Thursday, April 18, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΑΝΑΚΕΜ: Στόχος να προστατευτεί ο θεσμός της εναλλακτικής διαχείρισης προϊόντων εκσκαφής

ΑΝΑΚΕΜ: Στόχος να προστατευτεί ο θεσμός της εναλλακτικής διαχείρισης προϊόντων εκσκαφής

 

Ειδικότερα, η ΑΝΑΚΕΜ ζητά εξηγήσεις, ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης νέου ΣΣΕΔ από την Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), με εξώδικο που έστειλε στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να θέσει προσκόμματα σε υγιείς και νόμιμες προσπάθειες δημιουργίας και λειτουργίας ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ, στη βάση, πάντα, της ισοτιμίας, της ισονομίας και της αυστηρής τήρησης του θεσμικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, η ΑΝΑΚΕΜ επισημαίνει ότι η ΠΕΔΜΕΔΕ ή νομικό πρόσωπο που ιδρύει αυτή, δεν νομιμοποιείται να συστήσει ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ. Ο λόγος, όπως υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, είναι ότι «σύμφωνα με τον νόμο, οι μέτοχοι ή εταίροι φορέα ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ μπορούν να είναι αποκλειστικά όσοι παράγουν ή διαχειρίζονται ΑΕΚΚ, καθώς και τα νομικά πρόσωπα, τα οποία οργανώνονται αποκλειστικά από παραγωγούς ή διαχειριστές ΑΕΚΚ».

Σύμφωνα με την ΑΝΑΚΕΜ, «η ΠΕΔΜΕΔΕ, αποτελεί σωματείο, το οποίο σύμφωνα με το καταστατικό του δεν περιλαμβάνει στους σκοπούς του την ανάληψη και εκτέλεση δημοσίων ή ιδιωτικών έργων, συνεπώς δεν δύναται σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί διαχειριστής ΑΕΚΚ, ούτε έχει στους σκοπούς της την ίδρυση και λειτουργία ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ».

Σημειώνεται τέλος, ότι η ΑΝΑΚΕΜ αποτελεί το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ στη χώρα, που είναι μάλιστα και το πρώτο που έλαβε έγκριση, το 2012, ενώ αξιολογήθηκε και πέτυχε την ανανέωση της λειτουργίας του το 2019, βάσει της νέας αυστηρότερης νομοθεσίας.

RELATED ARTICLES

Most Popular