Friday, March 29, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΑναπλάσεις σε 195 στρέμματα πλατειών, πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο κέντρο της Αθήνας

Αναπλάσεις σε 195 στρέμματα πλατειών, πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο κέντρο της Αθήνας

 

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων, Νίκος Ταγαράς: «Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής αναδεικνύεται μοχλός αναπτυξιακής δυναμικής και ταυτόχρονα προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό που γνωμοδοτεί θετικά και με προτεραιότητα για αναπλάσεις και projects που ενθαρρύνουν την πεζοπορία, το ποδήλατο και την ίση για όλους προσβασιμότητα».

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, η περιοχή παρέμβασης αφορά στην 1η Δημοτική Κοινότητα και περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Σοφοκλέους, Αιόλου, Γεωργίου Σταύρου, Σταδίου, Χρ. Λαδά, Ανθίμου Γαζή, Κολοκοτρώνη, Βουλής, Καρ. Σερβίας, Περικλέους, Αθηναΐδος και Αγίας Ειρήνης. Η παρέμβαση έρχεται να συμπληρώσει την Πιλοτική Παρέμβαση σε επιλεγμένη περιοχή του Εμπορικού Τριγώνου, η οποία ολοκληρώθηκε μεταξύ 2019-2020.

Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βασικοί άξονες σχεδιασμού είναι η ενοποίηση με το δίκτυο των ήδη κατασκευασμένων πεζοδρόμων του Εμπορικού Τριγώνου, η αισθητική αναβάθμισή του, η επίδραση υλικών και φυτεύσεων στο μικροκλίμα της περιοχής, η ενίσχυση του πρασίνου και των χώρων στάσης καθώς και η βελτίωση της προσβασιμότητας. Στόχος του σχεδιασμού είναι η διεύρυνση του δημόσιου χώρου που αποδίδεται σε πεζούς με τη δημιουργία γραμμικών νησίδων με δέντρα, με χώρους στάσης με καθιστικά και φύτευση με φυτικά είδη της χώρας μας.

Επίσης, η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία χώρων ποικίλων οπτικών γωνιών προς ιστορικά-διατηρητέα κτίρια, με την εναλλαγή σκιάς, φωτός, υδάτινων και φυτικών στοιχείων.

RELATED ARTICLES

Most Popular