Saturday, April 20, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΗ Αλεξανδρούπολη νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Ν/Α...

Η Αλεξανδρούπολη νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Ν/Α Ευρώπη

«Το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης είναι μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ένας φάρος ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Πρώτον ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία υλοποιούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το Φυσικό Αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε ένα κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην τελετή για την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το Φυσικό Αέριο καθιστούν πλέον τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά θα έλεγα και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές έχει ήδη φροντίσει για τη δικιά της εθνική ενεργειακή επάρκεια Και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία», σημείωσε.

Η Βαλκανική χερσόνησος έχει τη δική της θέση στη στρατηγική τής ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης

«Η παρουσία σας σήμερα εδώ σηματοδοτεί τη σύμπνοια των Βαλκανίων αλλά και την Ευρωπαϊκή τους σύμπλευση γιατί πια η Χερσόνησος μας μπορεί να έχει τη δική της θέση στη στρατηγική τής ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τη συγκυρία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες, μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς. Και ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρέσβη των ΗΠΑ.

Το έργο αυτό προστίθεται σε μία σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο

Η νέα μονάδα στη Ρεβυθούσα θα αυξήσει τη δυναμικότητά της κατά 155.000 κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και ο τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη θα προσθέσει ακόμα 154.000 κυβικά μέτρα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί πολύ αυξημένες ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με άλλα λόγια, αυτοί οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως όχι μόνον την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και σε συνδυασμό, βέβαια, με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών ( Ελλάδας-Βουλγαρίας, Βουλγαρίας-Σερβίας, Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας). Και, φυσικά, επιπλέον ποσότητες θα μπορούσαν να προωθηθούν μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας γιατί όχι και προς τις αγορές της Μολδαβίας και της Ουκρανίας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα «δείχνει την απόλυτη ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες, απρόθυμες να συνεργαστούν. Δείχνουν, όμως, και την αξία της διακρατικής συμπόρευσης, αλλά και της προσήλωσής μας στον στόχο για ακόμα ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Δέσμευση της κυβέρνησης, το έργο να ολοκληρωθεί εντός 20 μηνών

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι απόλυτη η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί εντός 20 μηνών το έργο του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

«Είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, για την ευρύτερη περιοχή του Έβρου, όχι μόνο γιατί δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, γιατί ενισχύει την τοπική κοινωνία, γιατί θωρακίζει το περιβάλλον με μέτρα προστασίας του εξαιρετικά σημαντικού οικοτόπου στο Δέλτα του Έβρου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Έχει, όμως, και μία διάσταση πανελλαδική. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σε συνδυασμό με τις άλλες κινήσεις μας οι δυνατότητες αεριοποίησης LNG μπορούν να τριπλασιαστούν ως το τέλος το 2023. Και, βέβαια, η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος, η Θράκη έρχονται και δικαιώνουν τη δικιά τους ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία. Διαμορφώνουν μία ενεργειακή πύλη, σε μία ευαίσθητη ελληνική γωνιά, σπουδαία τόσο για τα Βαλκάνια, σπουδαία τόσο για την Ευρώπη».

Έργο με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα, που βοηθάει και την οικονομία όλων των χωρών της Ευρώπης

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Επισήμανε ότι η τελευταία φορά που επισκέφτηκε τον Έβρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν ήταν όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε τη μεγάλη προσφυγική κρίση στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 και υπογράμμισε:

«Τότε η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, στην προσπάθειά μας να υπερασπιστούμε τα ελληνικά σύνορα τα οποία ταυτόχρονα ήταν ευρωπαϊκά και είναι ευρωπαϊκά. Σήμερα η παρουσία σας σήμερα εδώ καθώς και η παρουσία όλων των Βαλκάνιων φίλων συμβολίζει ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου. Ενός έργου που βοηθάει και την οικονομία όλων των χωρών μας. Ενός έργου με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα. Ενός έργου που τα έφερε έτσι η ζωή και οι διεθνείς συγκυρίες και η βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να αποκτά μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία, σε αυτό τον κόσμο ο οποίος αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς. Καλή αρχή, λοιπόν, καλή συνέχεια για το καλό των χωρών, των λαών μας, αλλά και το καλό ολόκληρης της Ευρώπης».

 

Η τελετή της επίσημης έναρξης υλοποίησης του τερματικού σταθμού υγροποιημένο φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης έγινε στην αποθήκη του Τελωνείου.

Τελετή έναρξης υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένο φυσικού αερίου

Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε έξω από την αίθουσα τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Παρόντες ήταν οι υπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Μακεδονίας & Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, υπουργοί Ενέργειας από τη Βουλγαρία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και πρέσβεις των ΗΠΑ σε βαλκανικές χώρες.

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel: Πρόκειται για μία γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία

«Πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μία νέα ανατολή στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Και εδώ, σήμερα, βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις για αυτό το νέο μέλλον, σε αυτή την πόλη, με αυτό τον νέο τερματικό σταθμό για LNG, ο οποίος θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών στον εφοδιασμό μας με φυσικό αέριο, στην ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών μας και στη σταδιακή απεξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, κάτι που θα μας κάνει πιο ισχυρούς και πιο ασφαλείς. Αυτό το έργο συνδράμει σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και στους μακροπρόθεσμους στόχους μας σχετικά με την κλιματική αλλαγή», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

«Πρόκειται για μία γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Αντανακλά όσα πρέπει να κάνουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό που θα προσδώσουν εφοδιαστική ασφάλεια στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και σε άλλες χώρες της περιοχής», ανέφερε ο κ. Michel.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov: Όταν συνδεθούν όλα τα στρατηγικά έργα υποδομής στην περιοχή μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα

«Πρόκειται για ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και συνδέεται με την επιδίωξη για ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov. «Η Ελλάδα σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή μπορεί να βοηθήσει και την Βουλγαρία. Όταν συνδεθούν όλα τα στρατηγικά έργα υποδομής στην περιοχή, συνδέσεις που αφορούν το αέριο, την ενέργεια, τους αγωγούς, τους δρόμους και τους σιδηρόδρομους και με δεδομένο ότι τα Βαλκάνια έχουν 65 εκατομμύρια κατοίκους, μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Μπορούμε να αποτελέσουμε μηχανή για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη συνολικά», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

 

Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić: Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες και θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε σχετικά μεγάλες ποσότητες αερίου

«Κάποιοι, νομίζω από την εταιρεία Gastrade, ανέφεραν ότι πολύ λίγοι είχαν πίστη σε αυτό το έργο. Εγώ ήμουν ένας από αυτούς τους σκεπτικιστές που πάντα έλεγαν “δεν θα γίνει”, ή “δεν θα γίνει σε αυτό το χρονικό σημείο, θα χρειαστούν ακόμη 10 χρόνια”, το είχα συζητήσει και με τους αμερικανούς φίλους μας. Τώρα που βλέπουμε πως είναι έτοιμο να αρχίσει μπορώ να πω ότι είμαστε πραγματικά ευγνώμονες και θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε σχετικά μεγάλες ποσότητες αερίου», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovachevski: Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, είναι ιστορικό γεγονός

«Είναι ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μακροπρόθεσμη ενεργειακή κάλυψη σε μία κρίσιμη περίοδο. Η διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων είναι πολύ σημαντική και ο νότιος διάδρομος συμβάλλει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε περισσότερες πηγές, από τις ΗΠΑ, από την Εγγύς Ανατολή, αυτό θα σημαίνει ασφάλεια στην προμήθεια ενέργειας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovachevski.

 

Η ταυτότητα του έργου

Ο πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG θα αγκυροβολήσει 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την ακτή της Μάκρης, δηλαδή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η μονάδα θα περιλαμβάνει δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 153.500 κυβικών μέτρων LNG και υπολογίζεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να εφοδιάζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου ανά έτος.

Η μονάδα προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Ο υπεράκτιος σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω υποθαλάσσιου και επίγειου αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 363,7 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται χρηματοδότηση ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ένα έργο στρατηγικής σημασίας

Ο πλωτός σταθμός θα αποτελέσει μία νέα ενεργειακή πύλη η οποία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και οδεύσεων προς όφελος της χώρας μας και της ευρύτερης Βαλκανικής.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη του FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης συνιστά έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη, ειδικά δεδομένης της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

Σε συνδυασμό με το υπόλοιπο πλέγμα στρατηγικών υποδομών που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στη βόρεια Ελλάδα, όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, με τη μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα καθίσταται περιφερειακός ενεργειακός κόμβος που συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Παράλληλα, θα αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης LNG στην Ελλάδα, προσθέτοντας ένα ακόμα στρατηγικό σημείο πέραν της μονάδας της Ρεβυθούσας, η οποία σήμερα έχει χωρητικότητα 225.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η μονάδα της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο βήμα στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ελλάδας για διεύρυνση των δυνατοτήτων υποδοχής και αποθήκευσης LNG, με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό. Σχεδιάζεται η ανάπτυξη δεύτερου σταθμού ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και πλωτής μονάδας ανοιχτά της Κορίνθου, υποδομές που θα έχουν τις δυνατότητες να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και να συμβάλουν σημαντικά στο ενεργειακό μείγμα πολλών βαλκανικών χωρών.

Σε πλήρη ανάπτυξη, αυτές οι υποδομές θα προσδώσουν στην Ελλάδα δυναμικότητα αεριοποίησης που θα ανέρχεται στα 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά ημέρα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κώστας Σιφναίος και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης. Παρόντες ήταν οι υπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η γενική γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία και πρόεδρος του Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης και του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νατάσα Γκαρά.

 

Υπό κατασκευή η ανατολική περιφερειακή οδός της Αλεξανδρούπολης – Εγκαινιάστηκε η Νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Το εργοτάξιο της ανατολικής περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης και των συνδέσεων με την Εγνατία Οδό και το λιμάνι επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό για την Αλεξανδρούπολη και για τη Βόρεια Ελλάδα, που θα φέρει σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία καθίσταται γεωστρατηγικός κόμβος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το έργο θα είναι έτοιμο εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2023.

Για την πορεία του έργου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι και τα 3,5 χιλιόμετρα θα είναι έτοιμα στο τέλος του 2023 και στην πλήρη ανάπτυξή του θα απασχολεί 200 άτομα. Στη συνέχεια της επίσκεψης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε και μίλησε στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης

Έργο «μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, το μεγαλύτερο τεχνικό που υλοποιήθηκε στα χωρικά όρια του δήμου χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), που εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Ζαμπούκης έκανε λόγο για «ένα σπουδαίο βήμα για την ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων τόσο για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης όσο και για τους όμορους δήμους που θα εξυπηρετεί» και πρόσθεσε: «Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου αποτελεί μια βασική παράμετρο για τη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία, η οποία αποτελεί προτεραιότητά μας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών και συμβάλλοντας στην οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Τέλος, ο κ. Ζαμπούκης εξέφρασε την πεποίθησή του για τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του δήμου και την αισιοδοξία του «για την προοπτική που διαφαίνεται, τόσο για τον τόπο μας όσο και την πατρίδα μας γενικότερα», αποδίδοντας, μεταξύ άλλων, αυτήν την αισιοδοξία στην «πρόσφατη ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 καθώς και το Ε.Σ.Π.Α. της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027».

Ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΘ και δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελης, αναφέρθηκε στα πολλά οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία του εργοστασίου, μεταξύ των οποίων η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Σημείωσε πως τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, το οποίο σε βάθος τριετίας θα εξυπηρετεί τους δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και το Νιλλομό της Ροδόπης, το κατατάσσουν στην κατηγορία των υπερσύγχρονων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος δήλωσε πως η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και μεταξύ των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας. Τόνισε την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων φορέων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ήτοι υπουργείου Περιβάλλοντος, Περιφέρειας, ΔΙΑΜΑΘ για την υλοποίηση της ΜΕΑ.

Στα εγκαίνια της ΜΕΑ τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο γγ Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος. Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι δήμαρχοι του νομού Έβρου, οι βουλευτές Έβρου της ΝΔ, Χρήστος Δερμεντζοπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, Νατάσα Γκαρά.

Η καινοτόμος Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), δυναμικότητας 38.855 τν/έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και 5.971 τν/έτος προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη, είναι ένα έργο της ΑΕ Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜ-Θ ΑΕ (ΔΙΑΑΜΑΘΑΑΕ) ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Χρηματοδοτείται από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ η λειτουργία και συντήρηση της μονάδας χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους και το τμήμα της παραγωγής ενέργειας με κρατική ενίσχυση και χρηματοδότηση του αναδόχου.

RELATED ARTICLES

Most Popular