Sunday, April 28, 2024
HomeEDITORIALΙστορική νίκη – ευκαιρία

Ιστορική νίκη – ευκαιρία

Πριν η οικονομική κρίση αλλάξει τα πάντα στη χώρα, μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά  έμοιαζε σενάριο φαντασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι το 2009, ήταν ένα συνονθύλευμα πολιτικών φορέων και οργανώσεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έδινε τη μάχη της εισόδου στη Βουλή. Στις εκλογές του 2015 πέτυχε ευρεία νίκη. Το προεκλογικό του σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά» έγινε πράξη.

Οι πολίτες, γονατισμένοι από τις επιπτώσεις της κρίσης, έχοντας εξαντλήσει τα όρια της αντοχής τους σε περιοριστικές πολιτικές και της ανοχής τους στα κόμματα που διαχειρίστηκαν ως τώρα την κρίση, αποφάσισαν να δώσουν με μεγάλη πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορική ευκαιρία.

Να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει και μπορεί να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Να διορθώσει λάθη, να αποκαταστήσει κοινωνικές αδικίες, να επουλώσει πληγές που επέφεραν οι μνημονιακές επιταγές. Να διαμορφώσει ένα νέο, λιγότερο πιεστικό και περισσότερο ευέλικτο πλαίσιο συνεργασίας με τους δανειστές της χώρας.

Μια νέα σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους μας, που θα χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, αμοιβαίο σεβασμό, εμπιστοσύνη και  αλληλεγγύη.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κρατά πλέον στα χέρια της τις τύχες της χώρας. Βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορικές προκλήσεις. Αλλά και μπροστά σε νέες μεγάλες ευκαιρίες.

Ήδη το πρόγραμμα προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής και το σχέδιο Ντράγκι δημιουργούν νέα δεδομένα, καθώς, υπό όρους και προϋποθέσεις, παρέχουν στην ελληνική οικονομία πόρους αναγκαίους για τη στήριξη και ικανούς για την επανεκκίνησή της.

Η συγκυρία είναι τώρα περισσότερο ευνοϊκή. Αν ο νέος πρωθυπουργός αδράξει την ευκαιρία μπορεί να αποκομίσει μακροπρόθεσμα οφέλη για τον ίδιο και το κόμμα του. Αλλά πρώτα και πάνω απ΄όλα για τον τόπο.

Είναι βέβαιο πως αν κινηθεί με αίσθημα εθνικής ευθύνης στην κατεύθυνση αυτή, στη διασφάλιση δηλαδή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και την οικοδόμηση μιας νέας ελπιδοφόρας προοπτικής θα έχει τη στήριξη όχι μόνο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων των πολιτών που ταυτίζουν το μέλλον της Ελλάδας με την Ευρώπη και το ευρώ.

RELATED ARTICLES

Most Popular