καλοκαίρι. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη διαγωνισμών για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο με προοπτική ολοκλήρωσης το 2024.

Επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2,1 δις ευρώ

Στην τετραετία 2022-2025 ο προγραμματισμός του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 2,1 δισεκ, ευρώ για διασυνδέσεις νησιών και διεθνείς, ανανέωση του δικτύου, αποθήκευση ενέργειας κ.α. Επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη σχεδιασμό και προγραμματισμό και εκτιμάται ότι θα αλλάξουν την ενεργειακή εικόνα της χώρα μας, όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Ηλίας Παλιαλέξης

RELATED ARTICLES

Most Popular