Sunday, April 28, 2024
HomeEDITORIALΟι πολίτες μπροστά από τις ηγεσίες

Οι πολίτες μπροστά από τις ηγεσίες

Οι συνθήκες ακραίας πόλωσης που επικρατούν, από τις πρώτες κιόλας ώρες της επίσημης προεκλογικής περιόδου, δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας για τη συνέχεια.
Αν και πέρασαν δυόμισι χρόνια από τις τελευταίες εκλογές, οι ηγεσίες και τα κομματικά επιτελεία των δύο μονομάχων καταφεύγουν ξανά στην μικροκομματικής αντίληψης και σκοπιμότητας στρατηγική που χάραξαν το 2012.

Επενδύουν, δυστυχώς για μια ακόμη φορά, όχι στη λογική των πολιτών, αλλά στο θυμικό τους. Αποκηρύσσουν τον ψύχραιμο, νηφάλιο δημοκρατικό διάλογο και επιλέγουν τη συγκρουσιακή μισαλλόδοξη ρητορική. Έρχονται έτσι σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση των πολιτών, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει οριστικά διχαστικές νοοτροπίες και συμπεριφορές που ιστορικά πλήγωσαν τη χώρα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί απλά δεν μπορούν να πείσουν με επιχειρήματα και θέσεις. Γιατί δεν έχουν συγκροτημένο σχέδιο, ούτε για το πώς θα βγούμε το ταχύτερο δυνατόν και με ασφάλεια από την κρίση, ούτε για το πώς θα πορευτούμε σοφότεροι και ισχυρότεροι στο μέλλον.
Γιατί πίσω από τις κραυγές και τις ύβρεις που ανταλλάσσουν, τις μισές αλήθειες, τις ψευδαισθήσεις και τις προσδοκίες που καλλιεργούν, επιχειρούν να κρύψουν πραγματικές προθέσεις, ειλημμένες αποφάσεις, διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις. Γιατί προτεραιότητά τους είναι η εξουσία. Και γιατί μεγάλη τους αγωνία είναι το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον.

Αν νοιάζονταν μόνο για το μέλλον και το συμφέρον του τόπου, αν συμμερίζονταν τη δεινή θέση των πολιτών, αν σέβονταν τις θυσίες τους, θα μιλούσαν με ειλικρίνεια. Θα τολμούσαν να περιγράψουν, χωρίς εξωραϊσμούς και διαστρεβλώσεις, την πραγματικότητα. Να προτείνουν ρεαλιστικές, κοστολογημένες και βιώσιμες λύσεις. Να επισημάνουν την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης και γρήγορης υλοποίησης ριζικών και συχνά επώδυνων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Αν αφουγκράζονταν την κοινωνία θα αναζητούσαν δρόμους διαλόγου και συνεννόησης. Θα διαμόρφωναν ένα πλαίσιο συναίνεσης σε αυτονόητες παραδοχές και μείζονες εθνικές επιλογές που υπερβαίνουν το σήμερα. Θα διαμόρφωναν κλίμα πολιτικής σταθερότητας, που χρειάζεται η χώρα στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Πρώτα και πάνω απ’ όλα, θα έκαναν εφικτή και βιώσιμη τη μετεκλογική συνεργασία, η οποία, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, θα είναι αναγκαία την επομένη των εκλογών.

Σε λίγες ημέρες με την ψήφο μας αποφασίζουμε για το κοινό μας μέλλον.
Εμείς μπορούμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να ψηφίσουμε ψύχραιμα και νηφάλια. Με λογική και αίσθημα ευθύνης. Να επιβάλλουμε εμείς λύσεις που δεν τολμούν οι «ηγεσίες». Να ανοίξουμε εμείς το δρόμο που οδηγεί σ΄ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

RELATED ARTICLES

Most Popular