Tuesday, May 21, 2024
HomeΕΝΕΡΓΕΙΑΕπίτροπος Ενέργειας: Παράδειγμα για την Ευρώπη το ελληνικό πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης

Επίτροπος Ενέργειας: Παράδειγμα για την Ευρώπη το ελληνικό πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης

 

Με τη σειρά της η  γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου πρότεινε την εισαγωγή δείκτη βιωσιμότητας που θα παρακολουθεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων στους τομείς της περιβαλλοντικής και κοινωνικής υπευθυνότητας προαναγγέλλοντας σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ στο πρότυπο ανάλογων πρωτοβουλιών στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αθανάσιος Σαββάκης ανέφερε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ ως το 2030 σε μονάδες ΑΠΕ, δίκτυα και εξοικονόμηση ενέργειας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, γεγονός που αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.

Από την πλευρά της αγοράς:

-Η επικεφαλής του τομέα Energy Assesment & Μarket Regulations υης ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Στέλλα Ζαχαρία ανέφερε ότι οι στόχοι τόσο για το 2030 όσο και για το 2050 δεν μπορεί να επιτευχθούν χωρίς την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

-Ο Γενικός ∆ιευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της ΜΥΤΙLINEOS Γιάννης Καλαφατάς ανέφερε ότι από την διεθνή εμπειρία της εταιρείας στην κατασκευή μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκύπτει πως οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν τριών ειδών προβλήματα που είναι οι δυνατότητες του δικτύου, η ύπαρξη στόχων και κατά πόσο αυτή είναι φιλόδοξοι και η πιστοληπτική ικανότητα της αγοράς.

-Ο ∆ιευθύνων Σύμβουλος ∆ΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος ανήγγειλε την προκήρυξη για μία ακόμα μονάδα ισχύος άνω των 50 MW σε περιοχές απολιγνιτοποίησης ενώ πρόσθεσε πως η επιτυχία της έκδοσης ομολόγων με ρήτρα βιωσιμότητας από την ΔΕΗ αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης της αγοράς.

-Ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Λειτουργίας της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Σωτήρης Καπέλλος, ανέφερε ότι ο στόχος του ομίλου για τις ανανεώσιμες πηγές είναι 600 μεγαβάτ ως το 2025 ενώ πρόσθεσε ότι το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης ισχύος 204 MW που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό 25 % και προβλέπεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι την έναρξη της Εβδομάδας Ενέργειας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο κύρυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι. Η «Εβδομάδας Ενέργειας» η οποία είναι αφιερωμένη στις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου ενέργειας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στην έναρξη της συνεδρίασης παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του ομίλου «Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών», Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου «Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών», Σωκράτης Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Αθανάσιος Σαββάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Γιώργος Ιωάννου και ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen.

Μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον μετασχηματισμό του κλάδου της ενέργειας, ο οποίος θα αποτελέσει βασικό πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης. Καμία κοινωνία και καμία οικονομία δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ισχυρούς ρυθμούς και με βιώσιμο, αειφόρο τρόπο, εάν δεν έχει προετοιμάσει κατάλληλα τον ενεργειακό της κλάδο. Η περιβαλλοντική φιλοδοξία της Κυβέρνησής μας έχει αποδειχθεί με την απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσουμε σε μια πολύ γρήγορη απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Για να γίνει αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα συνεκτικό στρατηγικό πλάνο επενδύσεων που αφορά στην προσδοκία και την απόφασή μας να πετύχουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους για το 2030 και να παράγουμε πάνω από το 60% της ηλεκτροπαραγωγής μέσα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, οι ενεργειακές εταιρείες θα έχουν φυσικά σημαίνοντα ρόλο. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει εάν οι ενεργειακές εταιρείες δεν προχωρήσουν σε σοβαρές επενδύσεις. Και ήδη αυτό φαίνεται όπως για παράδειγμα με τη ΔΕΗ η οποία ανακτά ταχύτατα το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά τη θέση της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την αρμόδια επιτροπή η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 200MW στη Δυτική Μακεδονία, με την επωνυμία «Ηλιακό Βέλος», που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όλα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους ότι τελικά θα πετύχουμε τους στόχους και πάνω από όλα ότι ο ενεργειακός κλάδος θα αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστούμε ένα σοβαρό και ώριμο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Μετά την ολοκλήρωση της σύζευξης Ελλάδας – Ιταλίας, τον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί η σύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας, γεγονός που θα συνεισφέρει στο να έχουμε ανεμπόδιστη διακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυση του ανταγωνισμού, το οποίο θα λειτουργήσει σε όφελος του καταναλωτή. Προσδοκούμε, επίσης, μέχρι το τέλος του έτους μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας να έχουμε και την αγοραπωλησία φυσικού αερίου που θα διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο τις επόμενες δεκαετίες. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι να διασφαλίζουμε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για όλους τους καταναλωτές είτε αυτοί είναι νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις και επαγγελματίες».

H «Εβδομάδα Ενέργειας» εντάσσεται στο πλαίσιο αφιερωμάτων σε κλάδους εισηγμένων εταιρειών που πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο την ανάδειξη και προβολή τους στο οικοσύστημα της κεφαλαιαγοράς και στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

RELATED ARTICLES

Most Popular