Tuesday, May 21, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΜιχάλης Στασινόπουλος: Ανάγκη δυναμικής εισόδου στην πράσινη ψηφιακή μετάβαση

Μιχάλης Στασινόπουλος: Ανάγκη δυναμικής εισόδου στην πράσινη ψηφιακή μετάβαση

 

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση της μεταποιητικής βιομηχανίας, για την έναρξη των εργασιών της κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας αλλά και για τον στόχο αλλαγής του αναπτυξιακού υποδείγματος, με αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο ΑΕΠ.

«Η εισήγηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και περιλαμβάνει πολλές από τις επισημάνσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, για την ιδιαίτερη συμβολή της μεταποίησης στον εθνικό πλούτο και την ποιοτική απασχόληση, χωρίς μάλιστα να έχει τύχει, διαχρονικά, κάποιας στήριξης ή ιδιαίτερης προσοχής από την Πολιτεία», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυβερνητικής Επιτροπής, Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και τους συμμετέχοντες υπουργούς και εκπροσώπους υπουργείων, ο κ. Στασινόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να συμβάλλει η Κυβερνητική Επιτροπή στον αναγκαίο συντονισμό μεταξύ διαφορετικών τομέων πολιτικής «γιατί ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και η απουσία Υπουργείου Βιομηχανίας δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τομέα της μεταποίησης».

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ επικεντρώθηκε επίσης σε ορισμένα σημεία καθοριστικής σημασίας, όπως είπε, για την επίτευξη των στόχων.

-Την ταχύτητα δράσης, γιατί «εκτός από το χαμένο έδαφος πρέπει να μπούμε δυναμικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» στην οποία ήδη επενδύονται τεράστια κεφάλαια όχι μόνο από τις ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και από χώρες συγκρίσιμες με τη δική μας, όπως η Πορτογαλία.

– Τις γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των φορέων των επιχειρήσεων και της Πολιτείας, ώστε να γίνονται καλύτερα κατανοητές οι συνθήκες λειτουργίας και ανταγωνισμού, να εντοπίζονται εγκαίρως τα προβλήματα αλλά και οι ευκαιρίες.

– Την παραδοχή πως η ελληνική μεταποίηση μπορεί. Παρά τη, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μικρή συμμετοχή της στο ΑΕΠ, συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και των εξαγωγών, τόσο κατά τη διάρκεια της 2ης φάσης της δεκαετούς κρίσης 2009-2019 αλλά και τώρα, με την πανδημική κρίση.

Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε στην ποικιλομορφία της μεταποίησης, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει ο κάθε κλάδος ξεχωριστά, για να τονίσει ότι «έτσι διασφαλίζεται διασπορά κινδύνου και αυξημένη ανθεκτικότητα στην εθνική οικονομία, ειδικά σε περιόδους κρίσεων». Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ –Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» θα συμβάλει με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο, για να παραχθούν αποτελέσματα και «να φτάσουμε γρήγορα σε μια Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική, αντάξια των σημερινών και αυριανών προκλήσεων». _

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος, από τη θέση του προέδρου της «Ελληνικής Παραγωγής», σε κάθε του δημόσια παρέμβαση, τονίζει με έμφαση το καθοριστικό ρόλο που μπορεί να έχει η ελληνική βιομηχανία στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με σεβασμό στο περιβάλλον, επισημαίνοντας τις προϋποθέσεις που θα συμβάλλουν προς την υλοποίηση του στόχου αυτού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, είναι μύθος ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει διεθνώς ανταγωνιστική βιομηχανία. Στο παρελθόν η βιομηχανία υπήρξε καταλύτης για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, τη συμμετοχή της στον προηγμένο κόσμο και το διεθνή καταμερισμό εργασίας, και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Ακόμα και στη διάρκεια της κρίσης, πολλές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, κατάφεραν, όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να ανοιχτούν σε νέες αγορές. Η Ελλάδα έχει ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης, έμφυτα ταλέντα, επιχειρηματική οξυδέρκεια και εξωστρέφεια. Η Ελλάδα έχει μοναδικούς φυσικούς πόρους και προνομιακή γεωγραφική θέση. Έχουμε λοιπόν όλες τις προϋποθέσεις για να μεταβούμε σε μια οικονομία που στηρίζεται στη δημιουργία, την καινοτομία, την πρωτοβουλία, την παραγωγή, επισημαίνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, άποψη που υποστηρίζει θερμά στην πράξη ο Μιχάλης Στασινόπουλος, με μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ αποτελεί μία πρωτοβουλία μικρών και μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων και των βασικών Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων της Χώρας. Φιλοδοξία της είναι να συμβάλλει

 στην ανάδειξη και ενίσχυση του ρόλου της μεταποιητικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας καθώς και στην προώθηση της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για μια «Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Αναγέννηση» (αύξηση της συμβολής της μεταποίησης στο 20% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ από 15%, ως το 2020).

RELATED ARTICLES

Most Popular